Historisk tale: Obama nevnte de ikke-troende

Barack Obama er den første amerikanske presidenten som har inkludert ikke-troende i sin tiltredelsestale.

Historisk tale: Obama nevnte de ikke-troende

Amerikanske ateister er begeistret over å ha blitt nevnt og anerkjent i president Barack Obamas tiltredelsestale.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.01.2009 kl 14:03

- Det burde være en selvfølge at vi blir anerkjent som fullverdige borgere av dette landet, men slik har det vanligvis ikke vært. I sin tiltredelsestale gjorde president Barack Obama det mange burde ha gjort før ham, nemlig å framheve det store mangfoldet i dette landet som en styrke, og inkludere ikke-troende i denne miksen, sier presidenten i American Atheist, Dr. Ed Buckner i en pressemelding.

Det var i Barack Obamas tiltredelsestale i går at de ikke-troende for første gang ble inkludert og anerkjent i tiltredelsestalen til en amerikansk president.

- Vi vet at vår mangfoldige arv er en styrke, ikke en svakhet. Vi er en nasjon av kristne og muslimer, jøder og hinduer - og ikke-troende, sa Obama.

Secular coalition of America er også begeistret for at ikke-troende for første gang er blitt nevnt i en presidents tiltredelsestale. På sin hjemmeside har koallisjonen lagt ut et stort bilde av Obama, med overskriften "and nonbelievers", og lover å komme tilbake med en kommentar senere.

Historisk anerkjennelse i religiøst land

Kristendommen står sterkt i USA, og ateister har vært sterkt mistrodd i brede lag av befolkningen. Ikke minst derfor anses president-anerkjennelsen av de ikke-troende å være historisk.

George Bush senior, som var president fra 1989 til 1993, var for eksempel ikke like vennligsinnet overfor ateister. Da han ble spurt om han anerkjente "ateister som likeverdige borgere" under presidentvalgkampen i 1987, svarte han som følger:

- Nei, jeg vet ikke om ateister bør sees på som borgere. Heller ikke bør de sees på som patrioter. Dette er en nasjon under Gud, sa Bush senior.

Det er også betegnende for situasjonen i landet at det var først i 2007 USA fikk sin første ikke- troende kongressrepresentant, Pete Stark. Han vil imidlertid ikke kalle seg "ateist" offentlig, men aksepterer betegnelsen "ikke-teist". En person som står fram som ateist har fortsatt små sjanser til å bli valgt til politiske verv i USA.

Sterkt religiøs seremoni likevel

Anerkjennelse av ikke-troende til tross; Obamas tale og hele arrangementet i går bar sterkt preg av kristendommens sterke stilling i landet. Tiltredelsestalen inneholdt mange referanser til Gud og Bibelen, samt de obligatoriske "God bless..."-velsignelsene på slutten.

Og det var ikke slutt med det. Etter Obama kom lederen av en av USA "megachurches", Rick Warren, opp på scenen og holdt en felles bønn.

Deretter fulgte pastor Joseph Lowery med nok en bønn og velsignelse. Denne ble avsluttet med at alle tilhørerne, inkludert president Obama, ropte "amen" i kor gjentatte ganger.

Blandede følelser

Nettopp dette gjør at mange ateister i USA også rynker litt på nesa over innsettelsesseremonien.

- Han slengte ut et bein til oss, men hvor mye betyr dette når Rick Warren kom med en kristen bønn rett etterpå. Det var fint at han nevnte oss, men vi burde kanskje vente med den store applausen til det kommer noe som virkelig betyr noe, skriver Hemant Mehta på bloggen Friendly Atheist.

Også de kristne har lagt merke til at de ikke-troende ble nevnt.

- Det er ganske vanlig å inkludere ulike trosretninger i tiltredelsestalen, men dette er første gang de ikke-troende blir nevnt. Det er jo grunn til å notere seg, sier Steve Waldman fra Beliefnet.com til New York Times.

David Domke, professor i kommunikasjon ved Universitetet i Washington, Seattle, har forsket på religiøst språk i ulike presidenters tiltredelsestaler og er begeistret over Obamas inkludering av de ikke-troende.

- Denne inkluderende holdningen er et historisk vendepunkt når det gjelder amerikanske presidentinnsettelser, sier Domke til USA Today.

Han anser ellers Obamas tale for å være "midt på treet" når det gjelder religiøst innhold. - Det var litt mer religion enn hos Ronald Reagan, men litt mindre enn hos George Bush senior, sier han.

Obama vil også "gjenreise vitenskapen"

Det er ikke bare inkluderingen av de "ikke-troende" som vekker begeistring. Obama slo også fast at han vil "gjenreise vitenskapen til den status den fortjener".

- Denne anerkjennelsen av vitenskap er svært velkommen når man tenker på den politiske og ideologiske innblandingen fra hans forgjenger, som både hindret forskning på stamceller og bare motvillig aksepterte at klimaendringene er menneskeskapte, skriver Andy Coghlan i New Scientist.

- Presidentens tale var overraskende humanistisk, så det er håp, konstaterer president i den internasjonale humanistunionen IHEU, Sonja Eggerickx.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook

Siste nytt i Nyheter

– HEFs viktigste oppgave er å være der for folk når det trengs

Da Human-Etisk Forbunds nye generalsekretær Trond Enger fikk barn for tre år siden var Humanistisk navnefest det naturlige valget.

Human-Etisk Forbund viderefører konfirmasjonsbok

Hovedstyret i Human-Etisk Forbund vedtok fredag ettermiddag å videreføre arbeidet med konfirmasjonsbok. Dermed er Humanist Forlag sikret de neste fem årene.

Trond Enger ny generalsekretær i Human-Etisk Forbund

Kommer fra stilling som generalsekretær i Venstre.

 
Sterk nedgang for alternativ behandling i Norge

Andelen i befolkningen som sier de har brukt de seks vanligste behandlingsformene ble i gjennomsnitt halvert mellom 2014 og 2016.

Mener økonomisjefen tar feil om forlagets økonomi

– Nei, det er ikke på noe tidspunkt tatt ut utbytte av forlagets overskudd. Forlagssjef Bente Pihlstrøm i Humanist Forlag reagerer på flere av påstandene fra HEFs økonomisjef.

Islamsk Råd foreslo selv å ta en pause fra STL

STL har kommet med skarp kritikk av IRN og skal ha fremmet et forslag om suspensjon fra rådet. Men i STLs rådsmøte i går kveld var det IRN selv som foreslo at de tar en pause.