Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Årets HU-kampanje mot skolegudstjenester provoserer både Vårt Land og Frp.

Årets HU-kampanje mot skolegudstjenester provoserer både Vårt Land og Frp.

- Foraktfull sovemaskeaksjon

Frp mener "humanetikerne hundser kristendommen" mens Vårt Land-kommentator synes årets HU-kampanje er foraktfull.

Publisert:

Sist oppdatert: 10.12.2010 kl 13:37

Humanistisk Ungdom (HU) har i det siste fått mye oppmerksomhet på grunn av sin "Ikke lukk øynene for ekskludering"-kampanje.

Selv om det ikke er ment slik fra HUs side, så har kampanjens utdeling av sovemasker blitt oppfattet som en oppfordring til å sove under julegudstjenesten. Dette reflekteres blant annet i en pressemelding som NTB sendte sist lørdag, og som ble gjengitt i en rekke aviser.

- Signaliserer bare forakt

I går sendte Frp ut en pressemelding om saken. De mener "humanetikerne hundser kristendommen".

- Jeg er enig med humanetikerne i at vi skal ha religionsfrihet, men denne aksjonen oppfatter jeg mer som en kamp mot kristendommen, sier Frps kirkepolitiske talskvinne, Bente Thorsen.

Reportasjeleder i Vårt Land, Trygve W. Jordheim, mener kampanjen er foraktfull, og trekker linjene tilbake til den to år gamle øreproppaksjonen som også var omstridt.

- Humanetikere bruker gjerne utestemme når de krever respekt for sitt livssyn, men å putte propper i øra eller vifte med en sovemaske når andre forteller hva de tror på, signaliserer bare forakt, skriver han.

- Vi har ikke oppfordret folk til å sove

HU-leder Dan-Raoul Husebø Miranda svarer på kritikken på sin blogg Tanketank. Han understreker at HU slett ikke har "oppfordet folk til å sove" under skolegudstjenester. Dette er en misforståelse.

Poenget med aksjonen er ifølge Husebø Miranda å protestere mot at elevmassen splittes når skolene blander kirke og kristendom inn i skoleavslutningene.

HU-lederen skjønner ikke hvor Bente Thorsen fra Frp får det fra når hun hevder at dette framstår som en "kamp mot kristendommen".

- Denne kampanjen går spesifikt inn på skular og deiras praksis med å segregera elevar på bakgrunn av tru og livssyn. Den har ikkje noko mot verken kristendom eller nokon anna religion, skriver han.

Husebø Miranda poengterer også at navnet på organisasjonen han leder er Humanistisk Ungdom, og ikke "Humanetisk ungdom".

- Sovemaske gjør det lettere å konsentrere seg
Husebø Miranda har også vært i radiodebatt om saken, på P4-programmet 1730.

Motdebattant Bjarte Ystebø fra den kristenkonservative avisa Norge i dag var imidlertid ikke like provosert over sovemaskene som Frp og Vårt Land-Jordheim.

- Jeg tror ikke det er så dumt hvis elevene har på seg en sovemaske i kirken. Da blir det lettere for dem å konsentrere seg om det presten forkynner, mente han.