Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Når man blir 15 år, bør man få bestemme selv, mener Landsstyret i Human-Etisk Forbund.
 Foto: HEF - Tine Poppe

Når man blir 15 år, bør man få bestemme selv, mener Landsstyret i Human-Etisk Forbund. Foto: HEF - Tine Poppe

HEF mener alle døpte må melde seg inn på nytt når de blir 15 år

Hvis ikke må de slettes fra medlemsregisteret. Landsstyret i Human-Etisk Forbund hadde møte i helga.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.02.2017 kl 21:24

Landsstyret i Human-Etisk Forbund hadde møte i helga. Der ble det vedtatt en uttalelse om finansiering av tros- og livssynssamfunn.

Human-Etisk Forbund ber regjeringen velge en løsning som likebehandler alle tros- og livssynssamfunn, og legger til at alle medlemskap må være aktivt samtykkende.

– Det er greit at foreldre kan gi samtykke til innmelding i et tros- og livssynssamfunn på vegne av sine barn, skriver forbundet, men understreker samtidig at «barnet må selv bekrefte sitt medlemskap når myndighetsalderen for livssyn (15 år) er nådd».

– Det betyr i praksis at alle barn som er døpt eller innviet i et trossamfunn automatisk blir utmeldt når barnet blir 15 år, med mindre vedkommende selv ønsker å forbli medlem. Vi mener ingen skal meldes inn i et tros- og livssynssamfunn uten å ha gitt aktivt samtykke, forklarer styreleder i Human-Etisk Forbund, Tom Hedalen.

Landsstyret understreker også at «all automatisk oppføring av nyfødte barn må opphøre». Her sikter landsstyret til Den norske kirkes automatiske oppføring av alle nyfødte barn der minst en av foreldrene er kirkemedlem.

Trossamfunn med barnedåp rammes

Hvis Human-Etisk Forbund skulle gå gjennomslag for kravet, betyr det at anslagsvis 50.000 medlemmer i Den norske kirke hvert år blir automatisk utmeldt med tilbud om å melde seg inn igjen. Andre kristne trossamfunn som praktiserer barnedåp vil være i samme situasjon, mens trossamfunn som utelukkende praktiserer voksendåp eller andre former for innvielse/innmelding bare for livssynsmyndige personer vil gå klar.

Human-Etisk Forbund vil ikke påvirkes av et slikt krav, siden forbundet allerede automatisk melder ut alle barn som frivillig har blitt ført opp om som støtteberettigede medlemmer av foreldrene.

– Prøver dere å træ Human-Etisk Forbunds løsning over hodet på de andre tros- og livssynssamfunnene, Hedalen?

– Nei, ikke med den begrunnelsen ihvertfall. Vi mener det eneste riktige er at medlemskap i tros- og livssynssamfunn er basert på aktivt samtykke. Ingen skal meldes inn i et trossamfunn uten å ha bestemt det selv. På landsstyremøtet i helga diskuterte vi til og med om det burde innføres et krav om regelmessig samtykke, men det ble det ikke flertall for, sier han.

Vil at staten betaler for kirkebygg med nasjonal og kulturhistorisk betydning

Ut over dette vedtok HEFs landsstyre at staten bør overta ansvaret for den offentlige finansieringen av tros- og livssynssamfunn.

Landsstyret i Human-Etisk Forbund mener også at kostnader til vedlikehold av bygg med nasjonal og kulturhistorisk betydning må dekkes av staten, og holdes utenfor beregningene av driftstilskuddene til tros- og livssynssamfunn.

– Opplysningsvesenets fond eies av alle

Uttalelsen slår også fast at Opplysningsvesenets fond bør være i statlig eie.

– Fondet ble opprettet i en tid uten religionsfrihet, og har vært forbeholdt kirkelige formål. Etter skillet mellom stat og kirke m fondet brukes til å dekke hele samfunnets behov.

Human-Etisk Forbund anbefaler at fondet åpnes opp for søknader om tilskudd til livssynsåpne og –nøytrale seremonirom, som kan brukes av alle.

Trump en trussel mot demokratiske, liberale verdier

Landsstyret vedtok også en uttalelse om politisk populisme.

– Alle som er opptatt av sentrale verdier som ytringsfrihet, demokrati, rettstatens prinsipper og menneskerettigheter, har grunn til å være bekymret over fremveksten av politisk populisme, heter det i uttalelsen.

Human-Etisk Forbund oppfordrer norske myndigheter til å stå opp for demokratiske verdier og protestere mot all politikk som fratar mennesker frihet og menneskeverd.

Maktskiftet i USA brukes om eksempel på den uheldige utviklingen:

– Pressefriheten trues, og et religiøst motivert innreiseforbud var i kort tid etablert. Vi ser også gjentatte forsøk på å tilsidesette og latterliggjøre domstolenes uavhengighet. Det som skjer i USA er en del av populistiske strømninger i hele den demokratiske verden, heter det i uttalelsen fra Landsstyret i Human-Etisk Forbund.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus