Det har kommet mange reaksjoner siden det ble kjent at Human-Etisk Forbund er enig med kirkevergen i at det er riktig å dekke til et kors utenfor et kapell som er vedtatt omgjort til livssynsfleksibelt seremonilokale.

Human-Etisk Forbund i hardt vær i Skien

Nok en gang beskyldes Human-Etisk Forbund for å «rasere den kristne kulturarven». Men det er det i så fall Kirkelig fellesråd i Skien som gjør.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.08.2013 kl 15:21

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Sokneprest i Gjerpen kirke, Bjarne Imenes, har ingen betenkeligheter med omleggingen av kapellet som ligger rett ved kirken.

– Så lenge vi har kirken ved siden av, så er det ikke noe must å bevare dette som et kapell. Det er viktig å gi rom for at forskjellige livssyn kan leve side om side, sier han til Varden den 9. august.

Se bildet større

I går, mandag, var det mange leserinnlegg om korsfjerningen i Varden. Litt støtte til Human-Etisk Forbund var det da også.

Det har stormet rundt Human-Etisk Forbund i Skien de siste dagene. Stridens kjerne er tildekkingen av et fastmontert kors på Gjerpen kapell.

Utgangspunktet for saken er den nye gravferdslovens krav om at gravlegging skal skje med respekt for avdødes religion eller livssyn (§1). Dette lovkravet forutsetter at det bygges flere livssynsnøytrale seremonilokaler - en politikk også regjeringen har fremmet siden den første Soria Moria-erklæringen i 2005.

Dette har Kirkelig fellesråd i Skien nå fulgt opp, etter innspill fra Human-Etisk Forbund og andre tros- og livssynssamfunn i kommunen.

Kirkelig fellesråd har bestemt at tre av fire kapeller i Skien skal bli livssynsnøytrale, eller «livssynsfleksible» som er det nye begrepet regjeringen har valgt å bruke. Det vil si at lokalene skal kunne tilpasses ulike religioner og livssyn. Da kan det naturlig nok ikke være noen fastmonterte religiøse symboler der. Kirkelig fellesråd i Skien har derfor bestemt at slike symboler skal fjernes eller dekkes til på de tre kapellene det gjelder.

Fritanke.no har tidligere skrevet en reportasje fra åpningen av et tidligere kristent kapell i Drammen som har blitt omgjort til livssynsnøytralt seremonilokale.

Overrasket over redaktøren

I lokalavisa Varden den 9. august var det imidlertid Human-Etisk Forbund som fikk «skylden» (evt. æren) for det som har skjedd. Avisa intervjuer blant annet kirkeverge Jorunn Fliid som på spørsmål bekrefter at korset i Gjerpen kapell ble malt over «etter ønske fra Human-Etisk Forbund».

På forsiden ser vi en smilende organisasjonssekretær for Human-Etisk Forbund i Telemark, Main Stensholt Holte, som i intervjuet ikke er fornøyd med overmalingen av korset ettersom det fortsatt er godt synlig. Hun foreslår at det monteres en plate for å dekke det til.

Siden saken stod på trykk sist fredag, har Varden vært full av leserinnlegg som raser mot Human-Etisk Forbund, om hvordan forbundet vil rasere den kristne kulturarven, er hårsåre og ikke tåler å se kristne symboler. Til og med ansvarlig redaktør i Varden, Lars Kittilsen, har skrevet en leder med tittelen «Hysterisk frykt for kors». Her oppfordrer han blant annet humanetikere og ikke-kristne om å konsentrere seg mer om sitt eget innhold framfor å fjerne andres symboler.

Main Stensholt Holte er litt oppgitt over reaksjonene. Hun synes redaktøren og en del av de som reagerer med det sedvanlige «Human-Etisk Forbund vil utradere den kristne kulturarven» kunne tatt seg bryet med å sjekke hva dette gjelder.

– Jeg er overrasket over redaktøren. Han kunne godt ha satt seg litt bedre inn i hva dette handler om. Human-Etisk Forbund er bare ett av flere tros- og livssynssamfunn som har blitt spurt av kirkevergen om å komme med innspill til prosessen. Vi svarte som sant er at forbundet ønsker verdige seremonilokaler for alle, og at en løsning kan være å fjerne fastmonterte kristne symboler fra noen av kapellene i kommunen. Det er jo det samme som regjeringen også mener, og som Kirkelig fellesråd her i byen nå har vedtatt. Så det er egentlig ingen god grunn til at det skal være så provoserende, sier Stensholt Holte til Fritanke.no.

Handler om sympati for andre

Hun synes kritikerne også bør ta inn over seg at dette handler om andres behov enn deres egne.

– Lovens krav om at en gravferd skal avholdes «i respekt for avdødes religion eller livssyn», oppfylles ikke for alle hvis lokalet er fullt av kristne symboler. Det er mange som ikke ønsker å gravlegges et slikt sted, på samme måte som mange kristne neppe vil synes det er greit å bli gravlagt fra en moske. Det er dessuten 16 kirker og kapeller i Skien til sammen. Omleggingen gjelder kun tre av disse. Det kan da ikke være så farlig om noen av disse lokalene blir tilgjengelig for hele befolkningen, sier hun.

– I Varden sier du at det bør monteres en plate over korset i Gjerpen kapell, og at det ikke holder å male det hvitt, i samme farge som bakgrunnen. Kan du forstå at folk reagerer følelsesmessig på dette?

– Ja, det forstår jeg. Hvis man oppfatter korset som det viktigste symbolet på sitt livssyn, er det ikke vanskelig å forstå det. Men samtidig har Skien 16 kirker og kapeller, og da burde det være mulig å akseptere denne lille omleggingen. Det er ingen som snakker om å ta kirkene fra de kristne.

– Hva tenker du om vinklingen i avisen?

– Mediene er alltid ute etter å spisse noe for å få til en debatt, og det er jo ingen hemmelighet at slike ting setter sinnene i kok, så det hadde vi ventet oss. Men jeg er likevel overrasket over avisas vinkling. De framstiller det som Human-Etisk Forbund styrer alt. Det er feil. Vi har kommet med innspill til Kirkelig fellesråd, som så har fattet et vedtak. Kritikken bør eventuelt rettes dit, sier Stensholt Holte.

Siste nytt i Nyheter

Tror ikke Stormberg er ute etter å få logoen sin på døra

Hva innebærer det for Human-Etisk Forbund å bli sponset av næringslivet? Vi snakket med en fylkesleder, generalsekretæren og styreleder.

Stormberg-gründer gir 200.000 til Human-Etisk Forbund etter 17. mai-hets

Steinar J. Olsen blar opp lommeboka etter at Emilie Hesselberg rapporterte om hets av Human-Etisk Forbund i borgertoget i Kristiansand.

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

 
HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse