Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Siðmennts grunnlegger og president, Hope Knutsson, er svært glad for tilskuddet fra Human-Etisk Forbund. Hun tror dette kan bli starten på en ny epoke for den islandske humanistorganisasjonen.

Siðmennts grunnlegger og president, Hope Knutsson, er svært glad for tilskuddet fra Human-Etisk Forbund. Hun tror dette kan bli starten på en ny epoke for den islandske humanistorganisasjonen.

HEF gir 250.000 kroner til Island

HEFs søsterorganisasjon på Island er i ferd med å bli anerkjent som livssynsorganisasjon med offentlig støtte. Og nå har de fått de hjelp fra storesøster i Norge.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.02.2012 kl 16:24

I helga bevilget Human-Etisk Forbund 250.000 kroner til forbundets søsterorganisasjon på Island, Siðmennt.

Siðmennt er fortsatt en liten organisasjon på Island, og ikke kjent over hele landet. Likevel er de i vekst. Over 2000 familier har vært i kontakt med Siðmennts seremonier, og da først og fremst humanistisk konfirmasjon. I fjor ble 215 islandske ungdommer humanistisk konfirmert i sju ulike seremonier rundt i landet. Dette er nesten en dobling i antall på rundt fem år. Siðmennt tilbyr også humanistisk navnefest, vigsel og gravferd.

Skal bruke pengene til markedsføring

Det islandske humanistforbundet har fortsatt ganske få medlemmer, kun rundt 300. Hvis de hadde hatt like mange medlemmer i forhold til befolkningen som Human-Etisk Forbund har, ville medlemstallet vært rundt 5000.

Det er dette de nå håper å kunne gjøre noe med, med pengene de har fått fra Norge.

– Vi skal bruke pengene til å markedsføre oss. Målet er at alle på Island skal vite hvem vi er og hva vi står for. Det er vi sikre på vil slå ut positivt på medlemstallet. Undersøkelser viser at ca. tjue prosent på Island beskriver seg som "ikke-religiøse". Denne gruppa er selvsagt et viktig rekrutteringspotensial for oss, sier Hope Knutsson fra Siðmennt til Fritanke.no.

Knutsson er naturlig nok svære fornøyd med bidraget fra Norge.

– HEF har alltid vært en svært viktig støtte for oss, og vi er selvsagt svært takknemlige for dette tilskuddet, sier hun.

Hun forteller at Siðmennt, i likhet med Human-Etisk Forbund, sliter med at mange kristne ser på dem som "onde" som vil "ødelegge for kristendommen".

– Det er dumt at vår kamp for livssynslikestilling skal oppfattes slik. Vi har en oppgave i å fortelle den islandske befolkningen av vi er helt vanlige, skikkelige mennesker som ganske enkelt vil ha seremonier og et livssynstilbud som passer til vårt humanistiske livssyn, samt at vi vil ha en livssynsnøytral, inkluderende stat. Det er dette budskapet vi skal bruke pengene fra Norge til å spre, sier Knutsson.

I ferd med å få statsstøtte

Siðmennt er i ferd med på blir verdens andre humanistorganisasjon, etter Human-Etisk Forbund, som blir anerkjent som livssynsorganisasjon med rett til offentlig støtte. Forslaget ligger for tiden til behandling i den islandske regjeringen.

Hope Knutsson forteller at det ser veldig lovende ut. Alle partiene på Island er positive til en slik anerkjennelse av Siðmennt, selv om holdningen nok er mest positiv på venstresida enn på høyresida. Det er også grunnen til at Knutsson ikke helt tør slippe jubelen løs ennå.

– Den sosialdemokratiske regjeringen vi har nå er svært positiv. De vil fremme saken i parlamentet og sørge for et positivt vedtak hvis de får sitte. Problemet er bare at det er veldig urolig på Island akkurat nå, og vi risikerer å få et regjeringsskifte når som helst. Selv om det er mange som støtter oss i opposisjonen også, er ikke støtten like entydig der. Derfor er vi redd for at saken kan bli trenert og glemt hvis vi får et regjeringsskifte, sier Knutsson.

Humanist-penger rett i statskassa

Hun er også redd for at en ny, borgerlig regjering kan komme til å si nei av økonomiske årsaker. På Island må alle innbyggerne betale en viss andel av skatten sin til den islandske statskirken. Hvis man ikke er medlem der, går skatten til det trossamfunnet man er medlem av.

Når det gjelder medlemmene i Siðmennt, har denne "kirkeskatten" i alle år gått til det statlige universitetet på Island. Nylig ble dette endret, slik at pengene nå går rett i statskassa. Knutsson håper naturlig nok at en eventuell ny borgerlig regjering ikke skal vurdere dette som et mulig inntektstap og si nei av økonomiske grunner. Hun er ikke så redd for at den sittende sosialdemokratiske regjeringen skal tenke slik.

– Jeg tror alle styremedlemmene våre gikk og la seg med et smil om munnen etter at de fikk den meget gode nyheten fra Norge.

Kan ansette en person hvis det går gjennom

Hvis Siðmennt blir godkjent som støtteberettiget, vil de med dagens tilskuddsbeløp få rundt 390 kroner (ca. 8200 islandske kroner) i offentlig tilskudd pr. medlem.

– Dette vil bety enormt for oss. Da får vi råd til å lønne en person på heltid. Da blir det nye tider for oss. Vi vil kunne få til så mye mer. Nå er vi nærmere dette målet enn vi har vært noen gang. Pengene fra Norge er et svært viktig bidrag i så måte. Jeg tror alle styremedlemmene våre gikk og la seg med et smil om munnen etter at de fikk den meget gode nyheten fra Norge, sier en meget blid Hope Knutsson.

Hun legger til at Siðmennt prinsipielt sett er imot at livssynsorganisasjoner skal støttes av staten, men mener at så lenge statskirken får penger, må også de andre få. Hun forteller også at den islandske statskirken har mistet mange medlemmer i det siste, og at de nå har en medlemsandel på rundt 77 prosent av befolkningen.

Har hjulpet Island i lang tid

– Vi vil gjerne hjelpe til slik at Siðmennt kan vokse. Vi har bistått dem over lang tid, både økonomisk og med rådgiving. De bygger på en modell som er svært lik den vi har i Human-Etisk Forbund, med sterk vekt på seremonier, menneskerettigheter og dialog. Jeg håper de snart når målet sitt og blir godkjent som livssynssamfunn med offentlig støtte, sier generalsekretær i HEF, Kristin Mile.

Se nettsidene til Siðmennt

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.