Levi Fragell er sikker på at IHEU vil forsvare menneskerettighetene i sin kontakt med den nepalesiske regjeringen. Øverst ser vi Nepals riksvåpen.

Fragell: - Veldig bra at IHEU har kontakt med Nepal

#Tidligere president i IHEU, Levi Fragell, mener de religionsfientlige utspillene fra Nepals visestatsminister må sees i sammenheng med de åpenbare sk...

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 29.08.2008 kl 10:33

Tidligere president i IHEU, Levi Fragell, mener de religionsfientlige utspillene fra Nepals visestatsminister må sees i sammenheng med de åpenbare skadevirkningene religion har i landet.

Tekst: Even Gran
Publisert: 1.9.2008

Den internasjonale humanistunionen IHEU har innledet et samarbeid med Nepals nye regjering. Den viser seg å være ganske så religionsfientlig.

I en samtale med IHEUs Babu Gogineni har Nepals nye visestatsminister Baburam Bhattarai uttalt at "vi må aktivt motarbeide denne typen overtro og forestillinger, og dermed vil religionen dø ut av seg selv". Se Fritanke.nos sak om dette.

Når man i tillegg tar hensyn til at regjeringen erklærer seg som maoister og marxister, og ønsker seg en "kulturrevolusjon", så går tankene lett i retning av Stalin og Maos forfølgelser og utrenskninger av religiøse.

Det kommer ikke fram av pressemeldingen hvorvidt IHEU har noen kritiske holdninger til utsagnene fra ministeren.

HEFs generalsekretær Kristin Mile gikk fredag ut og sa at ministerens uttalelser er "hårreisende sett med norske øyne". Hun forutsetter at IHEU vil si fra hvis Nepals regjering krenker religionsfriheten og menneskerettighetene i sine bestrebelser på å fremme sekularisme i landet.

Sikker på at IHEU vil forsvare menneskerettigheter
Levi Fragell er tidligere president i IHEU, og kjenner forholdene i India og Nepal godt. Han forstår at den nepalesiske ministeren uttaler seg som han gjør, selv om han mener det ferske regimet har mye å lære når det gjelder samfunnsidealer vi tar for gitt i vår egen kultur.

- Selvsagt virker dette religionsfientlig sett med norske øyne. Men tonen og aggressiviteten til ministeren må forstås på bakgrunn av det religiøse diktaturet som har rådet i Nepal, hvor hinduismen har vært en ekstremt undertrykkende statsreligion.

Han legger til at Nepal har hatt en primitiv utgave av hinduismen, med inhuman praksis og overtro som har hindret menneskelig frihet og utvikling.

- I Nepal kjemper de mot medisinmenn og heksebrenning. Folk føler det direkte på kroppen. Bhattarais uttalelser må tolkes på denne bakgrunnen, og da er det lettere å forstå dem, konstaterer Fragell.

Han minner imidlertid også om at det i nepalesisk hinduisme finnes høyverdige tradisjoner som har vært til inspirasjon for søkende og reflekterte mennesker også fra vår verdensdel.

- IHEUs Nepal-kontakt er en stor begivenhet

Fragell ser det som en stor begivenhet at IHEU har lykkes i å innlede en dialog med det nye regimet i Nepal, og mener at nettopp humanismen kan bidra til å skape balanse i den viktige prosessen som nå er påbegynt når det gjelder forholdet mellom religion og samfunn i fjelllandet.

- Da kan vi bidra til at denne kampen mot åpenbart skadelig religiøs praksis foregår uten at menneskerettighetenes krav til individuell religionsfrihet blir krenket, sier han.

- Er du overbevist om at IHEU vil gjøre hva de kan sikre dette?

- Ja, selvsagt. Her er det ingen grunn til å ha noen mistillit. IHEUs Babu Gogineni viker ikke en millimeter når det gjelder våre felles menneskerettigheter, selve kvintessensen i humanistisk etikk. Men Babu er indisk og har utifra egne erfaringer en klart mer anti-religiøs holdning enn flertallet i HEF. Det blir imidlertid helt feil å tolke hans holdning til hinduistisk praksis med utgangspunkt i norske forhold. Man må rette inn skytset etter motstanderen, og i India og Nepal er det åpenbart grunn til å bruke grovere kaliber enn her hjemme, sier han.

- Marxister har ikke noe imot personlig tro

Fragell forteller at HEF, gjennom hjelpeorganisasjonen HAMU, har lang erfaring med å samarbeide med marxister i India og Nepal.

- Det er ofte marxistene som er våre fremste støttespillere i de hjelpeprosjektene vi har i regionen. Uten beskyttelse fra de marxistisk orienterte naxalittene i Nizamabad-distriktet i India, ville ikke HAMU ha kunnet drevet sitt arbeid for rehabilitering av tempelprostituerte, for eksempel.

Fragell har aldri opplevd at marxistene angriper den "personlige og fromme troen".

- De vil, i likhet med HEF, motarbeide de uomtvistelig skadelige konsekvensene av religion, som det virkelig er nok av i disse landene, sier han.

Fragell poengterer at selv om marxistene har opptrådt voldelig i enkelte politiske sammenhenger, har de ikke noen problemer med at folk tror, så lenge de ikke krenker menneskers frihet og menneskeverd.

- Vi må være oppmerksom på at vi her har med kulturelle nisjer å gjøre, hvor daliter (kasteløse) blir nektet vann fra landsbybrønnen, hvor enkebrenning har forekommet helt opp til vår tid, hvor ubetalt medgift fører til kvinnedrap og hvor nyfødte jentebarn tas livet av, understreker Fragell.

Les hvordan en rasjonalistleder i India overlevde et drapsforsøk fra en medisinmann på direktesendt tv

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Nå starter studiet som kan gjøre det mulig.

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Leeds-spilleren Eunan O'Kane og glamourmodellen Laura Lacole vant en stor seier i Belfast i går. Britiske humanister jubler.

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

TRONDHEIM: Avtroppende sykehumanist Cathrine Bang Hellum startet med å kommentere møtelederens innledning under et debattmøte i Trondheim.

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USAs FN-ambassadør har sendt et skarpt brev til den internasjonale humanistunionen IHEU.

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

– Maajid Nawaz ville aldri ha vunnet en rettssak om dette. SPLC burde ikke ha gått med på forlik, mener en amerikansk borgerrettighetsadvokat.

Borgerrettsorganisasjon med beklagelse til antiislamist

Får endelig beklagelse

– Vi innser at det var galt å inkludere Maajid Nawaz og Quilliam Foundation i vår feltguide til anti-muslimske ekstremister, beklager Southern Poverty Law Center.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon