Hadde kanskje ikke møtt opp hvis en venn giftet seg humanistisk

Rose Hudson-Wilkin er så skeptisk til humanistiske vigsler at hun ikke er sikker på om hun ville ha møtt opp hvis en venn hadde valgt humanistisk vigsel. Se video.

Kjent statskirkeprest i England:

Hadde kanskje ikke møtt opp hvis en venn giftet seg humanistisk

Da Rose Hudson-Wilkin ble spurt om hun ville ha møtt opp i en venns humanistiske bryllup, svarte hun: «Vet ikke». Det handler om hennes syn på hva et bryllup er.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.02.2015 kl 08:57

Se bildet større

Parlamentmedlem Julian Huppert var sjokkert over at en sentralt plassert representant fra Church of England faktisk lurer på om ville ha møtt opp hvis en venn hadde valgt humanistisk vigsel. Se video.

Se bildet større

Den 14. desember stoppet statsminister David Cameron forslaget om å tillate humanistisk vigsel. Les pressemeldingen fra British Humanist Association her, og en nyhetssak fra The Independent.

Se bildet større

– Humanisme er demonisk. Fullstendig demonisk. Humanisme er som kreft. De er djevelens PR-agenter, var kraftsalven fra Taiwo Adewuyi. Se video.

«Hvorfor vet du ikke? Hvis en venn gifter seg, hvorfor vil du ikke gå?» innvendte den liberale muslimen Maajid Nawaz i debatten på BBC.

Da hadde nettopp Rose Hudson-Wilkin, en sentralt plassert prest i den engelske anglikanske statskirken nettopp sagt at hun rett og slett ikke visste om hun kom til å møte opp hvis en venn giftet seg humanistisk.

Hun fungerer som kapellan i det britiske parlamentet.

– Jeg vet ikke, for å være helt ærlig. Jeg har aldri vært i noen humanistisk vigsel. Det handler om mitt syn på hva et bryllup er, sa hun i debattprogrammet The Big Questions på BBC i januar.

Julian Huppert, som representerer Det liberal-demokratiske partiet i Underhuset (House of commons), og som har kjempet for å få humanistiske vigsler legalisert, var sjokkert over prestens avvisende holdning i debatten.

– Jeg blir helt satt ut av at en person som liksom skal være min kapellan i parlamentet har en så avvisende holdning til andres livssyn. Det er veldig mange som ønsker seg en humanistisk vigsel. Jeg er svært skuffet over at statsministeren stoppet dette. Hvorfor skal de ikke få lov til å feire bryllupet sitt som det passer dem selv? spurte han.

Huppert nevnte videre hvilken stor suksess humanistisk vigsel har vært i Skottland, der det har vært lovlig siden 2005.

– Det er nå den tredje mest populære måten å gifte seg på i Skottland. Hvorfor kan ikke folk i England få det samme tilbudet? Det er mange som går og venter på det, sa han.

Se debatten mellom Rose Hudson-Wilkin og Julian Huppert

I dag kan par i England, Wales og Nord-Irland få en humanistisk vigselsseremoni, men de må på tinghuset senere for å gifte seg formelt. Kampen for humanistiske viglser handler om at humanistorganisasjoner og humanistiske seremoniarrangører skal få utføre også den juridisk bindende delen av giftemålet, slik f.eks. Human-Etisk Forbund gjør det i Norge.

Cameron la ned veto i desember

Debatten henger sammen med arbeidet Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Storbritannia, British Humanist Association, har lagt ned for å få legalisert humanistisk vigsel i hele landet, og ikke bare i Skottland.

Sommeren 2013 kom nyheten om at den konservative britiske regjeringen, etter påvirkning fra støttepartiet liberal-demokratene (LibDem), hadde satt i gang arbeid for å gi også humanister vigselsrett. Det var selvsagt en god nyhet for landets humanister.

Men tidlig i desember i fjor kom den dårlige kontrabeskjeden: Statsminister James Cameron la ned veto mot forslaget. Årsaken skal angivelig være at Camerons politiske rådgiver Lynton Crosby mente spørsmålet var for marginalt.

Nyheten ble ikke tatt godt imot av British Humanist Association (BHA):

– Det er en skam at statsministeren hindrer tusenvis av unge par en mulighet til å starte samlivet sitt på en måte som er personlig og betydningsfullt for dem. Forslaget skader ikke noen, det har bred folkelig og politisk støtte, og det vil øke antallet mennesker som gifter seg hvert år, konstaterte generalsekretær i BHA, Andrew Copson, i en pressemelding.

Han presiserte at det er underlig at humanister skal nektes denne retten, når regjeringen tidligere har gitt vigselsrett blant annet til scientologer, spiritualister og UFO-religionen «Aetheriussamfunnet».

– Å beskrive ønsket om humanistiske viglser som «marginalt» fornærmer mange par som ønsker seg en slik mulighet, og som i rene tall utgjør langt flere enn de små trossamfunnene som allerede har fått vigselsrett, slår Copson fast.

– Humanisme er en billett på første klasse til et hav av alle former for skamløshet og horeri!

– Humanisme er demonisk!

Debatten om humanistisk vigsel på BBC-programmet The Big Questions kunne by på langt verre ordbruk enn Rose Hudson-Wilkins neserynking over ideen om at humanister også måtte få lov til å vie folk.

Da Taiwo Adewuyi fra organisasjonen Discuss Jesus ble spurt om hva han synes om humanisme, og humanisters ønske om å bli likebehandlet med religioner, tok han fram storslegga.

– Humanisme er demonisk. Fullstendig demonisk. Humanisme er som kreft. De er djevelens PR-agenter. Humanisme er en billett på første klasse til et hav av skamløshet og horeri, slo Adewuyi fast til latter fra flere av tilhørerne.

Han fulgte opp med å beskylde humanister for å dra Gud ned fra tronen, akkurat slik som Lucifer gjorde i Bibelen.

Generalsekretær i BHA, Andrew Copson, som også deltok i debatten, svarte så saklig han kunne.

– Humanisme handler om at vi må finne kilder til moral og livskvalitetet i mennesket selv, snarere en i noe som er utenfor. Vi mener også at man skal tolerere hverandres livssyn, noe du opplagt ikke gjør, sa Copson tydelig henvendt til Adewuyi.

Se utbruddet til Adewuyi

Siste nytt i Nyheter

Vil gi norske elever kunnskap om antisemittismens historiske røtter

Antisemittisme er mer enn Nazi-Tysklands Holocaust og forsvant ikke etter andre verdenskrig. Med en ny nettbasert kunnskapsressurs ønsker Jødisk museum å bedre norske skoleelevers forståelse.

– Vi tar gjerne initiativ til et møte

Aktivist Paul Omar Lervåg kritiserer HEF for ikke å møte de sekulære organisasjonene av eks-muslimer og sekulære muslimer. Kristin Mile svarer at forbundet er åpent for et møte.

Et flertall mener kommunene bør ha ansvaret for gravferdsforvaltningen

Og færre enn femti prosent av de under femti år ønsker gravferd i regi av Den norske kirke, viser en ny undersøkelse gjort for Human-Etisk Forbund.

 
Humanistisk uke med døden som tema

I dag går startskuddet for årets Humanistiske uke i regi av Human-Etisk Forbund. Med omkring 200 arrangement de neste par ukene, blant annet undringsløyper, debattmøter, bokbad, filosofikvelder, en rekke foredrag – og dødskafeer. For døden er ett av temaene det fokuseres på i år.

HEFs hovedstyre delt om nasjonalt niqab-forbud

Styreleder Tom Hedalen ønsket at HEF skulle støtte regjeringens forslag til nasjonalt forbud mot niqab i utdanningsinstitusjoner, men ble nedstemt av flertallet i Hovedstyret. Før HEF har levert sin høringsuttalelse delte han sin mening på Facebook.

Hva betyr valgresultatet for livssynspolitikken?

At det ikke ble regjeringsskifte kan bety at det fortere kommer ny lov om tros- og livssynssamfunn, tror livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad.