Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund er svært fornøyd med Stålsett-utvalgets rapport.

Human-Etisk Forbund er svært fornøyd med Stålsett-utvalgets rapport.

Human-Etisk Forbund jubler over Stålsett-utvalget

Human-Etisk Forbund ser bare ett skjær i sjøen i sitt første innspill til Stålsett-utvalgets rapport, som ble lagt fram i dag. – Rapporten er full av positive tiltak, sier Kristin Mile. (7.1.2013)

Publisert:

Sist oppdatert: 07.01.2013 kl 18:39

Human-Etisk Forbund er svært tilfreds med de overordnede prinsippene og tankegangen som ligger til grunn for Tros- og livssynspolitisk utvalg som i dag la fram sin innstilling, ”Det livssynsåpne samfunn”, heter det i en pressemelding fra forbundet.

- Mange av disse forslagene har forbundet arbeidet for i mange år. Utredningen leverer gode prinsipper med likeverd og likebehandling som utgangspunkt for praktisk politikk, sier Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Hun er glad for flertallets tanker om at tida etter kirkeforlikets gyldighet er over. Mile er fornøyd med at utvalget slår fast at det er behov for et fullt skille mellom stat og kirke for at full livssynslikestilling skal bli virkelighet.

- I tillegg er det gledelig at et stort flertall vil at konkrete verdier skal nevnes både i formålsparagrafen i skolen og i verdiparagrafen i Grunnloven framfor å knytte dem til enkelte livssyn, sier hun.

Mile trekker fram følgende positive tiltak som foreslås:

  • Økt økonomisk likestilling mellom livssynssamfunnene.
  • At kirkevalg må foregå utenom de offentlige valgene.
  • At vigsel blir lik for alle.
  • At nasjonale markeringer ikke skal legges til livssynssamfunn.
  • At gravferdsforvaltningen skal ligge hos kommunene
  • At barn over 12 år skal samtykke når det er snakk om privatskoler.

Skuffet over skolegudstjenester

Human-Etisk Forbund er kun misforsnøyd med flertallets holdning om at det fortsatt kan arrangeres skolegudstjenester.

- Vi beklager at det åpnes fortsatt for skolegudstjenester i fellesskolen. Riktignok er forutsetningen likebehandling, men det er illusorisk siden er bare Den norske kirke som er tilstede i alle kommuner. Vårt standpunkt er at religiøse aktiviteter ikke skal foregå i den offentlige fellesskolens regi. Vi er enig med mindretallet i utvalget som sier at gudstjenester ikke er akseptert som en del av RLE-undervisningen og at det også bør være normen for skolens øvrige virksomhet, skriver Kristin Mile i pressemeldingen.

Les mer om Stålsett-utvalgets rapport

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus