Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Baard Thalberg (t.h.) er HEFs mest populære viglser. I januar rundet han 100 seremonier siden starten i 2005. Bildet er fra en vigsel på Oscarsborg i 2008.

Baard Thalberg (t.h.) er HEFs mest populære viglser. I januar rundet han 100 seremonier siden starten i 2005. Bildet er fra en vigsel på Oscarsborg i 2008.

HEFs mest populære vigsler runder 100

Den 21. januar i år holdt Baard Thalberg sin humanistiske vigsel nr. 100. Han håper det blir minst hundre til. Totalt sett har nesten 5000 par blitt viet humanistisk siden starten i 2005.

Publisert:

– Det er selvsagt moro at jeg er den første som runder hundre vigsler, men det er ganske mange som følger hakk i hæl. Neste i løypa tror jeg ligger på rundt 92, forteller HEFs mest populære vigsler Baard Thalberg.

Grunnen til at det er akkurat han som har flest vigsler, er trolig at han var med å bygge opp tilbudet fra Human-Etisk Forbund søkte vigselsrett i 1999 til forbundet fikk det i 2005.

– Jeg kan vel si at jeg var en av pådriverne for at vi skulle få humanistisk vigsel. Det var jo en viss diskusjon om dette i forbundet på 90-tallet, og da var jeg definitivt på ja-siden. Og da seremonien ble opprettet, var jeg en av de første til å melde meg som vigsler. Jeg har nok vært ivrigere og sagt mer ja enn de fleste, sier han.

Egen vigsel mest spesiell

Den 31.12.2004 ble de fire første humanistiske vigslene holdt etter at forbundet fikk vigselsrett. Året etter ble tallet 488 totalt sett. Deretter har tallet ligget rundt 700 i året, og fra 2007 begynte forbundet å tilby vigsler for homofile og lesbiske også. Toppåret så langt er 2008. Da var det 783 par som giftet seg humanistisk.

Thalberg har ingen skandaler å fortelle om. Ingen bruder som sa nei og stormet gråtende ut eller sjalu ekskjærester som gikk amok. Vigslene Thalberg har hatt hånd om har gått rolig og stemningsfullt for seg.

– Ofte vil folk vies ute på fjorden i en båt. Det synes jeg er veldig hyggelig. Og så er det gjerne mye god musikk som jeg får privilegiet av å nyte, sier han.

– Folk gifter seg jo gjerne om sommeren. Blir det ikke mye arbeid for deg?

– Jo, det kan du godt si. Den mest intense sommeren for meg var i 2008. Da hadde jeg 28 oppdrag. Den sommeren hadde jeg i tillegg nettopp fått meg kjæreste selv, og hun var ikke akkurat overbegeistret for at jeg var borte og viet folk hver eneste lørdag. Men det gikk heldigvis bra, og i april 2009 var det endelig vår tur. Så hvis du lurer på hva som er den mest spesielle vigselen jeg har vært med på, så er det nok denne, sier han med et smil.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.