Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
–Tvangsekteskap er fullstendig uakseptabelt, sier imam i Forsvaret, Najeeb-ur-Rehman Naz, til Vårt Land. Her med Norunn Kosberg og sjefen for feltprestkorpset, Alf Petter Hagesæter.
 Foto: Olav Standal Tangen/Forsvaret

–Tvangsekteskap er fullstendig uakseptabelt, sier imam i Forsvaret, Najeeb-ur-Rehman Naz, til Vårt Land. Her med Norunn Kosberg og sjefen for feltprestkorpset, Alf Petter Hagesæter. Foto: Olav Standal Tangen/Forsvaret

Forsvarets imam sier ekteskapsråd ikke var bindende

Forsvarets feltimam forsvarer rådet han ga en tvangsgiftet kvinne om å forbli i ekteskapet, men understreker at det ikke var bindende for kvinnen.

Publisert:

–Tvangsekteskap er fullstendig uakseptabelt, sier Najeeb-ur-Rehman Naz til Vårt Land.

Han ble i januar ansatt som feltimam i Forsvaret, og onsdag denne uken fikk han kritikk fra flere hold etter at Vårt Land skrev at han i november i fjor rådet en tvangsgiftet kvinne til å bli i ekteskapet.

Rådet er tilgjengelig nettsidene til World Islamic Mission (WIM), der Naz er imam.

På nettsidens spørsmål/-svar-tjeneste skriver en anonym kvinne at hun er tvangsgiftet, men at hun er glad i en annen og lurer på hva hun kan gjøre. I svaret skriver Naz at islam gir henne full rett til å motstå og nekte å akseptere tvangsekteskap og at dette er et onde som må bekjempes. Samtidig skriver han:

– Men, når du en gang har akseptert dette ekteskapet ved å inngå pakten, uansett ved tvang eller med vilje, så er du forpliktet, i lik linje med mannen din, til å respektere ekteskapets plikter og ansvar.

Svaret, som imamen sier ikke er bindende, begrunnes med henvisning til koranvers.

– Hun har selvsagt all rett til å søke om skilsmisse om hun ikke ønsker å fortsette sitt samliv.

– Men jeg som en imam har også et sjelesørgerisk ansvar overfor mine konfidenter som blant annet går ut på å lindre smerten. Ut ifra dette ansvaret, og i lys av den spesifikke situasjonen kvinnen befant seg i, følte jeg meg forpliktet til å gi henne råd, skriver han i en epost til Vårt Land.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus