HEF synes det er greit med skoleavslutning i kirke

Bekkestua skole i Bærum har siden 2014 holdt skoleavslutningene sine i Østerås kirke. FOTO: Flickr/Leif Harboe + faksimile fra video

HEF synes det er greit med skoleavslutning i kirke

… men bare så lenge selve arrangementet ikke er religiøst.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.08.2017 kl 14:26

Se bildet større

Kristin Mile synes det hadde vært best hvis skolen fant et livssynsnøytralt lokale, men synes likevel det er akseptabelt for en offentlig skole å leie en kirke til skoleavslutning. FOTO: Christian Johander, Human-Etisk Forbund

Se bildet større

Her i Østerås kirke holder Bekkestua skole i Bærum skoleavslutningene sine. FOTO: Wikipedia commons@Hans A. Rosbach

Bekkestua skole i Bærum har i flere år arrangert den årlige skoleavslutningen i Østerås kirke rundt fire kilometer unna skolen.

Rektor på Bekkestua skole, Morten Rondan, forklarer at de ikke har lokaler som er store nok på selve skolen til å få plass til avgangselever, familier og andre som ønsker å komme, normalt opp mot 600 personer.

– Tidligere ble avslutningen holdt på skolen, men det ble for liten plass. Vi har vurdert Nadderudhallen som ligger like ved skolen, men har konkludert med at denne ikke egner seg til en seremoni av denne typen, sier han.

Fritanke.no skriver denne saken på grunnlag av et tips fra en forelder på skolen. Rektor Morten Rondan forteller at han aldri fått noen henvendelser fra foreldre som reagerer på dette.

– Nei, det har vi ikke. Hvis noen synes dette er feil oppfordrer jeg dem til å ta kontakt så skal vi behandle det i skolens organer som FAU og Samarbeidsutvalget, sier han.

– Akseptabelt å leie kirke til sekulært arrangement

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, ser ikke noe alvorlig galt i å leie kirker til rent sekulære arrangement som en skoleavslutning med utdeling av vitnemål med mer.

– Det hadde selvsagt vært bedre hvis de leide et livssynsnøytralt lokale, men hvis det ikke er tilgjengelig synes jeg det er akseptabelt å leie en kirke til et rent sekulært, ikke-religiøst arrangement som dette, sier hun.

Mile presiserer at det Human-Etisk Forbund reagerer på, er faktisk religionsutøvelse i skolens regi.

– Det handler for eksempel om at skolen tar med seg elever til kirken for å overvære en gudstjeneste eller legger til rette for annen kristenforkynnende virksomhet. Et skolearrangement uten religiøse innslag blir ikke religiøs forkynnelse bare av å bli arrangert i en kirke, sier hun.

Mile mener likevel at skolen bør lytte til foreldrene.

– Hvis noen av foreldrene eller elevene reagerer på dette, bør skolen ta en runde på det og kanskje prøve å finne et annet lokale. Men hvis ingen reagerer synes jeg ikke dette er noen sak, sier hun.

Understreker behovet for livssynsnøytrale seremonirom

Lokallagsleder i Bærum Human-Etisk Forbund, Stein Eriksen, synes heller ikke det er galt å ta i bruk kirken til noe slikt.

– Østerås kirke er romslig og smakfullt innredet. Det er lett å forstå at ledelsen på Bekkestua skole gjerne tar den i bruk for å få en verdig ramme om vitnemålutdelingen. Det er jo også positivt at kirker, som representerer en betydelig offentlig investering, kan tas i bruk til ikke-kirkelige formål, sier han til Fritanke.no.

Eriksen synes det understreker behovet for livssynsnøytrale seremonirom når en skole på denne måten må ta i bruk en kirke til et formål som den i utgangspunktet ikke var ment for.

– Den uunngåelige, ofte svært iøynefallende symbolikken kan oppleves både påtrengende og problematisk, i tillegg til at kirken eier og har disposisjonsrett til bygningen. Hvis det skulle bli alminnelig å gi kirkerommet et videre bruksområde, må dette endres. Vi trenger livssynsnøytrale forsamlingslokaler som alle kan bruke, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Vil gi norske elever kunnskap om antisemittismens historiske røtter

Antisemittisme er mer enn Nazi-Tysklands Holocaust og forsvant ikke etter andre verdenskrig. Med en ny nettbasert kunnskapsressurs ønsker Jødisk museum å bedre norske skoleelevers forståelse.

– Vi tar gjerne initiativ til et møte

Aktivist Paul Omar Lervåg kritiserer HEF for ikke å møte de sekulære organisasjonene av eks-muslimer og sekulære muslimer. Kristin Mile svarer at forbundet er åpent for et møte.

Et flertall mener kommunene bør ha ansvaret for gravferdsforvaltningen

Og færre enn femti prosent av de under femti år ønsker gravferd i regi av Den norske kirke, viser en ny undersøkelse gjort for Human-Etisk Forbund.

 
Humanistisk uke med døden som tema

I dag går startskuddet for årets Humanistiske uke i regi av Human-Etisk Forbund. Med omkring 200 arrangement de neste par ukene, blant annet undringsløyper, debattmøter, bokbad, filosofikvelder, en rekke foredrag – og dødskafeer. For døden er ett av temaene det fokuseres på i år.

HEFs hovedstyre delt om nasjonalt niqab-forbud

Styreleder Tom Hedalen ønsket at HEF skulle støtte regjeringens forslag til nasjonalt forbud mot niqab i utdanningsinstitusjoner, men ble nedstemt av flertallet i Hovedstyret. Før HEF har levert sin høringsuttalelse delte han sin mening på Facebook.

Hva betyr valgresultatet for livssynspolitikken?

At det ikke ble regjeringsskifte kan bety at det fortere kommer ny lov om tros- og livssynssamfunn, tror livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad.