Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Lene Mürer er ny seremonisjef i Human-Etisk Forbund. Hun etterfølger Yngvild Kvaale, som har sittet i stillingen i 25 år.

Lene Mürer er ny seremonisjef i Human-Etisk Forbund. Hun etterfølger Yngvild Kvaale, som har sittet i stillingen i 25 år.

Her er Human-Etisk Forbunds nye seremonisjef

Den påtroppende seremonisjefen i Human-Etisk Forbund, Lene Mürer, har følt på kroppen hvor viktig en humanistisk seremoni kan være.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.09.2019 kl 09:42

Det er nå klart at Lene Mürer er påtroppende seremonisjef i Human-Etisk Forbund etter Yngvild Kvaale, som nylig gikk av med pensjon.

– Dette er virkelig drømmejobben for meg , sier Mürer på telefon fra fjellheimen hvor hun nyter noen høstferiedager.

– Jeg har tenkt lenge at jeg ønsker å jobbe med alt Human-Etisk Forbund står for på heltid. Jeg er også veldig opptatt av seremoniene til Human-Etisk Forbund. Jeg mener det er en ualminnelig viktig del av virksomheten og vil gjerne være med og utvikle dem videre.

De fire humanistiske seremoniene utgjør hoveddelen av Human-Etisk Forbund virksomhet, og det var etableringen av Borgerlig konfirmasjon i 1951 førte til opprettelsen av forbundet i 1956.

Naturvitenskapelig bakgrunn

Mürer er utdannet sivilingeniør og har blant annet jobbet 17 år i Vegvesenet. Hun har 26 års erfaring fra lederstillinger i stat, kommune, frivillig og privat sektor. Hun ler hjertelig når Fritanke.no spør hva en sivilingeniør har å komme med i jobben som seremonisjef i Human-Etisk Forbund.

– Godt spørsmål! Jeg har en teknisk bakgrunn og har vært veldig opptatt av naturvitenskap, og mener at den tilnærmingen er bra å ta med inn i Human-Etisk Forbund. Da tenker jeg på den undringen som er en viktig del av naturvitenskapen. Men jeg har også lang ledererfaring og mener at det kommer godt med i utvikling av organisasjonen, både i forhold til den frivillige delen og administrasjonen. Dessuten har jeg drevet med seremonier lenge.

Aktiv seremoniarbeider

Mürer har vært medlem av Human-Etisk Forbund i over tretti år, og har drevet med tre av de fire seremoniene.

– Min største innsats er innenfor konfirmasjon i Vadsø og vigsler og gravferder i Oslo og Akershus. I tillegg har jeg sittet i lokallagsstyrer. Jeg tror det er positivt for meg å ha holdt på med det flere steder i landet.

– hvilken er din favoritt av forbundets fire seremonier?

– Gravferd! Gravferd synes jeg er den aller viktigste seremonien Human-Etisk Forbund har. Det er så viktig å kunne hjelpe folk i den situasjonen, og være med å få til en verdig, god og minnerik markering for familie og venner. Jeg synes det er viktig at vi er med og gjør noe ut av den delen av livet.

Følt på egen kropp

Hvor viktig det er, fikk hun selv erfare for elleve år siden, da hennes eldste sønn døde brått og brutalt i en trafikkulykke, bare 19 år gammel.

– For meg var det en utrolig støtte å ha Human-Etisk Forbund da. Jeg kunne ringe til Moa (organisasjonssekretær i Akershus, journ anm.) og si at «nå er det jeg som trenger hjelp». Det er en situasjon hvor dagene teller – og den støtten jeg fikk da, det betydde enormt for meg og familien, forteller Mürer.

På den lyse siden har hun hatt hele fire sønner gjennom Humanistisk konfirmasjon og kaller det sin favorittseremoni nummer to.

– Jeg synes kurset er helt fantastisk, og også seremonien, for jeg ser hva det tilfører ungdommene.

Beundrer forgjengeren

Mürer gleder seg til å ta fatt på jobben, som noen har kalt «å hoppe etter Wirkola». Den nylig pensjonerte seremonisjefen, Yngvild Kvaale, har sittet i stillingen siden den ble opprettet for 25 år siden.

– Jeg har stor respekt for Yngvild. Jeg beundrer hennes innsats og vet at hun har gjort mye. Jeg ønsker å utvikle seremoniene i hennes ånd. Men samtidig kommer det nye utfordringer innenfor de ulike områdene.

– Hva tror du blir de første, viktigste utfordringene i jobben?

– Det er de endringene Human-Etisk Forbund står over. På dette tidspunkt kan jeg nevne for det første at forbundet skal flytte i nytt hus, og da er det spennende hva det vil gjøre med arbeidsmetoder og hvordan organisasjonen jobber. For det andre frivilligheten i seg selv og det å få frivillige til å stille opp. Det er vi helt avhengig av. I disse dager er det med frivillighet en stor utfordring for mange organisasjoner, også for Human-Etisk Forbund.

Nysgjerrighet på verden

Seremoniene er humanisme i praksis, ifølge filosofen Coriss Lamont. Så mens livssyn kanskje ikke er så viktig i ansettelse av økonomisjef, er det desto viktigere for en seremonisjef.

– Hva vil du si er grunnpilarene i ditt livssyn?

– Jeg har et sterkt humanistisk livssyn, og har hatt det i alle mine voksne år. Jeg er opptatt av at livet det er her og nå, det er det vi vet om og det er det vi må ta ansvar for. Vi må ta ansvar for eget liv, og ta del i andres liv, og for meg betyr det også i videre forstand – i forhold til kloden vår og miljø. Dette, og også alt som har med menneskerettigheter og rettferdig fordeling, demokrati og ytringsfrihet, har inngått i livssynet mitt. Jeg synes det er viktige deler av en humanistisk tilnærming. Når jeg nevnte det naturvitenskapelige, så legger jeg i det at vi er nysgjerrige på verden. At vi finner ut ting og at vi er ydmyke på at det er mye vi ikke vet, men at vi ikke trenger gjøre det til noe overnaturlig. Det er rett og slett noe som framtidige generasjoner vil kunne finne ut mer om, avslutter Mürer.

Mürer tiltrer i stillingen 10.oktober.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.