Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
HEFs stand under Arendsalsuka i år var blant annet bekvinnet av organisasjonssekretær i Aust-Agder Marianne Løge, samt Heidi Arild Halvorsrud og Mimmi Høie som begge er aktive i HEFs lokallag i Arendal. Ingen sentrale toppfolk tok turen nedover.
 Foto: Even Gran

HEFs stand under Arendsalsuka i år var blant annet bekvinnet av organisasjonssekretær i Aust-Agder Marianne Løge, samt Heidi Arild Halvorsrud og Mimmi Høie som begge er aktive i HEFs lokallag i Arendal. Ingen sentrale toppfolk tok turen nedover. Foto: Even Gran

Fylkesleder skuffet over at HEF sentralt ikke stiller på Arendalsuka

– Hvorfor stiller ikke toppfolkene i Human-Etisk Forbund på Norges viktigste massemønstring for politikk og organisasjonsliv? spør Line Mørch.

Publisert:

Sist oppdatert: 21.08.2017 kl 15:52

Forrige uke var Norges politikk- og organisasjonsliv samlet i Arendal under Arendalsuka. Arrangementet har siden 2012 seilt opp som den viktigste møteplassen for politikere og organisasjonsfolk i Norge.

I år ble det satt nye rekorder i antall besøkende, antall arrangement og utstillere. NRK sendte valgkampens første partilederdebatt fra Arendal, og flyttet Dagsnytt Atten-studioet sitt ned til sørlandsbyen hele uka.

Skuffende at dette overlates til fylkeslaget

Human-Etisk Forbund var også representert med en stand og flere arrangementer under Arendalsuka, men hovedkontoret i Oslo involverte seg ikke. Verken styreleder Tom Hedalen, generalsekretær Kristin Mile eller andre fra hovedstyret eller den sentrale ledelsen var å se i Arendal under arrangementet.

– Det er skuffende at HEF sentralt overlater til oss lokalt i fylket å representere forbundet under Arendalsuka. Dette burde være en oppgave for sentralnivået. Arendalsuka er et nasjonalt arrangement. Er du opptatt av politikk og samfunnsliv i Norge bør du være der, sier Line Mørch, fylkesleder for Human-Etisk Forbund i Aust-Agder.

Hun tror Human-Etisk Forbund kunne ha fått markert seg sterkere under Arendalsuka hvis noen av forbundets sentrale toppfolk hadde tatt turen.

– Da kunne vi for eksempel ha arrangert noe i samarbeid med andre organisasjoner og fått mer oppmerksomhet. Men hvis toppfolkene våre ikke kommer, blir det vanskelig å bli lagt merke til. Da signaliserer man at man ikke prioriterer arrangementet, og da blir det vanskelig å få andre til å bry seg også, sier Mørch.

Nedstemt på landsmøtet

Under Human-Etisk Forbunds landsmøte i juni foreslo Mørch at deltagelse i Arendalsuka burde inn i arbeidsprogrammet. Det ble nedstemt, men hun mener hovedkontoret burde kunne delta likevel.

– Jeg mener det var en feilvurdering. Det står likevel mye i arbeidsprogrammet om at forbundet må markere seg og drive aktiv påvirkning. Da er deltagelse i Arendalsuka viktig og naturlig, sier hun.

Ble ikke prioritert i år

Generalsekretær Kristin Mile noterer seg kritikken fra Line Mørch. Hun forklarer sentralnivåets fravær med at arrangementet ble nedprioritert.

– Vi har stilt på Arendalsuka tidligere, både styreleder og meg, men i år konkluderte vi med at effekten fra tidligere besøk ikke var så stor at vi ønsket å prioritere det, sier hun.

En tilleggsforklaring er at 2017 er et innsparingsår for Human-Etisk Forbund, der kostnader og tidsbruk blir vurdert strengere enn før.

– Ja, i år har vi hatt stramme rammer, blant annet på reiser og overnattinger. Det er også noe av forklaringen. Det kan godt tenkes vi vil stille senere. Dette er ting vi må vurdere fra år til år, sier Mile.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.