Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Årets landsmøte i Human-Etisk Forbund ytret seg også i den dagaktuelle samfunndebatten.
 Foto: Dea-Renate Miranda

Årets landsmøte i Human-Etisk Forbund ytret seg også i den dagaktuelle samfunndebatten. Foto: Dea-Renate Miranda

HEFs landsmøtet 2017 mener:

HEFs landsmøte kom med klare beskjeder: Opplysningsvesenets fond bør komme alle borgere til gode; politi – ikke prester – bør overlevere dødsbudskap; forsvar sekulære bloggere; og til Fylkesmennene - skjerp tilsynet med religionsutøvelse i fellesskolen.

Publisert:

Gjennom prinsipprogram og arbeidsprogram legger Human-Etisk Forbunds landsmøte retningen for forbundets arbeid for de neste henholdsvis fire og to årene. Men det er tradisjon for at landsmøte også uttaler seg inn i den dagsaktuelle debatten. Siden landsmøtet er Human-Etisk Forbunds øverste organ, får uttalelsene tyngde som noe forbundet virkelig mener.

Årets landsmøte, som ble avslutet i går, fyrte av hele fire uttalelser - fra forsvar av sekulære bloggeres menneskerettigheter til skolegudstjenester:

Stopp undertrykkelsen av sekulære bloggere

Som Fritanke.no har skrevet om mange ganger - rundt omkring i verden utsettes sekulære stemmer
for forfølgelse og drap. Dette gjelder ikke minst en rekke sekulære bloggere i muslimske land, som Raif Badawi, som er dømt til ti års fengsel og 1000 piskeslag i Saudi-Arabia.

Human-Etisk Forbund
• oppfordrer myndighetene i Norge til å øke presset mot land som forfølger individer som bruker sin ytringsfrihet til å kritisere sine myndigheter eller majoriteters religioner.
• krever at Norge særlig protesterer mot myndigheter som krenker ytringsfriheten i land vi har handelsforbindelser med.

Les hele uttalelsen.

Opplysningsvesenets fond tilhører det norske folk

Fritanke.no avdekket hvordan Lovavdelingen bereder grunnen for å gi Opplysningsvesenets fond til Den norske kirke som del av «skilsmisseoppgjøret». Dette er Human-Etisk Forbunds landsmøte naturlig nok imot.

Landsmøtet mener kirken kan få de eiendommer som naturlig tilhører kirken, som presteboliger, mens eiendommer som er i offentlig bruk landet rundt, bør overlates til kommunen eller den offentlige virksomheten som holder til på dem – som for eksempel universitet og skoler.

Les hele uttalelsen.

Politiet bør overbringe dødsbudskap

Nå som stat og kirke ligger i skilsmisseforhandlinger er det på tide at det offentlige tar over oppgaven med å overbringe dødsbudskap, mener Human-Etisk Forbund. Rette instans bør være politi heller enn prest. Det mener også flere prester.

Les hele uttalelsen.

Fylkesmennenes må ta ansvar når barn går til skolegudstjeneste

Landsmøte påpeker at mange barne- og ungdomsskoler ikke følger Utdanningsdirektoratets retningslinjer vedrørende skolegudstjenester. Dette viser tilbakemeldinger Human-Etisk Forbund får fra foresatte og lærere. Praksisen er veldig tilfeldig og varierende mellom og internt i kommuner.

Det må være Fylkesmennenes ansvar å se til at Opplæringslovens intensjon om retten til likeverdig opplæring følges, mener Human-Etisk Forbunds landsmøte, og krever at Fylkesmennene skjerper sin årvåkenhet rundt disse forholdene.

Les hele uttalelsen.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.