Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Folk som melder seg ut av HEF, får muligheten til å begrunne utmeldingen. Denne utmeldingen levner ingen tvil. HEF bør slutte å kritisere islam.

Folk som melder seg ut av HEF, får muligheten til å begrunne utmeldingen. Denne utmeldingen levner ingen tvil. HEF bør slutte å kritisere islam.

HEF-medlemmer vil ikke ha religionskritikk

Folk melder seg ikke ut av HEF fordi forbundet er for opptatt av toleranse og dialog. De synes heller forbundet er for kritisk og skarpt i kantene.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.05.2009 kl 13:44

Fritanke.no har fått tilgang til de 30 siste begrunnede utmeldingene fra Human-Etisk Forbund. Ingen av dem kritiserer forbundet for å være for dialog- og konsensusorientert overfor andre livssyn.

Dette er en kritikk som ofte fremmes i Fritanke.nos debattspalte. Kritikk av "HEFs dialoglinje" var også hovedgrunnen til at Sara Azmeh Rasmussen forlot sitt verv som hovedstyrerepresentant og meldte seg ut av forbundet i fjor vår.

Hardlinere har ikke støtte

Det later imidlertid ikke til at den gruppen som mener at Human-Etisk Forbund er for snilt, naivt og tolerant, har noe flertall bak seg i organisasjonen.

Kritikken fra de utmeldte går i langt større grad ut på at Human-Etisk Forbund er for negativt og intolerant overfor andre livssyn, samt at det blir for mye ensidig kritikk av statskirkeordningen, KRL/RLE, og kristne formålsparagrafer i skolen.

Blant tilbakemeldingene Fritanke.no har sett, kan vi lese: "Jeg synes dere kjører for hardt og skjematisk", "Det er for mye fokus på å uttale seg nedlatende om andre", "Jeg er skuffet over HEFs intoleranse mot andres holdninger" og "Jeg likte ikke ungdomskampanjen med buttons. Det er en dårlig måte å oppdra til toleranse på...".

Ingen av tilbakemeldingene nevner at HEF er for dialogorientert som årsak til utmeldelsen.

Det kan også nevnes at i mars i fjor offentliggjorde Human-Etisk Forbund en medlemsundersøkelse (se pdf). Her scoret "religionskritikk" lavest av alle alternativene, når medlemmene ble spurt hva forbundet burde bruke mer ressurser på.

Mile: - Vi må tåle utmeldinger

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, som tidligere har blitt kritisert for å være for tolerant og ettergivende i diskusjonen rundt hijab i politiet, synes retningen på tilbakemeldingene er positiv.

- Man kan ikke lese ut fra denne statistikken at forbundet går i feil retning når det gjelder dialog og toleranse.

Hun minner imidlertid om at det er svært få som begrunner utmeldingene sine, og at disse tilbakemeldingene derfor ikke kan sies å være representative for noen andre enn seg selv.

- Det viktigste for meg er at forbundet vokser totalt sett. Det tolker jeg som en støtte til den nåværende linja fra et flertall av medlemmene, sier hun.

- Hva med kritikken om at forbundet er for kritisk og negativt?

- Det vil alltid være noen som reagerer når vi blir for spesifikke i religionskritikk, eller i livssynspolitiske spørsmål. Hvis vi skulle begynne å bry oss for mye om det, risikerer vi å bli så tåkete at vi forsvinner. Vi må stå på det vi mener er riktig, og tåle at noen melder seg ut hvis de er uenig med oss, sier Kristin Mile.

Stabil utmeldingsrate og netto medlemsvekst
Den viktigste grunnen til at folk melder seg ut av Human-Etisk Forbund, er imidlertid ikke skarp religionskritikk. Det er økonomi.

- Når vi sender ut kontingentkravet i slutten av januar, så får vi alltid mange utmeldinger. De fleste som oppgir en grunn, sier at det skyldes dårlig økonomi, forteller medlemsrådgiver Per Hansen.

Han forteller at utmeldingsraten er stabil.

- Så langt i år har vi hatt 861 aktive utmeldinger. I tillegg kommer de som har dødd i tidsrommet. I fjor på samme tidspunkt hadde vi litt flere aktive utmeldinger, nemlig 884 . Så det ligger på det jevne, sier Hansen.

Men, utmeldinger til tross, medlemsrådgiveren kan fortelle at medlemstallet øker.

- Ja, heldigvis er det fortsatt flere som melder seg inn, enn de som forsvinner på grunn av utmeldinger eller dødsfall, forteller Hansen.

Nylig rundet Human-Etisk Forbund 74.000 medlemmer. Dette er 2000 flere enn i januar i fjor.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook