Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ronnie Johanson har gitt ut den første kritiske boken om Snåsamannen. Tittelen er "Profeten fra Snåsa - Har Joralf Gjerstad overnaturlige evner".
 Foto: Even Gran

Ronnie Johanson har gitt ut den første kritiske boken om Snåsamannen. Tittelen er "Profeten fra Snåsa - Har Joralf Gjerstad overnaturlige evner". Foto: Even Gran

Første kritiske bok om Snåsamannen:

Historier justeres og spådommer tilpasses

Det er nå skrevet seks bøker om Snåsamannen Joralf Gjerstad, og enda en er på trappene. Den eneste kritiske blant disse kom denne uka. Det er Ronnie Johansons "Profeten fra Snåsa".

Publisert:

Sist oppdatert: 23.02.2012 kl 09:35

Ronnie Johanson har alltid vært opptatt av profeter og profetier. Tidligere har han gått gjennom profetiene til Nostradamus og Lebesbymannen for å sjekke hva de spådde og i hvilken grad de traff. Hva var vel mer naturlig da, enn å gå løs på en av nåtidens mest omtalte norske sannsiger og helbreder, Snåsamannen Joralf Gjerstad.

– Påstander om overnaturlige evner har alltid irritert meg. Ikke fordi jeg utelukker at det kan skje merkelige ting, men fordi folk og medier er så ukritiske og så lite fantasifulle når det gjelder å finne årsaken til de påståtte "miraklene", sier Ronnie Johanson.

Det som fikk ham til å sette igang var Gyldendals klare påstand om at Gjerstad er i stand til å "se inn i fremtiden", i forbindelse med Ingar Sletten Kolloens bok "Snåsamannen: Kraften som helbreder" som kom ut i 2008.

Mye som ikke henger sammen

Nå har Johanson altså tatt for seg Snåsamannen Joralf Gjerstad. Det er så langt skrevet fem bøker om mannen fra Snåsa. Tre av dem er skrevet av ham selv. Johansons bok er den sjette i rekka, og den første som er kritisk. I tillegg har Gyldendal forlag en ny bok på gang, der Snåsamannen visstnok skal "bevise sine evner en gang for alle".

I den nye boka "Profeten fra Snåsa" har Ronnie Johanson gått gjennom alt det som er blitt påstått om Gjerstad i de fem bøkene som er utgitt om ham så langt, samt avisartikler og tv-intervjuer. Han finner at det er mange påstander som ikke henger sammen.

– Mange av de samme historiene går igjen flere steder, men det hender de endrer seg. Ett eksempel er en påstand om at Gjerstad forutså Kennedy-drapet i 1963. Denne historien dukker for første gang opp i hans egen selvskrevne bok "Å stå i lyset" i 2006, og er tilsammen presentert i tre ulike, motstridende versjoner, sier Johanson.

Han poengterer også at Gjerstads første biograf og gode venn gjennom 35 år, Arvid Erlandsen, aldri tidligere hadde hørt historien om forutsigelsen av Kennedydrapet, til tross for at hans biografi er skrevet i nært samarbeid med Snåsamannen. ("Med varmt hjerte og varme hender!", 2000) "Hadde jeg hørt den historien, ville jeg selvsagt ha tatt den med i boka" sa Erlandsen da Johanson ringte ham.

– Tror du Gjerstad lyver om slike opplevelser?

– Nei, jeg tror ikke han lyver bevisst, men jeg tror det er en viss erindringsforskyvning på gang. En årsak er kanskje at Gjerstad med årene har blitt stadig mer overbevist om at han er synsk. Når man ser disse historiene i sammenheng, er det enkelte av dem som blir bedre med tiden. Og det er jo ikke spesielt bra for troverdigheten hans, sier Johanson.

Han er en menneskekjenner

En av de groveste overdrivelsene fra Gjerstads side, er når han påstår at han har gitt en blind jente synet tilbake. Dette sa han blant annet under et intervju med biskop Tor Singsaas i Nidarosdomen. Johanson ringte til jenta, og hun fortalte at hun aldri har vært blind, bare svaksynt.

Johansons bok inneholder en rekke lignende historier der Snåsamannens framstillinger faller fra hverandre ved nærmere ettersyn.

– Hva er det beste du kan si om Snåsamannens evner?

– Det er ikke tvil om at han er en menneskekjenner og at han har innvirkning på folk. Han er en karismatiker, og det er jo ingen tvil om at sterke personligheter som han kan trigge kroppens selvhelbredende evne, den såkalte placeboeffekten. Dessuten går de fleste lidelser over av seg selv, mens andre har et svingende forløp med gode perioder innimellom. Det er gjerne når man har det som verst at man tar turen til Snåsa. Da er det selvsagt Snåsamannen som får æren straks man blir bedre, sier Johanson.

Har hilst på ham

Ronnie Johanson har gjort forsøk på å kontakte Snåsamannen i forbindelse med bokprosjektet, men det virker ikke som Gjerstad har lyst til å stille opp. I tidsskriftet Humanist nr. 2-2010 hadde Johanson en artikkel om Snåsamannen.

Johanson mener selv artikkelen er vennligsinnet, om enn med en skeptisk innfallsvinkel. Manuskriptet sendte han på forhånd til Gjerstad som rekommandert brev og ba ham påpeke det som eventuelt burde rettes før det gikk i trykken. Han tilbød seg dessuten å komme til Snåsa for å intervjue ham. Men uten å få noe svar.

I forbindelse med at Gjerstad besøkte Oslo noe senere, greide Johanson å få noen ord med "Profeten fra Snåsa".

– Jeg gikk bort til ham, hilste, og spurte om han hadde fått artikkelen min. Det bekreftet han. Han hadde ikke tid til å snakke mer med meg der og da, og jeg ba ham ta kontakt, men hørte aldri noe, forteller Johanson.

– Hva ønsker du å oppnå med boka?

– Jeg ønsker å motarbeide moderne overtro, kort og godt. Snåsamannen kan kanskje virke harmløs i seg selv, men han er en pådriver for den samme overtroen som gjør at folk ruinerer seg på spåmenn og spåkoner og andre sjarlataner. På dette markedet er Snåsamannen blant de mest sympatiske, for han tar ikke betalt og sender folk til legen når det trengs.

Johanson synes folk bør bli flinkere til å være åpne og undersøkende, tenke kritisk, og utvise litt mer fantasi når det gjelder å finne ut av hvorfor ting skjer.

– Ting er ikke alltid slik man får inntrykk av. Mye tyder på at Gjerstad har hjulpet mange. Det er bare blitt en del overdrivelser i den forbindelse, og dette har på sin side ført til mer overtro, sier han.

– I boka åpner du for at tankeoverføring kan være en av forklaringene på Snåsamannens meritter. Det høres da ganske overnaturlig ut?

– Nei, jeg sier ikke at dette er en realitet. Men jeg holder muligheten åpen som en arbeidshypotese. Det er viktig å holde muligheten åpen for at det finnes deler av virkeligheten vi ikke har klarlagt ennå. Men hvis dette skulle være en realitet, så er jo dette også en del av naturen.

Du kan bestille boka fra HEFs nettbutikk

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus