Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
- De er ikke muslimer, mener Muhammad Tahir ul-Qadri. - Det har vi ikke tatt stilling til, sier Islamsk Råd Norge.

- De er ikke muslimer, mener Muhammad Tahir ul-Qadri. - Det har vi ikke tatt stilling til, sier Islamsk Råd Norge.

Har ikke tatt stilling til om terrorister bør utestenges

Islamsk Råd Norge støtter hovedbudskapet i anti-terror fatwaen, men har ikke tatt stilling til om terroristene skal beskrives som ikke-muslimer.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.08.2010 kl 14:44

I går skrev Fritanke.no om Minhaj-ul-Quran-bevegelsen og deres leder Muhammad Tahir ul-Qadri som har skrevet en anerkjent teologisk begrunnet fatwa som fordømmer terrorisme på det sterkeste. ul-Qadri går faktisk så langt som å utvise terroristene fra hele den islamske religionen.

- Til tross for deres påstander og vitnesbyrd, så har Allah erklært dem som vantro og urostiftere som vil oppleve pinslene i Helvete. (...) Selvmordsaksjoner og angrep mot sivile mål er ikke bare fordømt av islam, men fører gjerningsmennene helt ut av islams fold. De blir vantro ifølge islams opprinnelige guddommelige budskap, heter det i fatwaen.

Har ikke tatt stilling til om terrorister bør utvises

Islamsk Råd Norge (IRN), som er en paraplyorganisasjon for alle muslimske menigheter i Norge, har ikke tatt stilling til om terrorister og andre som bryter med terrorforbudet i Islam bør utvises fra religionen, slik Muhammad Tahir ul-Qadri legger opp til.

Generalsekretær Shoaib Sultan er imidlertid helt klar på at han ellers støtter innholdet i anti-terrorisme fatwaen 100 prosent.

- Jeg og IRN stiller oss helhjertet bak fatwaens konklusjon om at terrorisme er i strid med Islam og skal fordømmes. Vi har imidlertid ikke tatt stilling til om slike handlinger fører utøveren ut av Islam, sier han.

- Er dette noe dere i IRN kan komme til å ta stilling til senere?

- Det er ikke noe som det i utgangspunktet er naturlig at IRN tar stilling til. men hvis det kommer opp, vil vi selvsagt se på det, sier han.

Kommer til å ta opp saken

Faiz Alam, generalsekretær i Minhaj-ul-Quran Norge, Muhammad Tahir ul-Qadris trosfeller her til lands, sier at de trolig kommer til å be IRN ta stilling til saken.

- Vi har ikke behandlet det formelt ennå, men vi kommer høyst sannsynlig til å be IRN ta stilling til dette, sier han.

Alam synes IRN er merkelig passive i spørsmålet.

- Islamske teologer har over lagt tid vært enige om at folk som dreper uskyldige mennesker skal utvises fra islam. Derfor synes jeg det er merkelig at IRN nøler i denne saken. Det er det ingen grunn til, sier han.