ANNONSE
Annonse

Har homøopatpillene en framtid som kakepynt. - Ja, kanskje, sier forhandleren Helios i Storbritannia.

Foreslår å klassifisere homøopatpiller som sukkertøy

Skepsis Norge synes ikke det er en god løsning, selv om homøopatpillene bare er sukker.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 07.03.2018 kl 07:12

Gjeldende britisk lov forbyr salg av homøopatpiller som ikke er registrert som legemiddel.

Den eneste måten du kan få tak i slike uregistrerte piller på lovlig, er gjennom resept fra lege eller farmasøyt som du har fått etter en fysisk konsultasjon. Homøopater har ikke rett til å skrive ut slike resepter.

Loven har imidlertid ikke blitt håndhevet. Store mengder ikke-registrerte homøopatmidler har vært fritt til salgs i Storbritannia i lang tid.

Nå har en gruppe skeptikere «The Nightingale Collaboration» meldt praksisen inn for MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency), den britiske godkjenningsmyndigheteten for legemidler.

Det har tvunget tilsynsmyndighetene til å gå til aksjon. Det betyr at store selskaper som Ainsworths, Helios og Nelsons, som i lang tid har solgt ikke-registrerte homøopatiske midler, nå må fjerne disse fra hyllene sine.

Det har ført til klare protester fra de som selger produktene. De krever blant annet at politikerne må gripe inn. Men ifølge Guardian-skribent Martin Robbins er det lite politikerne kan gjøre fordi de britiske reglene er samkjørt med EU-regler på området.

Helios: Skal det være på den måten, selger vi det som godteri

Butikkkjeden Helios, som i lang tid har solgt ikke-registrerte homøopatiske midler ulovlig, skriver at de i verste fall kan omdefinere produktet og klassifisere det som godteri.

– Hvis det skulle bli nødvendig kan vi endre framstillingsmåten, merkingen av flaskene og innpakningen og presentere det som søtsaker, uten noen kobling til medisin og homøopati, skriver de i en uttalelse.

Guardian-skribent Martin Robbins synes det høres ut som en utmerket ide.

– Jeg har ingen problemer med at folk kjøper og selger homøopatmidler for plagene sine. Bare ikke lat som om det er virkelig medisin og ikke lat som om det kan kurere farlige sykdommer, skriver han.

Skepsis: Bør beholde dagens ordning

Pressetalsperson for Skepsis Norge, Christopher Dragnes Norderhaug, smiler bredt når han får høre at Helios i Storbritannia antyder at homøopatpiller kan omklassifiseres til sukkertøy.

– Det er jo kjempemorsomt at de foreslår å selge disse sukkerpillene for hva det faktisk er. Det er jo en kul ide som det er lett å få sansen for, sier han.

Norderhaug synes likevel ikke ideen er særlig god. Han mener homøopatpiller fortsatt bør selges som legemidler og kontrolleres av Legemiddelverket, selv om de altså bare inneholder sukker.

– Det fungerer godt å selge det på apotek. Det er selvsagt en uheldig effekt at dette gir homøopati et slags godkjentstempel som homøopatene bruker for å styrke sin egen troverdighet, men jeg er redd omsetningen deres ville ha økt hvis homøopatpillene ble fritt tilgjengelig som sukkertøy, sier han.

Han understreker at godkjenningen fra Legemiddelverket på ingen måte kan tolkes som en godkjenning av medisinsk effekt.

– Hensikten er å sikre at midlene er ufarlige. Ikke noe annet, understreker han.

Bør heller merkes med manglende effekt

Hvis homøopatmidler skulle bli omklassifisert til sukkertøy, er det ikke lenger Legemiddelverket som vil godkjenne produktene for salg i Norge, men Mattilsynet. Norderhaug er redd det vil føre til et svakere vern for forbrukerne.

– Vi har sett mange tilfeller av at piller og miksturer av ulikt slag som virkelig inneholder farlige giftstoffer, og som ikke har blitt uttynnet på homøopatisk vis, blir solgt som homøopatmedisin. Slikt er det mye større sjanse for å få stoppet hvis Legemiddelverket har kontroll med det, sier han.

– Hvorfor det?

– Mattilsynet jobber med næringsmidler. Farmasi, som er Legemiddelverkets fag, handler om medisinske virkestoffer. Dette er ganske enkelt ikke Mattilsynets fag, sier han.

Skepsis-talspersonen mener det allerede er ille nok med all natur- og urtemedisinen som er til salgs i landets helsekostbutikker.

– Dette er i dag Mattilsynets ansvar, ettersom natur- og urtemedisin ikke er klassifisert som legemidler. Det har ført til at du i dag kan kjøpe nok A-vitamin i helsekostbutikken til å ta livet av leveren din og gi deg en lang og pinefull død, mens hvis du vil ha Paracet, som er et legemiddel, får du bare lov til å kjøpe én pakke om gangen, sier han.

Norderhaug forteller at Skepsis går inn for at homøopatpiller heller bør merkes tydelig med at de ikke har dokumentert effekt.

– Vi ønsker advarsler slik det er på tobakk. I tillegg bør kontrollen med naturmedisin skjerpes inn. Mye av det du får kjøpt i helsekostbutikkene i dag er det uforsvarlig lite kontroll med, sier han.

– I praksis umulig å selge det som sukkertøy

Daglig leder i Norges Naturmedisinsentral og homøopat Torleiv Idsøe Holst, sier at ideen om å omklassifisere homøopatpiller til sukkertøy har vært diskutert i Norge også. Blant annet har han diskutert dette med Helse og Omsorgsdepartementet.

Han tror imidlertid at dette vanskelig lar seg gjennomføre.

– Homeopatiske legemidler er klassifisert som legemidler i et EU-direktiv, så om produktene skal selges som sukkertøy eller mat må EU-direktivet endres. Det er en lang vei å gå, sier han.

Han tror også det vil være vanskelig å se for seg hvordan man skal merke produktene dersom de skal selges som mat eller sukkertøy.

– For å kunne bruke de homøopatiske legemidlene må stoffet medisinen er laget av, samt styrken, merkes på produktet. Det er tvilsomt om det kan gjøres innenfor regelverket for kosttilskudd eller mat, sier han.

Holst forteller at et produkt klassifiseres som legemiddel enten fordi det inneholder en legemiddelsubstans eller fordi det brukes, eller markedsføres til å forebygge, lindre eller behandle sykdom.

– Homeopatiske legemidler brukes i behandling av sykdom og det er grunnen til at EU har klassifisert disse som legemidler. Problemet er at regelverket som er utviklet for legemidler passer dårlig for homøopatiske legemidler. Utvalget har blitt drastisk redusert i Norge og i EU. Det arbeides med tilpassing av regelverket, men omklassifisering til sukkertøy kommer nok ikke til å skje, sier han.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USAs FN-ambassadør har sendt et skarpt brev til den internasjonale humanistunionen IHEU.

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

– Maajid Nawaz ville aldri ha vunnet en rettssak om dette. SPLC burde ikke ha gått med på forlik, mener en amerikansk borgerrettighetsadvokat.

Borgerrettsorganisasjon med beklagelse til antiislamist

Får endelig beklagelse

– Vi innser at det var galt å inkludere Maajid Nawaz og Quilliam Foundation i vår feltguide til anti-muslimske ekstremister, beklager Southern Poverty Law Center.

Generalsekretæren tok selvkritikk overfor landsstyret

Generalsekretæren tok selvkritikk overfor landsstyret

Men flertallet på helgens landsstyremøte i Human-Etisk Forbund var likevel positive til tankegangen bak endringene generalsekretæren vil innføre.

Human-Etisk Forbund roser Frp og SV for omskjæringsforbud

Human-Etisk Forbund roser Frp og SV for omskjæringsforbud

HEF vil fortsatt ha forbud mot omskjæring av gutter. Det bestemte landsstyret i helga.

Mer nasjonalisme og innvandringsskepsis blant kristne

Mer nasjonalisme og innvandringsskepsis blant kristne

Folk med kristen tro og identitet har en mer avvisende holdning til religiøse minoriteter og innvandring enn ikke-religiøse, ifølge en undersøkelse fra Pew Research Center.

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.