Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Daayiee Abdullah er en av verdens to kjente åpne homofile imamer. I kveld kommer han til Humanismens hus i Oslo.

Daayiee Abdullah er en av verdens to kjente åpne homofile imamer. I kveld kommer han til Humanismens hus i Oslo.

Homofil imam besøker Human-Etisk Forbund

– Det handler om grunnleggende menneskerettigheter, sier Magne Richardsen fra Oslo HEF. I kveld arrangerer han et møte med den åpent homofile imamen Daayiee Abdullah på Humanismens hus i Oslo.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.05.2013 kl 12:03

At homofile muslimer har det vanskelig, er ingen nyhet. Undersøkelser har for eksempel vist at langt flere homofile innvandrere i Norge vurderer selvmord, enn homofile uten innvandrerbakgrunn. Fordømmelsen fra religiøse muslimske ledere, og andre toneangivende personer innen islam er tildels meget sterk.

– Når vi vet at rundt fem prosent av alle muslimer er homofile, så sier det seg selv at det er mange som lider under den sterke fordømmingen av homofili i islam. Det er vi nødt til å gjøre noe med, sier Magne Richardsen.

Han er styremedlem i Oslo Human-Etisk Forbund. I tillegg er han aktiv i nettverket Skeiv verden som kjemper for større forståelse for homofile med innvandrerbakgrunn.

– Mange i Skeiv verden er homofile muslimer som ikke tør stå fram av frykt for represalier. De er avhengige av at vi som ikke er muslimer fronter saken for dem, sier Richardsen.

Viser film om homofile muslimers frykt

Richardsen og Human-Etisk Forbund i Oslo har nå invitert en av verdens to åpent homofile muslimske imamer til Norge og Oslo. I kveld snakker han på Humanismens hus, Human-Etisk Forbunds hovedkontor i Oslo.

Først på møtet blir det visning av filmen «Gender me» av Nefize Øzkal Lorentzen. I filmen møter vi muslimske homofile som forteller om sin frykt og sine følelser, samt sine forsøk på å få troen og den seksuelle legningen til å henge sammen.

Deretter blir det debatt med filmskaperen, generalsekretær i Skeiv verden Susanne Demou Øvergaard, og Lars Gule. Fjerde person i panelet er den åpent homofile imamen Daayiee Abdullah fra USA.

Riktig av HEF å ta opp dette

Richardsen mener det er riktig av forbundet å ta opp dette, selv om det handler om interne forhold i et annet livssyn.

– Det er riktig av Human-Etisk Forbund å kjempe for menneskerettigheter og mot undertrykking. Forbundet har lang tradisjon for å engasjere seg mot religiøst begrunnede overgrep, sier han.

Richardsen forteller også at den andre åpent homofile imamen i verden, sørafrikanske Muhsin Hendricks, kommer til Norge senere på våren.

– Har dere fått noen negative reaksjoner fra norske muslimer?

– Nei, det har vi ikke. Islamsk råd Norge liker ikke å uttale seg om homofiles rettigheter. Det eneste vi har fått fra dem er uttalelsen de blant annet kom med etter Sara Azmeh Rasmussens sultestreik i 2011, om at de «tar avstand fra hetsing, trakassering og vold mot homofile», forteller Richardsen.

Fritanke.no har ikke fått kontakt med Islamsk råd i dag for en kommentar.

Da VG skrev en sak om et tidligere norgesbesøk fra Daayiee Abdullah i 2010, snakket de med den kjente muslimske kommentatoren Muhammed Usman Rana. Han karakteriserte Daayiee Abdullah synspunkter som irrelevante.

- Jeg synes at alle homofile skal bli møtt med respekt, om man er muslim eller ikke, men det er klart at islam, på lik linje med andre monoteistiske tradisjoner, ikke bifaller homofili, sa Rana til VG i 2010.

Til Bergen også

Det er ikke bare Oslo som får besøk av Daayiee Abdullah. Den 11. mai snakker han også i Bergen.

Her skal Abdullah blant annet fortelle om de ti reglene til det liberale muslimske nettverket Muslims for progressive values. Les mer på arrangementssida.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus