Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Nå blir det lovbestemt at Norges største trossamfunn skal legge seg tett inntil de offentlige valgene. Slik så det ut på Møllergata skole under stortingsvalget i 2009.
 Foto: Even Gran

Nå blir det lovbestemt at Norges største trossamfunn skal legge seg tett inntil de offentlige valgene. Slik så det ut på Møllergata skole under stortingsvalget i 2009. Foto: Even Gran

HEF reagerer sterkt mot lovfesting av samrøre

Regjeringen har i dag bestemt at det skal bli forbudt å holde kirkevalg og offentlig valg adskilt. Lovforslaget går nå til Stortinget.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.03.2013 kl 16:18

Kongen i statsråd har i dag anbefalt atKirkelige valg holdes samtidig med, og i lokaler i umiddelbar nærhet av, valg til Stortinget eller fylkesting og kommunestyrer”. Bestemmelsen skal inn Kirkelovens nye paragraf 4.

Hovedstyret i Human-Etisk Forbund er sterkt kritiske til forslaget til Stortinget.

– Det er beklagelig at regjeringen ikke ser betydningen av å skille offentlige valg som angår alle samfunnsborgerne, og valg for medlemmer i Den norske kirke, skriver Human-Etisk Forbunds hovedstyre i en uttalelse.

Forbundet understreker at dette er sterkt i strid med de anbefalingene som nylig kom fram i utredningen fra det bredt sammensatte og regjeringsoppnevnte Stålsett-utvalget: ”Det livssynsåpne samfunnet”.

– Stålsett-utvalget fraråder en slik sammenblanding av valg og vektlegger derimot likebehandling i et mangfoldig samfunn, sier styreleder Åse Kleveland.

Hovedstyret i Human-Etisk Forbund mener at en slik sammenblanding av offentlige valg og interne valg til et religiøst samfunn er et dårlig signal i en tid hvor så mange mennesker er ofre for en uheldig blanding av politikk og religion.

Human-Etisk Forbund oppfordrer sterkt partiene på Stortinget til å avvise dette forslaget til endring av kirkeloven.

–Følger bare opp statskirkeforliket

Da Fritanke.no skrev om denne saken i januar, understreket statssekretær i Kirkedepartementet, Tone Toften (Ap), at dette er en oppfølging av statskirkeforliket fra 2008, og dermed ikke har noe med Stålsett-utvalget å gjøre.

– Her ble man enig om at en samordning av valgene er det beste. Det er dette vi følger opp gjennom dette lovforslaget, sa Toften.

Les om Siri Borthen Flatås' opplevelse under valget i 2009.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus