Fri tanke har fått ny logo, nytt design og nytt format.

Fri tanke i nytt format

Medlemsbladet er gått over i magasinformat

Fri tanke nr 1-2012 er ute - i helt ny design. (19.01.2012)

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.01.2012 kl 14:08

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Det er Dinamo Magazine som har designet og i samarbeid med redaksjonen utarbeidet Fri tankes nye format.

Se bildet større

Human-Etisk Forbund bæres oppe av de engasjerte frivillige. I Fri tanke 1-2012 møter Anne Grethe Øien, som er navnefestarrangør på Lillehammer.

Se bildet større

Human-Etisk Forbunds tillitsvalgte diskuterer i disse dager forbundets omsorgs-engasjement. I årets første nummer møter du medlemmer som har vært aktivt engasjert i slikt arbeid.

Faktaboks

Nettlenker fra papirutgaven

I Fri tanke 1-2012 henvises det flere steder til Fritanke.no og andre nettsteder. Her er en klikkbar oversikt over nettreferanser i nummeret:

Side 3:
Kommentar: «Ingen liker å bli lurt» er ikke et dialogprosjekt.
Kommentar: Ulikhet og fellesskap i skolen.

Side 4
Referat fra dialogkonferansen på Levanger.

Ben Goldacre-intervju.

Side 5:
Referat fra folkemøte om utvikling.

Side 19:
Morgenbladet-journalist Marius Lien beklaget seg over ateister og Human-Etisk Forbund. Humanist-redaktør Didrik Søderlind inviterte Marius Lien til teselskap. Og Marius Lien kom på teselskap i Humanismens hus, som ble dekket av Fritanke.no.Og av Marius Lien i Morgenbladet selv (ikke på nett).

Kjetil Hope – misjonærbarn, tidligere troende og tidligere teologistudent, nå ateist og konfirmasjonskursleder i Human-Etisk Forbund – utfordret kristne til å omvende ham. Det ble en videoserie på Vårt Lands nettsider. Les om prosjektet her og om han ble frelst.

Les om den humanistiske skolen som er under oppstart i Oslo, og hva menneskerettighetseksperten sier om at den ikke får offentlig støtte som livssynsskole.

Side 28:
Les Oslo fylkeslags leder og nestleders debattinnlegg om eutanasi.

Medlemmer i Human-Etisk Forbund har sluttet å registrere sine barn. Les mer og diskuter her.

Side 29:
Les om fjorårets humanistiske verdenskongress i Oslo.

Her og her kan du blant annet se videoklipp og annet fra kongressen.

Side 35:
Les om den første navnefesten i Human-Etisk Forbund.

Side 51:
FN-ambassadør Morten Wetlands FN-tale om overbefolkning.

Side 53:
- Christopher Hitchens den mest interessante av nyateistene.

Side 57:
Kommentaren: Dag Hareide og den usikkelige humanismen.

Intervju med Levi Fragell: - Statskirkeforliket må stoppes

Side 67:
Diskusjonen om Human-Etisk Forbund og kirkeasylanter i Bergen.

Elisabeth Reehorts debattinnlegg om saken.

Morten Horns innlegg om mannlig omskjæring. Hovedstyremedlemmenes debattinnlegg finner du her.
Knut Johansen: Kriseberedskapsgruppen i Rogaland.

Side 70:
Lesetips:
Direkte relevant til dette nummers skepsisspalte: Psykologi: misoppfatninger og myter.
Irrelevant til denne spalten, men relevant likevel: Vitenskapsforståelse på boks - Carl Zimmers herlig blogg The Loom. Veldig god og reflektert formidling.

Gamle Skeptiker, så klart!-spalter finner du i pdf-utgavene av tidligere nummer. Her kan du lese intervju med spaltist Marit Simonsen.

Mer om kritisk tenkning:
Tenk kritisk, men ikke skråsikkert

Se boksen til høyre for klikkbare lenker fra papirutgaven.

Nå lander Fri tanke nr 1-2012 i postkassene til medlemmer i Human-Etisk Forbund og andre abonnenter. Og bladet har fått ny logo, ny design og nytt format. Etter 17 år i avisformat går vi nå over til magasin.

Innholdsmessig vil Fri tanke fortsatt ligne seg selv, men de lange reportasjene utfylles nå av en større mengde kortere notisstoff. I tillegg skal Fri tanke også være et medlemsmagasin for Human-Etisk Forbund, som speiler aktivitet på ulike plan i organisasjonen, men uten å bli et "menighetsblad" som bare interesserer de mest aktive.

Fire utgaver i året er for sjelden til at det blir meningsfylt med en løpende debatt i bladet, den ønskes velkommen på Fritanke.no eller på Fritanke.no/Fri tankes Facebook-side. Fri tanke papir skal fortsatt være utgangspunktet for debatt, spesielt om saker i Human-Etisk Forbund.

Av saker i årets første nummer er et intervju med Richard Dawkins. Foruten å være sjefsnyateist, er han også en av flere presidenter i Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Storbritannia, British Humanist Association. Som humanist er han en markert motstander av religiøst funderte skoler, men humanistiske seremonier synes han ikke er så viktig.

I portrettet møter vi Guro Sibeko - som i tillegg til å være forfatter og engasjert samfunnsrefser også er kamppoet.

Human-Etisk Forbund har omsorgstilbud drevet på frivillig basis flere steder i landet, noen steder veldig aktive, andre steder mer sporadisk. For tiden pågår en høringsrunde i organisasjonsdemokratiet om Human-Etisk Forbund skal satse på slike omsorgstilbud, og i tilfelle hva slags og på hva slags nivå. Fri tanke har snakket med et knippe medlemmer som på hver sine vis har vært og er engasjert i frivillig omsorgsarbeid.

Hvis seremoniene er ryggraden i Human-Etisk Forbund utgjør de frivillige seremoniarrangørene blodgjennomstrømningen. Uten deres innsats ville det ikke blitt noen seremonier. Vi har fulgt en navnefestansvarlig på Lillehammer under fjorårets siste navnefestseremoni.

I temasaken ser vi på det faktum av jordas befolkning i 2011 rundet 7 milliarder. Hvilke utfordringer representerer overbefolkningen?

I tillegg spør vi tre vanlige medlemmer i Human-Etisk Forbund etpar spørsmål, vi stiller noen flere spørsmål til et hovedstyremedlem og vi stiller de samme spørsmålene til to som har vidt forskjellig mening om omskjæring av guttebarn.

Les hele bladet som pdf her.

Siste nytt i Nyheter

– Feil å si at kirkens holdning er et tilbakeskritt

– Den norske kirke er veldig forskjellig fra andre trossamfunn. Kirken og de andre har svært ulike behov, og det er ikke i strid med likebehandling å ta hensyn til dette, sier nestleder i Kirkerådet, Harald Hegstad.

– Jesus ba aldri noen «gjøre alle folkeslag til disipler»

– Det er ikke jeg som sier det. Det er kildene mine. Jeg bare refererer, sier Ronnie Johanson. Han har skrevet bok om den historiske Jesus.

Nederlandsk klinikk søker flere leger som kan hjelpe folk med å dø

En nederlandsk klinikk som har spesialisert seg på eutanasi trenger minst hundre nye leger for å møte sterkt økende etterspørsel.

 
Vatikanet i FN: – Frihet fra religion er ingen menneskerett

Fikk klart svar fra Elizabeth O’Casey i den internasjonale humanistunionen IHEU.

– Buzzfeed blåser opp anonymt sladder

Fysikkprofessoren mener Buzzfeed har hatt en klar agenda om å sverte ham og at de med vilje har oversett ting som taler til hans fordel.

Ateist kastet ut av tv-studio i Egypt

«Du tilbyr ateisme! Du tilbyr kjetteri! Jeg unnskylder til alle våre seere for å ha invitert en slik person til programmet vårt», sier den opphissede programlederen. Se videoen!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse