Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
HEF krever at statsminister Erna Solberg sier fra om hva Norge mener om den begredelige situasjonen for menneskerettigheter i landet. Logoen til høyre er ikke OLs offisielle logo. Det er en "Sochi Gay Pride Logo".
 Foto: Erik Norrud/Høyre

HEF krever at statsminister Erna Solberg sier fra om hva Norge mener om den begredelige situasjonen for menneskerettigheter i landet. Logoen til høyre er ikke OLs offisielle logo. Det er en "Sochi Gay Pride Logo". Foto: Erik Norrud/Høyre

Human-Etisk Forbund krever norsk kritikk av Russland under OL

Landsstyret i HEF oppfordrer statsminister Erna Solberg til å kritisere vertslandet når hun reiser til OL i Sotsji til helga. Helst hadde de sett at hun ikke reiste.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.02.2014 kl 14:25

– Det er to måter å protestere på, enten ved boikott eller ved å delta og si fra. Når Erna Solberg først deltar, forventer vi at hun kritiserer den skremmende utviklingen vi har sett i Russland de siste årene, sier styreleder i Human-Etisk Forbund, Tom Hedalen.

Uttalelsen om menneskerettigheter i Russland og OL-besøket til statsministeren ble vedtatt i Human-Etisk Forbunds landsstyre i helga. Den peker på at det er levert rystende dokumentasjon av kritikkverdige forhold i Russland. Samtidig er Russland medlem i de viktigste europeiske organisasjonene for demokrati og menneskerettigheter, som Europarådet og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Norge må derfor ha en klar og tydelig kritisk stemme, heter det.

Human-Etisk Forbund peker på at diskriminering av homofile har blitt avdekket i forkant av OL, samtidig som vi får høre at organisasjoner som mottar økonomisk støtte fra utlandet er pålagt å registrere seg som utenlandske agenter hvis de driver med politisk virksomhet.

– Dette gjør det vanskelig for frivillige organisasjoner å komme med legitim kritikk av hjemlandets myndigheter, skriver forbundet.

Burde holdt seg hjemme

Landsstyret er bekymret over det de ser som en omfattende tilbakegang i Russland når det gjelder respekten for sivile og politiske rettigheter.

Forbundet hadde helst sett at Solberg holdt seg hjemme. Samtidig mener de hun får gjøre det beste ut av det når hun først reiser.

– Med dette som bakgrunn beklager landsstyret at Norge deltar i åpningsseremonien med tilstedeværelse av statsminister Erna Solberg. Svært få vestlige land deltar med representasjon på så høyt nivå. Når statsministeren likevel er til stede i Sotsji, er det viktig at Norge bruker anledningen til å ta opp kritikkverdige forhold rundt brudd på menneskerettigheter, heter det i uttalelsen.

Styrelder Tom Hedalen understreker overfor Fritanke.no at dette ikke er første gang Human-Etisk Forbund kritiserer forholdene i Russland.

– I 2012 vedtok vi en uttalelse mot blasfemilovgiving som hindrer ytringsfriheten. Her ble kneblingen av det russiske punkbandet Pussy Riot nevnt spesielt. Det er viktig at Human-Etisk Forbund markerer seg tydelig i saker der grunnleggende menneskerettigheter er truet, sier Hedalen.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus