Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Mette Hanekamhaug (Frp) tar opp Humanistskolen i Stortingets spørretime.

Mette Hanekamhaug (Frp) tar opp Humanistskolen i Stortingets spørretime.

Frp engasjerer seg for Humanistskolen

Humanistskolen mener de blir diskriminert av den rødgrønne regjeringen. Nå tar Frp saken opp i Stortingets spørretime.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.05.2013 kl 10:24

Kunnskapsdepartementet har snart brukt et år på å svare hvorfor de nekter Humanistskolen å starte opp som privatskole på livssynshumanistisk grunnlag. Det er Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) som har bedt departementet redegjøre for det, etter at Humanistskolen har klaget departementets avslag inn for ombudet.

Kunnskapsdepartementet har sendt saken videre til Lovavdelingen i Justisdepartementet for vurdering. I januar lovte Lovavdelingen å svare «i løpet av måneden», men i mars hadde de ennå ikke svart.

Har mistet tålmodigheten

Nå har Humanistskolen mistet tålmodigheten. De har sendt et brev til Likestillings- og diskrimineringsombudet der de ber ombudet behandle saken selv om departementet ikke har svart.

– Dersom redegjørelsen er levert, ber vi herved om innsyn i denne. Dersom den ikke er levert, ber vi ombudet om å behandle saken ut fra foreliggende opplysninger. Det er uakseptabelt at diskriminering på grunnlag av livssyn får fortsette fordi den diskriminerende parten unnlater å gjøre rede for sitt vedtak, skriver Humanistskolen i et brev til ombudet.

Frp tar saken

Humanistskolen har sendt en forespørsel til alle opposisjonspartier om å ta opp saken overfor regjeringen. Frp har tatt ballen. De tar nå saken opp i spørretimen.

– Humanistskolen har fått avslag, samtidig som flere kristne skoler har fått godkjenning. Hva er begrunnelsen for forskjellsbehandlingen mellom kristne privatskoler og Humanistskolen, heter det i spørsmålet Mette Hanekamhaug (Frp) stiller til kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

Hanekamhaug viser til at Stålsett-utvalget samt menneskerettighetseksperter som Njål Høstmælingen, Lorentz Stavrum og Per Magne Aadnanes mener det klart er i strid med menneskerettighetene å nekte Humanistskolen godkjenning.

Stålsett-utvalget skriver, i sin vurdering av saken til Humanistskolen, at det er meget overraskende at Kunnskapsdepartementet hevder at forskjellsbehandling mellom religion og livssyn kan være i overensstemmelse med våre menneskerettsforpliktelser.

Human-Etisk Forbund er også helt klare i spørsmålet, selv om forbundet ikke selv er involvert i oppstarten av skolen.

– Jeg reagerer sterkt på avslaget. Jeg mener loven må endres hvis departementet ikke snur i saken. Skal privatskoleloven tolkes så strengt, er den i strid med menneskerettighetene, sier generalsekretær Kristin Mile til Aftenposten.

– Vi må få et skikkelig svar

Rektor ved Humanistskolen Ole Martin Moen håper ikke kunnskapsminister Kristin Halvorsen bare vil svare «ingen kommentar, saken er under behandling».

– Det vil i så fall ikke være noe svar. Vi må få noen skikkelige svar på hvordan Kunnskapsdepartementet forsvarer dette avslaget. Vi kan jo håpe at Frps spørsmål får fortgang i saken, og at Lovavdeligen endelig får behandlet saken, sier han til Fritanke.no.

Moen har nå måttet utsette oppstarten av Humanistskolen enda en høst på grunn av sommelet til regjeringen. Men denne saken handler jo ikke bare om departementets avslag. Den handler også om sendrektighet og brutte frister, understreker han.

– Det er merkelig at det skal ta så lang tid å skrive et brev, når vi vet at mange andre saker som har kommet inn senere er ferdigbehandlet, sier Moen.

Rektoren understreker at det viktigste i denne saken er at staten ikke kan diskriminere mellom religiøse og ikke-religiøse livssyn når det gjelder privatskoler så lenge Norge prinsipielt likestiller religiøse og ikke-religiøse livssyn på alle andre områder.

– Slik jeg forstår menneskerettighetene kunne regjeringen godt ha kuttet støtten til alle private skoler, inkludert de religiøse. Det ville vært en politikk jeg kunne respektere. Men de kan ikke gi støtte til de religiøse skolene og ikke til oss. Det er usaklig forskjellsbehandling, sier han.

OPPDATERT 16.5: Kunnskapsdepartementet har svart Frp

Svaret fra Kunnskapsdepartementet har nå kommet. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen svarer at hun har fått brevet fra Lovavdelingen, og at saken nå er til vurdering i departementet.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus