Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
VG har de siste dagene avslørt at Den katolske kirke i Norge tilbyr å utføre eksorsismer - djevleutdrivelser.
 Foto: Utsnitt fra et maleri av Francisco Goya

VG har de siste dagene avslørt at Den katolske kirke i Norge tilbyr å utføre eksorsismer - djevleutdrivelser. Foto: Utsnitt fra et maleri av Francisco Goya

Fylkesmannen vil granske psykiatere som utreder før eksorsisme

Fylkesmannen i Oslo og Akershus vil granske psykiatere som hjelper Den katolske kirke i utredninger av personer som ønsker eksorsisme.

Publisert:

– Vi mener at dette reiser et såpass viktig prinsipielt helserettsspørsmål at det må tas stilling til dette på nasjonalt nivå av Statens helsetilsyn, sier seksjonssjef Gaute Skirbekk i helseavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til VG.

– Eksorsisme er meg bekjent ingen anerkjent metode for å behandle psykisk lidelse, sier han og legger til at spørsmålet om eksorsisme kan defineres som religiøs aktivitet som havner utenfor deres mandat.

Fylkeslegen vil be Den katolske kirke om navnene på psykiaterne for å utrede forholdene i saken. En eventuell konsekvens er at psykiaterne får advarsel, som kan gis til helsepersonell som gjennom sin atferd svekker tilliten til yrkesgruppen. En overlege som har stått fram i VG og fortalt at han utreder personer for eventuell psykiske lidelser før de eventuelt gjennomgår en eksorsisme, stiller seg positiv til Fylkesmannens gransking:

– Jeg synes det er bra at Fylkesmannen vil se på dette. De skal selvsagt få all informasjon de ønsker, sier han til avisen. (©NTB)

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.