Voi Voi bragte Nora Brockstedt til fjerdeplass i Melodi Grand Prix for 47 år siden. Nå får HEF alle inntektene fra sangen. I fjor ble det 14.500 kroner. Alt takket være arven etter komponisten; humanisten Georg Elgaaen.

HEF har rettighetene til Voi Voi

Nora Brockstedt kom på fjerdeplass med Voi Voi i Melodi Grand Prix i 1960. 47 år senere gir den muntre sangen klingende mynt i kassa for Human-Etisk Forbund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.02.2012 kl 21:12

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Nyankomne medlemmer i Voi Voi-familien: Rapperne i Superstars. De hadde en radiohit med Voi Voi i 2006.

Publisert: 15.3.2007

Voi Voi er skrevet av Georg Elgaaen. Da han døde i 2005 ble alle framtidige royalties-inntekter fra Voi Voi testamentert til Human-Etisk Forbund.

Det vil si at hver gang du hører Voi Voi på radio eller tv, eller hører nye versjoner av sangen innspilt av ulike artister, så går det en liten slant til HEF.

Det er Georg Elgaaens nevø, Tov Elgaaen, som ble oppnevnt som testamentfullbyrder da onkelen døde. Han forteller at onkelen var en ihuga humanetiker. Han fikk også en humanistisk gravferd da han døde i 2005.

Georg Elgaaen etterlot seg ikke noe skrevet testament, men ga klar beskjed om at inntektene fra Voi Voi skulle gå til noe som var i "hans ånd".

- Ut fra dette bestemte jeg som testamentfullbyrder at inntektene fra Voi Voi skulle gå til Human-Etisk Forbund. Slik jeg kjente onkelen min, eller "onkel Golle" som vi kalte ham, tror jeg ikke det finnes noe som ville ha vært mer i "hans ånd", sier Tov Elgaaen.

I tråd med Onkel Golles ønske

Han forteller videre at onkelen jobbet som matematikklærer hele livet. Ellers hadde han ingen karriere som tekstforfatter eller komponist. Voi Voi er den eneste sangen han har skrevet som det er verdt å nevne. Han hadde imidlertid mange kunstnere, musikere og intellektuelle i omgangskretsen sin, forteller Tov Elgaaen.

Testamentfullbyrderen legger til at det ikke har vært kontroversielt i familien at onkelen donerte deler av arven sin til HEF.

- Alle er enige i at dette er helt i tråd med det Onkel Golle ville ha ønsket, sier han.

14.500 kroner på ett år

Voi Voi har blitt spilt inn av en rekke norske artister siden Melodi Grand Prix i 1960. Vokalgruppene Pitsj og Bjelleklang har gitt ut hver sin versjon, Knut Mikalsen Bopalong Quintet har laget en jazzversjon og rapgruppa Superstars har også laget sin egen versjon av låta.

I tillegg har sangen vært med på en rekke samleplater som "Den store norske Grand Prix samlingen" fra 1995 og samleplata med Nora Brockstedts beste "Tango For To, 50 Innspillinger Fra 50 År" som kom samme år.

Radio- og tv-spilling, platesalg, samt andre framføringer av sangens ulike versjoner, ga HEF en inntekt på hele 14.508 kroner i 2006, forteller regnskapsrådgiver i HEF, Robin Hørling.

Tono, som administrerer komponist og tekstforfatterrettigheter i Norge, forteller at dette er basert på Voi Voi-spilling og platesalg i 2005. De kan ikke svare på om dette er summen HEF kan forvente å tjene på Voi Voi i årene framover. Det kommer an på hvor mye sangen blir spilt, noe som naturlig nok varierer.

Men ettersom både Pitsjs populære vokalversjon og Superstars' rapversjon kom i 2006, er det rimelig å anta at inntektene kan øke neste år. Pitsj-versjonen ble blant annet kåret til den 17. mest populære sangen på Norsktoppen i fjor, og Superstars sin versjon var en stor radiohit på sommeren.

Økonomisjef i HEF, Rolv G. Birketvedt, er svært fornøyd med de ekstrainntektene dette skaper for HEF.

- Det er svært hyggelig at vi får slike testamentariske gaver, og det er jo spesielt morsomt når inntektene kommer fra en så kjent sang, sier han.

Brockstedt: - Jeg fikk sangen av NRK

- Georg Elgaaen var en amatørkomponist som hadde levert Voi Voi som et Grand Prix-bidrag på linje med mange andre glade amatører på den tiden. Da sangen ble plukket ut, fikk jeg ganske enkelt i oppdrag av NRK å synge den. Det var ikke jeg som plukket den selv, sier Nora Brockstedt til Fritanke.no.

Hun forteller at det totalt ble levert inn 303 bidrag til Norges første Grand Prix-deltagelse i 1960. I første runde plukket en jury ut elleve bidrag til en semifinale som gikk på radio. Disse sangene ble sunget av Jens Book-Jensen og Inger Jacobsen.

Deretter gikk seks av sangene videre til finalen som ble sendt på det funklende nye mediet TV. Og det var stort, for dette skjedde faktisk før fjernsynet offisielt ble åpnet i Norge, noe som skjedde senere det året.

- I finalen var det helt andre artister som skulle synge. De jeg husker er ihvertfall Elisabeth Grannemann, Torild Lindal og meg selv. Og jeg ble heldigvis tildelt Voi Voi, sier Nora Brockstedt fornøyd.

Hun synes det er hyggelig at Georg Elgaaen har testamentert inntektene fra Voi Voi til HEF, og håper det kan bli noen kroner ut av det. Hun forteller imidlertid at hun og Elgaaen ikke hadde så mye kontakt opp gjennom årene.

- Det ble med en liten telefon av og til for å avklare bruk av sangen i ulike sammenhenger, sier hun.

Tro det eller ei, men hver gang denne videoen vises på tv, går det en slant til HEF

Siste nytt i Nyheter

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

 
Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

Den nye tros- og livssynsloven vil bli dømt for diskriminering, ifølge utredning

… men det vil også Human-Etisk Forbunds holdning i ett av spørsmålene, skal vi tro en HEF-betalt utredning fra menneskerettighetsekspert Njål Høstmælingen.

Trump brukte USAs nasjonale bønnedag til å gi de kristne en tyngre hånd på rattet

Trossamfunnene i USA skal få mer innflytelse. Det er intensjonen med presidentordren Donald Trump signerte siste torsdag.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse