Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Egyptiske menneskerettighetsaktivister frykter president Abdel Fattah al-Sisis regjering er ute etter å trekke tilbake friheten som ble vunnet under det folkelige opprøret mot president Hosni Mubarak. Veggmalerier var en viktig ytringsform under og etter opprøret.
 Foto: Even Gran

Egyptiske menneskerettighetsaktivister frykter president Abdel Fattah al-Sisis regjering er ute etter å trekke tilbake friheten som ble vunnet under det folkelige opprøret mot president Hosni Mubarak. Veggmalerier var en viktig ytringsform under og etter opprøret. Foto: Even Gran

Frykt hos egyptiske menneskerettsgrupper

Egyptiske menneskerettighetsgrupper var søndag i full gang med å makulere papirer og registre før fristen for å registrere seg hos myndighetene utløper i dag.

Publisert:

Kairo (NTB-Reuters): Egyptiske menneskerettighetsgrupper var søndag i full gang med å makulere papirer og registre før fristen for å registrere seg hos myndighetene utløper mandag.

Flere av gruppene ba også sine ansatte og frivillige bli hjemme for sin egen sikkerhets skyld.

Myndighetene har gjort det klart at ikke-statlige organisasjoner som ikke er registrert som det, må oppfylle lovens krav og registrere seg innen mandag.

Menneskerettighetsgruppene tror myndighetenes anstrengelser for å presse dem til å oppfylle loven har til hensikt å innskrenke deres virksomhet og finansiering.

De sier president Abdel Fattah al-Sisis regjering er ute etter å trekke tilbake friheten som ble vunnet under det folkelige opprøret mot president Hosni Mubarak.

– Hva som enn skjer, tror jeg ikke at menneskerettighetsbevegelsen i Egypt vil kunne arbeide trygt, sier Mohamed Zaree som er programdirektør ved Kairos institutt for studier av menneskerettighetene CIHRS.

Han sa at hans gruppe ikke registrerte seg i henhold til loven fra 2002 og nekter å gjøre det nå, fordi loven er en «dødsdom mot vår uavhengighet».

En ny lov om ikke-statlige organisasjoner er ikke klar før om flere måneder, men regjeringen sier den ikke kan la organisasjonene arbeide uten å være registrert i henhold til den eksisterende loven.

Siden han tok makten i fjor har Sisi stått for en aggressiv undertrykking av all opposisjon i landet, og tusener av mennesker er fengslet.

Selv om de som er i størst fare, er tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi og hans Muslimske brorskap, er ikke situasjonen trygg for liberale og sekulære aktivister heller, og mange av dem sitter fengslet i henhold til en ny lov som begrenser retten til å protestere. (©NTB)

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus