Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Stortingsrepresentant Bent Høie (H) mener staten bør ta seg av det formelle og juridiske ved vigsel.
 Foto: Høyre.no

Stortingsrepresentant Bent Høie (H) mener staten bør ta seg av det formelle og juridiske ved vigsel. Foto: Høyre.no

Høyre ønsker borgerlig vigsel for alle

Nå ser det ut til at også Høyre har sluttet seg til forslaget om at alle må gifte seg på tingbuset.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.09.2012 kl 11:55

I dag har alle tros- og livssynssamfunn vigselsrett. Det vil si at de utfører en juridisk, formell tjeneste på vegne av staten, og endrer ekteparets sivilstand. I 2008 gikk Venstre inn for at den formelle, juridiske delen av vigselen skal gjøres av staten for alle.

Det vil si at alle, når de ønsker å gifte seg, må henvende seg til staten først. Så gjennomføres alle de juridiske sidene ved ekteskapsinngåelsen på et statlig kontor. Så kan tros- og livssynssamfunnene, som for eksempel Den norske kirke eller Human-Etisk Forbund, ta seg av det seremonielle etterpå.

Også SV støttet ideen da Venstre la den fram for fire år siden. Nå foreslår Høyre det samme i et utkast til nytt partiprogram. I en uttalelse til Vårt Land understreker Høyres Bent Høie at staten bare skal ta over papirarbeidet og de juridiske sidene.

- Folk vil også i fremtiden kunne feire et kirkebryllup akkurat som i dag, beroliger Høie.

Nå skal forslaget ut på høring i Høyres partiorganisasjon, for eventuelt å bli vedtatt på partiets landsmøte neste år. Høie forteller at det er er delte meninger i Høyre, men understreker at forslaget er uttrykk for god konservatisme. Han mener at når samfunnet forandrer seg, må man som en god konservativ «forandre for å bevare».

– Vanlig i andre europeiske land

Human-Etisk Forbund er sterke tilhengere av en slik omlegging.

– Dette har i mange år vært vårt primærstandpunkt. Da vi søkte og fikk vigselsrett i 2005, var det ikke fordi det var veldig viktig for oss å få vie folk juridisk og formelt, men fordi vi ønsket likebehandling. Borgerlig vigsel for alle er en rettferdig og likebehandlende ordning som vi ønsker velkommen, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

Hun legger til at Humanistisk vigsel selvsagt vil bli endret hvis noe slikt blir innført.

– Da er vi på mange måter tilbake til der vi var før vi fikk vigselsrett. Da kan vi arrangere seremoni og holde vigselstaler for de som ønsker det, men uten de juridiske formalitetene, sier hun.

Generalsekretæren understreker at en ordning med obligatorisk borgerlig vigsel er vanlig i mange europeiske land, spesielt i sør-Europa. Hun har også en forventning om at statens livssynspolitiske utvalg, Stålsett-utvalget, vil mene noe om denne saken.

– Det skal bli spennende å se se hva de bestemmer seg for. Det tror jeg får mye å si, understreker Mile.

Kirken positiv, Krf uenig

Også Den norske kirke stiller seg positive til en slik omlegging.

– Siden ekteskapet er en borgerlig institusjon, er jeg grunnleggende enig i at det er det offentlige som skal ha det formelle arbeidet knyttet til ekteskapsinngåelser, sier biskop Laila Riksaasen Dahl til Vårt Land.

Overfor TV2 slår Krfs Hans Olav Syversen fast at han ikke synes dette er noe godt forslag.

– Det et paradoks at Høyre foreslår en byråkratiserende ordning, at brudepar må forholde seg til to instanser. Jeg tror det er en fordel for de fleste å forholde seg til én instans. If it works, don't fix it. Og den ordningen vi har fungerer, så hvorfor endre det, sier Syversen til tv2.no.

Han får motbør av sin partikollega Gaute Brækken fra Oslo.

– Jeg er for obligatorisk borgerlig vigsel, fordi det er den beste måten å sikre likebehandling på. En slik ordning viser tydelig at myndighetene behandler ekteskapet som en juridisk ordning mellom to mennesker. Det er opp til de som gifter seg å selv definere sitt eget ekteskap utover det rent juridiske, og velge eventuell seremoni, sier han til TV2.

I TV2s artikkel går det fram at også Frp er positive til Høyres forslag.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus