- HEF må stå opp for menneskeverdet

HEFs styreleder, Åse Kleveland, deltar i kveldens fakkeltog for fred. Arkivfoto: HEF/Scanpix

- HEF må stå opp for menneskeverdet

- Krigshandlingene er så klare brudd på menneskerettighetene og dermed i strid med alt HEF står for, sier styreleder i HEF, Åse Kleveland, som deltar i kveldens fakkeltog for fred. Leder i Oslo, Mette Løvvig Nordhus, ønsker sterkere kritikk fra HEF.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.01.2009 kl 15:41

Se bildet større

Fylkesleder i Oslo HEF, Mette Løvvig Nordhus, ønsker seg sterkere engasjement mot menneskerettighetsbrudd fra HEFs side. Foto: Nina Hansen/Aktuell

Human-Etisk Forbund har sluttet seg initiativet bak til den brede koalisjonen bak kveldens fakkeltog for fred i Oslo, Trondheim, Bergen, Tromsø og Stavanger, og Human-Etisk Forbunds styreleder Åse Kleveland er blant de som deltar i toget på vegne av HEF.

- Tar Human-Etisk Forbund med dette stilling i konflikten?

- Nei. Vi må kunne ha en grunnleggende mening om de krigshandlingene som pågår uten at det er å ta part i konflikten. Flere av krigshandlingene er så klare brudd på det som er vår grunnleggende etikk, menneskerettighetene, og dermed i strid med alt HEF står for. Og når man bomber FN-skoler og barn og den overveiende delen av de som er rammet, er sivile, er det - mener jeg personlig - ikke noe som kan forsvares, sier styreleder i Human-Etisk Forbund, Åse Kleveland.

Hun synes derfor det er veldig naturlig at Human-Etisk Forbund er med når de store organisasjonene går og ut har en slik markering og oppfordrer forbundets medlemmer til å delta i kveldens fakkeltog rundt omkring i landet.

Etterlyser sterkere kritikk fra HEF
Også styreleder for Human-Etisk Forbund største lokallag, Oslo, Mette Løvvig Nordhus, er klar på at HEF må ha en mening og er glad for at HEF har sluttet seg til fakkeltoget for fred. Hun skal selv delta i kveld, og hun synes forbundet burde ha gått sterkere ut med synspunkter på krigssituasjonen.

- Når det er helt åpenbart at menneskerettigheter blir krenket er det en sak jeg synes Human-Etisk Forbund burde engasjere seg i.

- På hvilken måte?

- Det er viktig at man deltar på slike arrangementer, og egentlig burde man kanskje til og med vært en av de som tar initiativ. Vi må benytte anledningen så ofte som vi kan til å protestere på de brudd på menneskerettighetene som vi ser. En ting er at det er mye lidelse på Gaza nå, men når situasjonen også er slik at man ikke kommer inn med humanitær hjelp, burde det være en selvfølge at HEF var en av de som påpekte det.

- Mener du HEF også burde ta stilling i konflikten?

- Nei, jeg personlig kan ha klare oppfatninger om den politiske konflikten, men jeg mener ikke at HEF skal ta stilling der.

- Det er mange menneskerettighetsbrudd i konfliktområder HEF ikke har reagert på, hvorfor skal HEF reagere akkurat på denne konflikten?

- Vi kan ha like gode grunner for å protestere andre steder, men denne konflikten er kommet så nær oss gjennom at vi ser det hver dag. Slik er vi mennesker. Men ting blir ikke bedre av at vi lar være å protestere nå fordi vi ikke har protestert på andre menneskerettighetsbrudd, sier Løvvig Nordhus.

Lokallagsleder holder appell
Lokallagsleder Tom Spjeldnæs i Human-Etisk Forbund Elverum er blant de som deltar aktivt i fakkeltogarrangement. Lørdag holder han appell i forbindelse med et tverrpolitisk fakkeltog i Elverum. I likhet med kveldens fakkeltog for fred, kom initiativet på Elverum fra en gruppe enkeltpersoner, inkludert Spjeldnæs.

- Vi ønsker å vise at vi er engasjerte og bryr oss på tvers av politiske oppfatninger og livssyn, sier Spjeldnæs.

Parolen for fakkeltoget er "Stopp massakrene i Gaza - våpenhvile nå!".

- Vi mener at dette er en parole alle bør kunne slutte seg til, uavhengig av om de støtter Israel eller palestinerne. Det er galt når HAMAS skyter raketter på israelske mål, og det er galt når Israel bomber mål inne på Gaza, sier Spjeldnæs.

Akkurat hva han skal si, har han ikke helt klart ennå. Men han understreker at han som HEFs representant ikke kommer ikke til å ta part i saken.

- For meg er det viktig at vi i HEF står opp for menneskeverdet. Dette handler om situasjonen for sivilbefolkningen og den humanitære situasjonen på Gaza. Nå må vi få våpenhvile og sikre humanitær hjelp til sivilbefolkningen, som mat, vann og medisiner.

- Burde Human-Etisk Forbund gå ut sterkere med synspunkter på krigssituasjonen?

- Ja, jeg synes HEF bør synliggjøre at forbundet ikke har sansen for denne krigen. Vår organisasjon er tuftet på FNs menneskerettighetserklæring, og når menneskerettighetene brytes og FN-bygninger på Gaza bombes, synes jeg det er på tide at HEF sier klart og tydelig i fra. Vi bør være med å backe opp de kreftene som arbeider for å få FNs sikkerhetsråd til å presse partene til våpenhvile og til å forhandle, sier Spjeldnæs.

Også andre steder er HEF involvert i markeringer mot krigen. HEF Hamar og omegn har sluttet seg til markeringen i Hamar sentrum førstkommende lørdag under parolen "Stopp terroren - la Gaza leve!".

Human-Etisk Forbunds generalsekretær Kristin Mile og presseansvarlig Jens Brun-Pedersen deltar for tiden i en delegasjon i India.

Fakkeltog i Oslo, Trondheim, Bergen, Tromsø og Stavanger i kveld kl 19.

Fakkeltog i Elverum lørdag 10. kl 16 fra Elverum ungdomsskole.
Markering i Hamar sentrum lørdag kl 13 fra Østre torg.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook

Siste nytt i Nyheter

Vil gi norske elever kunnskap om antisemittismens historiske røtter

Antisemittisme er mer enn Nazi-Tysklands Holocaust og forsvant ikke etter andre verdenskrig. Med en ny nettbasert kunnskapsressurs ønsker Jødisk museum å bedre norske skoleelevers forståelse.

– Vi tar gjerne initiativ til et møte

Aktivist Paul Omar Lervåg kritiserer HEF for ikke å møte de sekulære organisasjonene av eks-muslimer og sekulære muslimer. Kristin Mile svarer at forbundet er åpent for et møte.

Et flertall mener kommunene bør ha ansvaret for gravferdsforvaltningen

Og færre enn femti prosent av de under femti år ønsker gravferd i regi av Den norske kirke, viser en ny undersøkelse gjort for Human-Etisk Forbund.

 
Humanistisk uke med døden som tema

I dag går startskuddet for årets Humanistiske uke i regi av Human-Etisk Forbund. Med omkring 200 arrangement de neste par ukene, blant annet undringsløyper, debattmøter, bokbad, filosofikvelder, en rekke foredrag – og dødskafeer. For døden er ett av temaene det fokuseres på i år.

HEFs hovedstyre delt om nasjonalt niqab-forbud

Styreleder Tom Hedalen ønsket at HEF skulle støtte regjeringens forslag til nasjonalt forbud mot niqab i utdanningsinstitusjoner, men ble nedstemt av flertallet i Hovedstyret. Før HEF har levert sin høringsuttalelse delte han sin mening på Facebook.

Hva betyr valgresultatet for livssynspolitikken?

At det ikke ble regjeringsskifte kan bety at det fortere kommer ny lov om tros- og livssynssamfunn, tror livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad.