Tone Lise Gustavsen overlevde livstruende blodpropp i lungene for sju år siden. Hun er overbevist om at livet hennes ble reddet av et guddommelig mirakel.

Ble plutselig frisk:

Hevder Ullevål journalførte det som ”guddommelig mirakel”

Tone Lise Gustavsen forteller at Ullevål sykehus journalførte det som et ”guddommelig mirakel” da hun ble frisk for livstruende sykdom for sju år siden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.01.2012 kl 11:50

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Ateisten og HEF-medlemmet Kjetil Hope blir for tiden forsøkt omvendt av ulike representanter fra kristen-Norge.

Se bildet større

Så langt er det lagt ut ti episoder av Omvend meg. Du kan se dem her.

I episode åtte av Vårt Lands serie Omvend meg, har turen kommet til temaet helbredelse. Her får pastoren Erik Andreassen og ateisten Kjetil Hope snakke med Tone Lise Gustavsen. Hun forteller om at hun for sju år overlevde livstruende sykdom mens hun var gravid. Hun hadde over 100 blodpropper i lungene.

En kveld hun lå på sykehuset kom svigermoren og mannen hennes på besøk. De hadde bedt for og velsignet en såkalt salveduk som de la på brystet hennes.

– Det var som å få et elektrisk sjokk. Tårene spratt og det føltes som det skjedde et mirakel, forteller Gustavsen i filmen.

Dagen etter våknet hun opp uten smerter, og da legene kom inn på rommet hennes, skjønte de ikke hva som hadde skjedd. Hun hadde plutselig blitt frisk. Gustavsen forteller at legene endte opp med å skrive inn i den offentlige journalen hennes at hun hadde blitt helbredet ved et ”guddommelig mirakel”.

– Jesus helbredet meg, slår Gustavsen fast i filmen.

Atisten Kjetil Hope vet ikke helt hva han skal tro om historien og mener det er for mange løse tråder til at man skal greie å ta stilling til det. Pastor Andreassen er også tvilende, men synes det hele er spennende. Han tror Gud har makt til å helbrede på denne måten.

Les mer om serien Omvend meg.

Kritiserer Vårt Land

Levi Fragell skriver på Verdidebatt.no at han synes Vårt Land har tråkket over streken ved å promotere helbredelse ved bønn på denne måten.

– Intet annet presseorgan i Norge har forholdt seg til karismatikkens usunne sider med større faglig innsikt og mer troverdig journalistisk integritet enn nettopp Vårt Land. Men jeg mener Vårt Land har begått en tabbe når den står ansvarlig for et publisert videoopptak som prøver å sette en ateists fraværende gudstro på prøve ved å presentere en påstått helbredelse som skal være attestert skriftlig av Ullevål sykehus. Siden eksemplet er brukt i en serie med omvendelse som ønsket eller mulig resultat, vil det være rimelig om en offisiell bekreftelse på denne journal-anførsel blir tilgjengelig, skriver han på Verdidebatt.no.

Fragell synes det er uanstendig å bruke slike hendelser som et slags ”troens bevis”, og understreker at man det er mange andre forklaringer på Gustavsens gledelige tilfriskning enn at det faktisk var en gud som grep inn og utførte et ”guddommelig mirakel”.

– Jeg er oppvokst med helbredelsespredikanter i omgangskretsen, som Aage Samuelsen, Gerhard Ervik og Arthur Cornelius. Jeg har sett store bunker av salveduker bli bedt for og levert til forhåpningsfulle pårørende. Jeg har hørt hundrevis av proklamasjoner og vitnesbyrd om guddommelige helbredelser. Men jeg har aldri sett et mirakel, understreker han.

Fragell skriver at troende selvsagt også kan bli plutselig bedre av en stimulerende opplevelse, et oppmuntrende løfte om bedring, en kjærlig omfavnelse, eller en stillferdig eller buldrende forbønn.

– På samme vis blir også forhåpningsfulle ateister plutselig eller gradvis friske av all verdens sykdommer, av ukjente grunner eller som resultat av velkjente psykiske effekter, konstaterer han.

Vårt Land jobber med saken

Reportasjeleder for kirkestoff i Vårt Land, Trygve W. Jordheim, sier til Fritanke.no at avisa jobber med å få dokumentert hvorvidt dette "guddommelige mirakelet" faktisk ble ført inn i Gustavsens sykejournal.

Ellers understreker han at det var Kjetil Hope som gikk ut på nett og utfordret kristne til å omvende ham, og at Vårt Land fikk ideen til TV-serien på bakgrunn av denne utfordringen.

– Vårt Land driver ikke med misjonering her. Da Kjetil Hope ba om å bli utfordret på denne måten, synes vi det var en spennende journalistisk ide. Samtidig er selvsagt dette et nybrottsarbeid for oss som vi skal evaluere senere, sier Jordheim.

Siste nytt i Nyheter

Skolegudstjeneste stod på timeplanen som vanlig undervisning

Fram til nå har skolegudstjeneste ganske enkelt blitt satt opp på ukeplanen på barneskolen i Surnadal. Nå lover de bot og bedring.

– Vanskelig å finne helter i ungarsk politikk

I sin nye bok «Ungarn» beskriver Øyvind Strømmen landet som sterkt preget av en turbulent historie og mistro til det liberale demokratiet. Men bildet er mer nyansert enn det norske medier forteller oss, mener han.

KrF fikk ikke gjennomslag for å pålegge skolene å si ja til gudstjeneste

Flertallspartiene har tatt en prat og blitt enige om at de ikke har noen sanksjonsmuligheter hvis skolene ikke vil følge den planlagte veiledningen fra staten om skolegudstjeneste.

 
Humanistisk Ungdom delt på midten når det gjelder omskjæring

HU-leder Kristoffer Stokkeland måtte bruke dobbeltstemme for at sentralstyret skulle konkludere.

Speideren har blitt mer inkluderende når det gjelder religion

Før måtte man være «åpen for Gud og Hans ord». Nå holder det å «søke sin tro og respektere andres».

– Han ønsker opplagt å gi den katolske kirke en spesiell status

Frankrikes president Emmanuel Macron vil «reparere» forholdet mellom stat og kirke. Franske sekularister er bekymret for om han vil utfordre laïcité, mens menneskerettighetsekspert Ingvill Thorson Plesner ser andre tolkningsmuligheter.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse