Pakistanske Malala Yousafzai og indiske Kailash Satyarthi får Nobels fredspris for 2014. FOTO: scanpix

Fredspris for kamp mot slaveri og undertrykking

Årets fredspris hyller alle barn som lider under slaveri, tvangsarbeid og menneskehandel, understreker prisvinner Kailash Satyarthi. Han deler prisen med Malala Yousafzai.

Tekst:

Publisert:

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Fakta om fredsprisvinnerne

Malala Yousafzai

 • Født 12. juli 1997 i Pakistan.
 • Malala Yousafzai ble internasjonalt kjent gjennom en blogg på BBC i 2009. Hun har i flere år kjempet for jenters rett til å gå på skole.
 • Vokste opp i den Taliban-kontrollerte Swat-dalen i det nordvestlige Pakistan mot grensen til Afghanistan. Her ble jenteskoler brent ned.
 • I 2011 mottok hun Pakistans første fredspris og ble nominert til den internasjonale barnefredsprisen av Kids Rights Foundation.
 • 12. oktober 2012 ble hun skutt i hodet av Taliban i skolebussen. Hun ble fløyet til Storbritannia hvor hun ble operert.
 • I juni 2013 vendte hun tilbake til England for å begynne på skole i Birmingham.
 • På 16-årsdagen i 2013 holdt hun tale i FN.
 • I 2013 kåret av Time Magazine som en av de mest innflytelsesrike personene i verden.
 • Har mottatt en rekke priser, deriblant EU-parlamentets Sakharov-pris, og var regnet som en av favorittene til Nobels fredspris 2013.
 • Har gitt ut boka «I am Malala: The Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban».

Kailash Satyarthi

 • Indisk barnerettighetsaktivist.
 • Født 11. januar 1954 i Vidisha i Madhya Pradesh.
 • Utdannet elektrotekniker. Begynte å arbeide mot barnearbeid i 1980 menes han foreleste ved et college i Bhopal.
 • Hans organisasjon Bachpan Bachao Andolan har befridd over 77.000 barn fra slavearbeid, reintegrert dem i samfunnet og skaffet dem utdanning.
 • Satyarthi er også involvert i Global March Against Child Labor og International Center on Child Labor and Education (ICCLE) – en internasjonal koalisjon av NGOer, lærere og fagorganisasjoner, samt Global Campaign for Education.
 • Han har vunnet en rekke internasjonale priser. Deriblant Raoul Wallenberg Human Rights Award, som deles ut av universitetet i Michigan (2002) og Robert F. Kennedy Human Rights Award (1995)
 • Amerikanske Skoll Foundation kåret ham i 2005 til en av 12 «nye helter» for verden.
 • Bosatt i New Delhi. Gift og har to barn

En 17-årig muslimsk jente fra Pakistan, og en 60 år gammel mann og hindu fra India. Den verdenskjente prisfavoritten Malala Yousafzai, som nær ble drept av Taliban i 2012, fikk prisen sammen med den langt mindre kjente aktivistveteranen Kailash Satyarthi.

Prisen får de for sin kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse.

Pris mot ekstremisme

Satyarthi har kjempet mot barnearbeid hele sitt liv og gledet seg fredag stort over pristildelingen.

– Dette er en hyllest til alle de barna som fortsatt lider under slaveri, tvangsarbeid og menneskehandel, sier han til TV-kanalen CNN-IBN.

– Jeg er takknemlig overfor Nobelkomiteen for at den erkjenner at millioner av barn lider i våre dager, i disse moderne tider, påpeker han.

Malala Yousafzai ville ikke avbryte skoledagen i Birmingham i England for å kommentere tildelingen, men varslet en pressekonferanse senere fredag.

Etter noen år med omstridte fredspristildelinger til Barack Obama, EU og den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, beskrives årets pris om ukontroversiell, fortjent og fornuftig.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland la i sin begrunnelse vekt på at noe av det viktigste i kampen mot ekstremisme er å la barn få håp og gå på skole.

Unison jubel

Både fra norske organisasjoner og politikere var det unison jubel for tildelingen. Mange fremhevet at dette er en pris til verdens barn, og at de to vinnerne er fantastiske forbilder.

– Prisvinnernes engasjement for å sikre barns rettigheter og skolegang har inspirert en hel verden, sier statsminister Erna Solberg (H).

Redd Barnas Tove Wang viser til at Satyarthi arbeider for de barna som er mest kynisk utnyttet i barnearbeid og menneskehandel.

– Modige Malala er et symbol – ikke bare på jenters rett til utdanning, men også på barn og unge verden over som får sin utdanning ødelagt av krig og konflikt, sier Redd Barnas Tove Wang.

Det er beregnet at det i dag finnes 168 millioner barnearbeidere rundt om i verden. Mange av dem lever nærmest som slaver. Kristelig Folkepartis Kjell Ingolf Ropstad mener kampen mot slaveri er et viktig aspekt ved tildelingen.

– Dette er egentlig en anerkjennelse av en enormt viktig kamp mot slaveri, sier han.

Ropstad viser til at mennesker i nød selger barn til tvangsarbeid eller prostitusjon, mens andre utsettes for kynisme og utnyttelse under uverdige forhold.

Erkerivaler

Fredsprisen har også en storpolitisk dimensjon. De to vinnerne kommer fra atommaktene og de historiske erkefiendene India og Pakistan, som har utkjempet tre kriger mot hverandre siden 1947.

Fortsatt har ikke det hindudominerte India og det overveiende muslimske Pakistan klart å løse grensekonflikten i Kashmir.

I tillegg til denne konflikten sliter Pakistan med ekstremisme i form av fundamentalistiske islamistgrupper, hvor Taliban er den mest kjente.

– Dette er først og fremst en pris til ungdom og retten til utdanning, men kampen mot ekstremisme ligger der i bakgrunnen, sier direktør Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning.

Både Pakistan og India hilste fredag imidlertid den delte tildelingen velkommen.

Siste nytt i Nyheter

Visjon Norge betaler for å være tilgjengelig på kabel-tv

Anders Torp mener kabel-tv-selskapene burde ha tatt et uoppfordret oppgjør med hva de tillater sendt.

Får napp med ny strategi for livssynsnøytrale seremonirom

– Fire kommuner er allerede i gang, er beskjeden fra fylkeskontoret.

Frp-politiker mener yoga truer den kristne kulturarven

– Yoga i kommunal regi kan være et brudd på Grunnloven, mener Oddvar Østreim i Froland Frp.

 
Ingen biskoper støtter KrFs forslag om gudstjenestetvang for skoler

Sju av tolv biskoper sier nei til KrFs forslag om gudstjenestetvang for skoler. Resten kommenterer ikke saken eller har en uavklart holdning. Ingen støtter KrF-forslaget.

Human-Etisk Forbund og radiokanalen P5 arrangerte direktesendt bryllup

Iselin og Kjetil giftet seg humanistisk i et direktesendt radioprogram i går. På selveste Valentindagen.

Norge mister sin eneste sykehushumanist

Cathrine Bang Hellum ble tilsatt som sykehushumanist i et vikariat i 2015. Til sommeren kommer den fast ansatte sykehuspresten tilbake.

ANNONSE
Annonse