Yoga er en populær treningsform, men den har et religiøst opphav som Frp-politiker Oddvar Østreim i Froland mener er i strid med den kristne kulturarven. FOTO: Megapixel

Frp-politiker mener yoga truer den kristne kulturarven

– Yoga i kommunal regi kan være et brudd på Grunnloven, mener Oddvar Østreim i Froland Frp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.02.2018 kl 11:28

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Oddvar Østreim synes folk må få drive med hva de vil på privaten, men at det offentlige bør være mer forsiktig med hva de involverer seg i. FOTO: Privat

Se bildet større

Froland er en innlandskommune i Aust-Agder.

Frp-politiker i Froland kommune, Oddvar Østreim, mener den kristne kulturarven må ivaretas, og synes derfor kommunen må få slutt på yoga, for eksempel i skolene og i det kommunalt eide bad/treningssenteret Frolandia.

– Bordbønnen er borte. Yoga, som er en religiøs greie, foregår i kommunal regi i Frolandia. Hva mener ordføreren om dette, at kristendommen nedprioriteres til fordel for andre religioner? Dette mener jeg er et brudd på Grunnloven, sa Østreim i kommunestyremøtet i Froland den 8. februar, ifølge lokalavisa Frolendingen.

Ordfører Ove Gundersen (KrF) svarte at yoga er har blitt tatt bort fra skolens treningsplan, men at yoga slik den utøves i dag, er en treningsform uten religiøs kontekst, som kommunen ikke vil foreta seg noe med.

Østreim var fornøyd med yoga ikke brukes som gymnastikk i skolene.

– Jeg mener vi må ta vare på vår kristne kulturarv og ikke snikinnføre noe som en treningsform når dette egentlig har en religiøs baktone, repliserte Frp-politikeren.

Mener yoga har ikke noe i skolene å gjøre

Overfor Agderposten understreker lokalpolitikeren at Grunnloven sier at Norge skal bygge på kristen kulturarv.

– Hva folk gjør på sin egen tid er opp til dem selv, men når det er snakk om å ta yoga inn i skolene, da mener jeg man tråkker over en grense, sier han.

Østreim er bekymret over en tid med stor påvirkning fra utlandet.

– Folk bør tenke seg om hva som skjer i samfunnet og hvordan vi vil at det skal være. Når det er nedfelt i Grunnloven at vi skal bygge på en kristen arv, da må vi ikke gjøre ting som strider mot dette, sier han til Agderposten.

Har fått en del reaksjoner på nett

Oddvar Østreim har fått mest reaksjoner på nett i de to ukene som har gått siden saken ble diskutert i kommunestyret.

– Ja, det har vært mest på nett. Noen reaksjoner har vært ganske personlige, men det har gått helt fint, sier han til Fritanke.no.

Han mener fortsatt yoga ikke har noe i offentlig regi å gjøre.

– Jeg er glad for at skolene i Froland ikke driver med yoga. Dette passer ikke inn i offentlig regi noe sted, verken i kommunene eller i staten, så lenge Grunnloven sier at Norge skal bygge på kristen kulturarv. På privaten får folk få drive med akkurat hva de vil, men det offentlige bør holde seg unna, poengterer han.

Siste nytt i Nyheter

Vatikanet i FN: – Frihet fra religion er ingen menneskerett

Fikk klart svar fra Elizabeth O’Casey i den internasjonale humanistunionen IHEU.

– Buzzfeed blåser opp anonymt sladder

Fysikkprofessoren mener Buzzfeed har hatt en klar agenda om å sverte ham og at de med vilje har oversett ting som taler til hans fordel.

Ateist kastet ut av tv-studio i Egypt

«Du tilbyr ateisme! Du tilbyr kjetteri! Jeg unnskylder til alle våre seere for å ha invitert en slik person til programmet vårt», sier den opphissede programlederen. Se videoen!

 
Human-Etisk Forbund fornøyd med forslag til nytt KRLE-fag

– Dette ser veldig lovende ut, sier Lars-Petter Helgestad i Human-Etisk Forbund. KrF er bekymret for mindre kristendom.

Foreslår å klassifisere homøopatpiller som sukkertøy

Skepsis Norge synes ikke det er en god løsning, selv om homøopatpillene bare er sukker.

30-årsjubileum for Humanistisk navnefest markert på Gjøvik

I 2018 er det 30 år siden den første humanistiske navnefesten ble holdt på Gjøvik. I går ble jubileumsåret innviet med navnefest for ni små.

ANNONSE
Annonse