Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Demokraten Fortney "Pete" Stark er den første representanten i Kongressen som står fram som ikke-troende. Foto: iStockphoto

Demokraten Fortney "Pete" Stark er den første representanten i Kongressen som står fram som ikke-troende. Foto: iStockphoto

Første ikke-troende kongressrepresentant står fram

#Det har nærmest vært politisk selvmord å stå fram som ateist for amerikanske politikere, men denne uka stod demokraten Fortney "Pete" Stark fram som ...

Publisert:

Sist oppdatert: 16.03.2007 kl 11:54

Det har nærmest vært politisk selvmord å stå fram som ateist for amerikanske politikere, men denne uka stod demokraten Fortney "Pete" Stark fram som den første åpne ikke-troende i Kongressen.

Tekst: Kirsti Bergh
Publisert: 16.3.2007

Å stå fram som ateist, eller ikke-religiøs, i USA er fremdeles belastende i USA, slik Fritanke.no rapporterte tidligere i år.

For en politiker å stå fram som ateist har vært tabu. Ingen presidentkandidater har noensinne erklært seg som ateister eller ikke-religiøse. Med den økende politiske styrken til USAs kristne de seinere årene, er det snarere blitt en dyd av nødvendighet å erklære seg som inderlig troende.

Men demokraten Fortney "Pete" Stark er nå altså den første amerikanske kongress-representanten som står fram som ateist - lenge etter at åpne homofile både er valgt og gjenvalgt flere ganger.

75 år gamle Stark har vært kongressmann siden 1973.

"Ikke-teist" isteden for "ateist"

Stark står fram som "ikke-teist", noe som må sies å være en penere omskrivning av det belastede begrepet ateist. Dette alene sier sitt om det amerikanske klimaet.

Stark erklærer seg videre som unitarist, uten tro på en guddommelig skaper ("supreme being"). Unitarkirken kan beskrives som en liberal, religiøs bevegelse, som så langt også har vært åpen for ateister(!).

I sin uttalelsen erklærer Stark at i likhet med den amerikanske nasjonens stiftere, støtter han sterkt skillet mellom kirke og stat.

- Jeg ser fram til å arbeide sammen med "Secular Coalition for America" for å stoppe forsøk på å tvinge gjennom snevre religiøse oppfatninger innenfor vitenskap, ekteskapskontrakter, militæret og sosiale tjenester, uttaler han videre.

Utover dette ønsker ikke Stark å gi noen kommentarer, heter det i uttalelsen.

"Atheist Wanted: 1000 Dollar Reward"
Starks erklæring er et resultat av en konkurranse utlyst av Secular Coalition for America - sekulær koalisjon for Amerika.

Koalisjonen har lovet 1000 dollar i belønning til den som kunne navngi den høyest rangerte personen i offentlig tjeneste som var ateist, agnostiker, humanist eller en eller annen form for "ikke-teist", og som også var villig til å stå fram.

47 navn ble nevnt, men bare fire var villige til å stå fram.

San Fransisco Chronicle kaller det å stå fram med et sekulært livssyn å bryte en av de siste grensene, "one of the last frontiers", i politikken. Avisen siterer kilder som mener dette for knapt en generasjon siden ville være politisk selvmord.

For bare en måned siden viste en meningsmåling at bare 45 prosent av den amerikanske befolkningen ville ha stemt på en ateistisk kandidat, selv om vedkommende hadde vært "godt kvalifisert". Ateistkandidaten kom på sisteplass på en liste som også inkluderte mormonere (72 prosent), kandidater gift for tredje gang (67 prosent) og homofile (55 prosent).

- Den eneste måten å gjendrive fordommer mot ikke-teister på, er at flere står fram som ikke-teister i offentligheten. Representanten Stark viser enestående mot ved å være det første kongressmedlemmet som gjør dette, uttaler Herb Silverman, president i den sekulære koallisjonen.

Les mer på nettsidene til Secular Coalition for America