Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det blir salmesang, Fader vår og velsignelse under den obligatoriske julesamlingen i kirkene i Voss kommune. Se hele skrivet.

Det blir salmesang, Fader vår og velsignelse under den obligatoriske julesamlingen i kirkene i Voss kommune. Se hele skrivet.

HEF om opplegget på Voss: – Ikke greit i det hele tatt

Rektorene og kirken på Voss har blitt enige om et juleopplegg «uten forkynnelse» som skal være obligatorisk for alle.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.11.2016 kl 17:10

I går ettermiddag kom nyheten om at Voss menighet har blitt enige med kommunens rektorer om en julesamling i kirken som skal være obligatorisk for alle elever, uten fritaksrett.

Grepet er å fjerne elementer fra den vanlige skolegudstjenesten som framstår som forkynnende, og så legge hele besøket inn under KRLE-faget som et «ikke-forkynnende arrangement» der målet er å oppfylle KRLE-fagets læringsmål om kristendommen.

Se det felles skrivet rektorene og kirken på Voss har utarbeidet.

Det som skal skje på samlingen ifølge skrivet rektorene og kirken har blitt enig om, er blant annet synging av kristne julesanger og salmer, lesing av Fader vår, den apostoliske trosbekjennelsen, juleevangeliet og velsignelsen, litt avhengig av hvilken årsklasse det er snakk om.

De delene fra en vanlig gudstjeneste som tas ut er blant annet nådehilsen, syndsbekjennelse, forbønn, aktiv deltagelse (reise seg under bønn/velsignelse) og preken, kan vi lese.

HEF: – Dette utløser opplagt fritaksrett

– Nå må vi snart få på plass noen kriterier for hva som kan regnes for «forkynnelse», for det opplegget rektorene har blitt enig med kirken om på Voss er ikke greit å ha i KRLE-faget, sier Stine Willemo Strøm-Andresen, organisasjonssekretær ved Human-Etisk Forbunds kontor i Bergen.

Hun mener det foreslåtte opplegget gir foreldre og barn et opplagt krav på fritak og alternativ undervisning.

– Hvis det er noen foreldre som er uenig i at dette er en «nøytral samlingsstund», så har de krav på fritak og et likeverdig alternativ. Og det er slett ikke urimelig å anse et treff i kirken med salmer, prest i prestedrakt, Fader vår og trosbekjennelser som forkynnelse, så her har ikke rektorene noe valg. De må informere om fritaksrett og alternativ undervisning, sier hun.

Strøm-Andresen viser til en tilsvarende sak fra Apeltun skole i Bergen, der skolen og kirken mente en såkalt «påskevandring» til kirken kunne være en del av KRLE-faget uten fritak, men der Utdanningsdirektoratet etter en foreldreklage ga klar beskjed om at det må være full fritaksrett og alternativ undervisning.

– Skolene og kirken kan ikke bare definere et besøk i kirken med salmesang og kristent innhold som «nøytralt». Det er helt urimelig. Insisterer de på å gjennomføre noe slikt, har alle krav på fritak og alternativ undervisning, sier Strøm-Andresen.

Felles uttalelse fra rektorer kommer senere

Vi har ikke fått noen kommentar fra rektorene på Voss i dag.

Ifølge pressemeldingen fra kirken jobber de med en felles uttalelse om saken etter at saken har vært behandlet i skolenes foreldrearbeidsutvalg (FAU).

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus