Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Generalsekretær Kristin Mile og fagsjef Bente Sandvig ber kunnskapsministeren stå fast på å anbefale likestilt, aktiv påmelding til julegudstjenester.
 Foto: Agnieszka Bryn/HEF

Generalsekretær Kristin Mile og fagsjef Bente Sandvig ber kunnskapsministeren stå fast på å anbefale likestilt, aktiv påmelding til julegudstjenester. Foto: Agnieszka Bryn/HEF

Human-Etisk Forbund krever at statsråden står fast på aktiv påmelding

Går hardt ut mot kirkens holdning.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.02.2016 kl 12:18

Den siste runden med diskusjon rundt julegudstjenester ble preget av rådet fra Utdanningsdirektoratet om at alle skoler bør ha aktiv, likestilt påmelding til gudstjeneste og det likestilte alternativet skolene på pålagt å arrangere.

Den norske kirke har gått ut og advart mot aktiv påmelding. De mener «anbefalingen bryter med den etablerte forståelsen om at skolegudstjenesten er en del av det generelle kulturelle arbeidet ved skolen begrunnet i læreplanen».

Aktiv påmelding er godt forankret

Human-Etisk Forbund har nå sendt et brev til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, der de irettesetter kirken og oppfordrer statsråden om å stå fast på og tydeliggjøre Utdanningsdirektoratets råd om aktiv påmelding.

Human-Etisk Forbund Human-Etisk Forbund understreker at saken er godt utredet. Dette er altså ikke bare noe Utdanningsdirektoratet har funnet på av seg selv, som enkelte har prøvd å gi inntrykk av.

Forbundet viser til at Stålsett-utvalget enstemmig anbefalte en slik løsning, til tross for uenigheter rundt gudstjenestens status i norsk skole for øvrig. Stålsett-utvalget var bredt sammensatt med rik representasjon fra Den norske kirke og andre kristne miljø.

Til og med «Institutt for kristen oppseding» er enig

Til og med IKO - Kirkelig pedagogisk senter, som tidligere het «Institutt for kristen oppseding» (derav IKO), gikk inn for aktiv påmelding i sin høringsuttalelse, kommenterer Human-Etisk Forbund. Det samme gjør Barneombudet og Utdanningsforbundet.

Derfor burde også Kunnskapsministeren stå fast på det samme, mener forbundet.

– Vi oppfordrer statsråden om å stå fast på og tydeliggjøre Utdanningsdirektoratets råd om å anbefale aktiv påmelding til religiøse aktiviteter dersom slike skal kunne gjennomføres i skoletiden. Endringen har vært utredet av det offentlige utvalget som ble bedt om å bidra til en helhetlig religions- og livssynspolitikk og har faglig og livssynspolitisk støtte, skriver Human-Etisk Forbund i brevet.

Les brevet fra Human-Etisk Forbund til Kunnskapsministeren.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus