Plakater for det offentlige valget og kirkevalget på Tøyen i Oslo under gårsdagens valg. FOTO: Inger-Johanne Slaatta

HEF-styreleder bedt om å stemme i kirkevalget

– I Drammen kom jeg meg ikke ut av stemmelokalet før en overivrig kirkevalgsmedarbeider aktivt prøvde å få meg til å avgi stemme til kirkevalget også, skrev Tom Hedalen på Facebook i går.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.09.2015 kl 19:29

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Styreleder i Human-Etisk Forbund ble oppfordret om å stemme på kirkevalget da han hadde avlagt sin stemme i Drammen i går. FOTO: HEF/Arnfinn Pettersen

Se bildet større

Valgplakater ved inngangen til valglokalene i Lilleborg skole i Oslo. FOTO: Agnieszka Bryn

Se bildet større

For å komme inn til det offentlige valget i Gjerdrum kulturhus, måtte man forbi denne. FOTO: Stig Morten Thu

Se bildet større

På Borre i Horten ble det offentlige valget og kirkevalget arrangert i samme rom. Man måtte gå forbi kirkevalget på vei ut etter å ha stemt i det offentlige valget. FOTO: Even Gran

Se bildet større

På Enger skole i Modum ble valgene annonsert på denne måten. Solveig Fløtten forteller oss at det hang enda flere kirkevalgplakater inne i lokalet, men de fjernet noe da hun klaget. Hun skriver også at en representant fra valgstyret fortalte at de forgjeves hadde tatt opp med kirken at de burde holde seg unna. FOTO: Solveig Fløtten

Se bildet større

Bare kirkevalgreklame utenfor det offentlige valglokalet i Gjerdrum kulturhus. FOTO: Stig Morten Thu

Se bildet større

Kristian Haugnes måtte sende folk tilbake inn i valglokalet på Sofienberg skole i Oslo, fordi reklamen for kirkevalget gjorde folk usikre på om de hadde kommet rett. FOTO: Even Gran

Styreleder i Human-Etisk Forbund, Tom Hedalen, forteller om en litt spesiell opplevelse da han stemte i går, i Konnerudhallen i Drammen. Da han hadde avlagt stemme, ble han kontaktet av en person i døråpningen ut av rommet der valget foregikk.

– En medarbeider fra kirkevalget kom bort og oppfordret meg til å stemme i kirkevalget. «Kom inn og stem på kirkevalget», sa han, forteller Hedalen.

På Facebook skriver Hedalen at han «IKKE kom seg ut av stemmelokalet før en overivrig kirkevalgsmedarbeider aktivt prøvde å få meg til å avgi stemme til kirkevalget også».

Hedalen forteller at kirkeverge i Drammen, Ivar Nygaard, stod i bakgrunnen og fulgte med, uten å reagere. Hedalen synes det er litt underlig, siden kirkevergen godt vet at han er styreleder i Human-Etisk Forbund.

Styrelederen mener det er provoserende at kirken nærmest står inne i lokalet der det offentlige valget er, og prøver å hanke inn velgere.

– Det er uakseptabelt at de driver slik. Dette er forstyrrende. Valgene burde vært skilt fullstendig. De burde ikke ha noe med hverandre å gjøre. Kirken bør være mye mer varsomme enn dette. Her brøt kirken sine egne regler. Kirkevergen burde skjønne at slikt er et overtramp, sier styrelederen i Human-Etisk Forbund.

Han forteller at kirkevalget var i et rom alle velgere må gå forbi på vei ut, og at kirkevalgsmedarbeiderne stod ute i gangen og aktivt prøvde å få folk til å stemme.

– Jeg opplevde tilnærmelsen som sjenerende. Dette er et godt eksempel på det samrøret vi har kritisert i lang tid, sier Hedalen.

Viste dem bare vei

Kirkeverge i Drammen, Ivar Nygaard, bekrefter det Hedalen forteller, men avviser at Hedalen fikk noen direkte oppfordring om å stemme.

– Våre folk informerte de som gikk ut hvor de måtte gå hvis de ønsket å stemme i kirkevalget. «Kirkevalget er inn til høyre her», sa de. Det å få slik informasjon kan kanskje tolkes som en oppfordring til å stemme, men det var ikke ment slik, sier Nygaard til Fritanke.no.

Kirkevergen forteller at kirken er helt klar på at det ikke skal øves noe utilbørlig press. Samtidig er det viktig for dem å øke deltagelsen.

– Vi ville selvsagt ha flest mulig til å stemme. Vi brukte rollups og plakater, men samtidig skulle vi ikke øve noe press. Jeg var der for å sjekke at alt gikk etter reglene. Jeg opplevde ikke at det som skjedde med Hedalen var noe overtramp. Det jeg hørte var bare at han fikk en veivisning. Derfor grep jeg heller ikke inn, sier kirkevergen.

Kirkevalget skapte forvirring

Vi har fått inn en del bilder som viser hvordan det offentlige valget og kirkevalget har blitt samarrangert i år. Se i margen til høyre. Som ved tidligere samlokaliserte valg, ser vi at plakater for kirkevalget enkelte steder dominerer over plakatene for det offentlige valget.

Kirkevalget har også skapt en del en del forvirring. Kristian Haugnes, som delte ut stemmesedler for Ap utenfor valglokalet på Sofienberg skole i Oslo, forteller at han måtte rettlede folk tilbake inn i valglokalet. Mange trodde de hadde kommet feil fordi det bare var reklame for kirkevalget på innsiden.

Tale Pleym, som delte ut valglister for SV ved Tiurleiken skole i Oslo, forteller at mange velgere ble forvirret at en stor pil som pekte ned mot rommet der kirkevalget holdt til. Folk begynte å gå feil, og måtte fortelles at de heller måtte følge den mye mindre pilen som pekte i retning av det offentlige valget.

– Kirkevalget skapte masse forvirring. Også de som administrerte kirkevalget fortalte at de måtte sende en masse folk bort, fordi de hadde kommet feil, forteller Pleym.

Biskop ut mot valgsamrøre

Tidligere biskop i Nidaros bispedømme av Den norske kirke, Finn Wagle, gikk i går hardt ut mot samlokalisering av kirkelige og offentlige valg i Vårt Land.

– Jeg kan ikke se at det er mulig å forene argumentet om likebehandling med den særbehandling Den norske kirke gjøres til gjenstand for, når kirkevalget og det sekulære valg avholdes i tett kontakt med hverandre, gjerne i samme bygning, skrev Wagle.

Human-Etisk Forbund har vært sterke motstandere av samlokaliseringen av valgene fra første stund.

– Det er beklagelig at regjeringen ikke ser betydningen av å skille offentlige valg som angår alle samfunnsborgerne, og valg for medlemmer i Den norske kirke, uttalte forbundet i en pressemelding i mars 2013.

Forbundet mener en slik sammenblanding av offentlige valg og interne valg til et religiøst samfunn er et dårlig signal i en tid hvor man er i ferd med å skille stat og religion.

Les mer om Human-Etisk Forbunds holdning til samlokalisering av kirkevalg og offentlig valg.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tror ikke Stormberg er ute etter å få logoen sin på døra

Hva innebærer det for Human-Etisk Forbund å bli sponset av næringslivet? Vi snakket med en fylkesleder, generalsekretæren og styreleder.

Stormberg-gründer gir 200.000 til Human-Etisk Forbund etter 17. mai-hets

Steinar J. Olsen blar opp lommeboka etter at Emilie Hesselberg rapporterte om hets av Human-Etisk Forbund i borgertoget i Kristiansand.

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

 
HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse