Ghozlan: - Forferdelig trist at Holocaust skjedde

Basim Ghozlan synes uttalelsene fra al-Qaradawi er dumme, hvis han er riktig sitert.

Ghozlan: - Forferdelig trist at Holocaust skjedde

Basim Ghozlan tar avstand fra Yusuf al-Qaradawis uttalelser, men er usikker på om al-Qaradawi er korrekt sitert. Og Aftenpostens Halvor Tjønn har han lite til overs for.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.02.2009 kl 13:03

I dag er Basim Ghozlan sitert i Aftenposten, av journalist Halvor Tjønn, på at han ikke vil kommentere den muslimske tungvekteren Yusuf al-Qaradawis oppsiktsvekkende uttalelser om at "Holocaust var en himmelsk straff overfor jødene" som "neste gang skal skje gjennom muslimenes hender".

Ghozlan er leder av Det islamske forbundet og driver blant annet nettstedet Islam.no.

Til Fritanke.no forteller Ghozlan at det er to årsaker til at han ikke ønsket å kommentere saken overfor Aftenposten.

For det første er han usikker på om al-Qaradawi er sitert riktig. For det andre ønsket han ikke å kommentere dette overfor Aftenpostens journalist Halvor Tjønn.

- Jeg har dårlige erfaringer med Tjønn, og er i utgangspunktet skeptisk til å uttale meg til han. I tillegg vet jeg at uttalelsene fra al-Qaradawi er hentet fra nettstedet Memri.org. Dette er et nettsted jeg har liten tiltro til. De gjengir ofte uttalelser fra islamske ledere feil, sier han.

- al-Qaradawi er kun en religiøs leder

Ghozlan forteller at han har hørt gjennom uttalelsen til al-Qaradawi på arabisk, men at han godt kunne ha tenkt seg å høre hva som ble sagt før og etterpå, for å få det satt det hele i en sammenheng. Han understreker at ett ord kan gjøre en stor forskjell.

- Men uttalelsen er jo ganske drøy i seg selv? Hva er det som kan ha blitt sagt før eller etter som kunne ha mildnet den?

- al-Qaradawi sier blant annet at Holocaust er en "himmelsk straff" fra Allah. Dette er en dårlig oversettelse som gir inntrykk av at al-Qaradawi synes denne straffen er bra. Men det arabiske ordet betyr bare at det er en konstatering, understreker Ghozlan.

- Men han sier jo også at han selv ønsker å delta i en "krig mot jødene, Allahs fiender"?

- Det sitatet er hentet fra en annen sammenheng. Det ble sagt i forbindelse med krigen i Gaza, og var ment mye mer konkret. "Jødene" i denne sammenhengen betyr "israelerne". Jeg synes dette er en uproblematisk uttalelse.

- Hva med uttalelsen om at Holocaust "neste gang vil skje gjennom muslimenes hender"?

- Jeg har ikke hørt at han sier dette. al-Qaradawi snakker om at jødene skal få "en straff som skal skje gjennom de troendes hender". Hvordan man velger å tolke dette får være opp til hver enkelt. Prinsipielt kan jeg si at jeg er uenig med al-Qaradawi om flere saker, på samme måte som jeg er uenig med mange andre muslimske lærde.

Politiske holdninger er ikke relevant

Ghozlan understreker at det ikke er de politiske holdningene til muslimske religiøse lederne som er viktig. Det som er viktig for norske muslimer er de religiøse, teologiske rådene deres.

- Når det gjelder teologien, er al-Qaradawi faktisk ganske moderat og liberal. Det vil si at han lar den enkelte muslim få større valgfrihet i hvordan man skal leve ut sin tro, enn en del andre, mer konservative religiøse lederne. Hans politiske holdninger har ingenting med dette å gjøre, og er irrelevant for min og andre muslimers hverdag, sier Ghozlan.

- Hva mener du selv om Holocaust?

- Jeg synes det er forferdelig trist at det skjedde. Det gjør meg enda mer trist at det bidro sterkt til at staten Israel ble opprettet, noe som har påført det palestinske folket store lidelser.

- Hva synes du om uttalelsene fra Yusuf al-Qardawi, hvis det er slik at han har sagt dette?

- Hvis det er slik at han har sagt dette, er jeg helt enig med Senaid Kobilica. Det var dumt sagt og jeg tar avstand.

- Synes du Islamsk Råd Norge bør presse på for å få en avklaring i dette spørsmålet fra Det europeiske fatwarådet?

- Hvis vi blir kontaktet av muslimer som ønsker dette, bør det selvsagt vurderes. Men hvis det bare er mediene i Norge som krever et slikt initiativ, så synes jeg ikke det.

Les også:

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook

Faktaboks

- al-Qaradawis politiske holdninger er irrelevant for min og andre muslimers hverdag.

Basim Ghozlan

Siste nytt i Nyheter

Kristne vil ha dødsstraff

Blant de som ikke oppgir noen religion er det flertall mot.

76 prosent betaler fortsatt én prosent av årslønna frivillig til den danske statskirken

Folkekirken holder seg oppsiktsvekkende sterk til tross for at folk kan spare tusenvis av kroner på å melde seg ut.

Kjønnsdelt svømming innføres fra 12-årsalderen på den sveitsiske skolen

Ingen full seier mot kjønnsdelt svømmeundervisning i Europa.

Human-Etisk Forbund slutter å sende brev til alle 14-åringer

– Det blir spennende å se om det vil påvirke påmeldingen til Humanistisk konfirmasjon, sier konfirmasjonsansvarlig i forbundet.

Hun er Norges første felthumanist

Tilsettingsprosessen i Forsvaret er over. Den nye feltlivssynshumanisten starter i jobben 1. februar.

Fire sekulære aktivister savnet i Pakistan

Minst fire pakistanske aktivister, kjent for å ha et sekulært og liberalt politisk syn, har forsvunnet den siste uken.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!