Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Yogainstruktør og filosofisk praktiker Ida Helene Henriksen, til venstre i bildet, får du treffe hvis du blir med HEF på yogakurs i juni.
 Foto: Camilla Nordlund

Yogainstruktør og filosofisk praktiker Ida Helene Henriksen, til venstre i bildet, får du treffe hvis du blir med HEF på yogakurs i juni. Foto: Camilla Nordlund

HEF med kurs i yoga og meditasjon

Human-Etisk Forbund er som kjent opptatt av rasjonalitet, vitenskap og har ingen forestillinger om guder eller andre overnaturlige makter. Hvordan lar det seg kombinere med kurs i yoga og meditasjon?

Publisert:

Sist oppdatert: 26.04.2013 kl 14:32

I juni arrangerer Human-Etisk Forbund tur til «en liten sørlandsperle ved Tvedestrandsfjorden». Tema for turen er yoga, meditasjon og filosofiske samtaler.

– Kan filosofiske samtaler i kombinasjon med yoga og meditasjon være noe for humanister? Human–Etisk Forbund tar utfordringen, heter det i invitasjonen.

Forbundet slår fast at vi lever i en hektisk hverdag, og at de færreste av oss tar seg tid til å tenke kritisk over mange av de valgene vi står overfor.

– Hva skjer når vi senker tempoet og tar oss tid til å være mer tilstede i livene våre? På hvilken måte kan det å aktivere sanser og puste riktig gi oss en opplevelse av stillhet, balanse og ro? spørres det.

Forbundet antyder at yoga og meditasjon kan være en teknikk for mer kreativ og kritisk tenkning, nye erkjennelser og at det kan være nyttig i jakten på livets dypere verdier.

– Vi kan ikke ha berøringsangst

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile sier at yoga og meditasjon er noe nytt for forbundet, men avviser at tilbudet skal være problematisk på noen måte.

– Vi kan ikke ha berøringsangst overfor potensielt nyttige meditasjonsteknikker eller treningsøvelser bare fordi de har et religiøst opphav. Det er ingen problemer med en rent sekulær bruk av slike teknikker hvis folk får noe ut av det. Humanisme handler om å utforske mennesket. Da kan ikke metoder for fysisk aktivitet, kroppsbeherskelse eller konsentrasjonsteknikker være tabu bare fordi de kommer fra religionene, sier hun.

Mile understreker at yoga-kurset ikke representerer noen «ny retning» for forbundet.

– Det er ikke noe nytt at Human-Etisk Forbund utforsker nye ting. Samtidig er det ikke slik at vi nå skal begynne med kurs av denne typen på bred front. Det er et forsøk. Så får vi se hvordan det går, sier hun.

– Er du redd for at dette kan oppfattes som et problem mer symbolsk, siden yoga, meditasjon og den slags gjerne forbindes med alternativbevegelsen, som Human-Etisk Forbund ellers er kjent for å ha et noe kritisk forhold til?

– Jeg ser at folk kan bli overrasket og kanskje stille seg skeptisk til det. Men samtidig må det jo som nevnt være lov til å utforske en rent sekulær utnyttelse av disse teknikkene. Men det er ikke sikkert at dette er noe vi skal fortsette med, sier Mile.

Ateistisk yogainstruktør

Yogainstruktør og filosof Ida Helene Henriksen avkrefter overfor Fritanke.no at dette har noe med new age-mystisisme å gjøre.

– Slett ikke. Jeg er ateist og ikke religiøs i det hele tatt. For meg er yoga en treningsmetode der noe av målet er å finne en kobling mellom kropp og sinn. Det synes jeg er spennende. Man trener altså ikke bare kroppen, men også hjernemusklene, sier hun.

Henriksen er opptatt av dette temaet som filosof også.

– I mastergradsoppgaven min skrev jeg om koblingen mellom kropp og sinn. Det er denne koblingen vi skal prøve å utforske på kurset. Vi skal prøve å undersøke hva som skjer med vår måte å være i verden på hvis vi forholder oss til kroppen på en ny og utforskende måte. Her er yoga et nyttig verktøy, sier Henriksen.

Hun forteller at yoga har sin opprinnelse i India, og at målet i utgangspunktet var å komme til en høyere religiøs erkjennelse. Yogaen som praktiseres i vestlige land i dag, skiller seg imidlertid sterkt fra dette, presiserer hun.

– Det vi driver med er fysiske stillinger og kroppsbeherskelse, og hva det gjør med oss som mennesker. Det er ikke noe religiøst over det. Utgangspunktet vårt er filosofi, ikke religion, sier hun.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus