Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Se  videoen som reklamerer for mirakelpredikant Guillermo Maldonados besøk i Norge.

Se videoen som reklamerer for mirakelpredikant Guillermo Maldonados besøk i Norge.

– Folk med opplagte psykiske lidelser eksponeres i full offentlighet

– En skandale at en sittende statsråd vil legitimere dette, sier Levi Fragell.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.05.2016 kl 11:07

Et stort pinsekristent stevne er i gang på Telenor arena på Fornebu i disse dager. Den kristne tv-kanalen Visjon Norge sender fra stevnet.

En rask kikk viser den innleide predikanten Guillermo Maldonado fra USA som får besøk på scenen av en rekke mennesker som forteller om sine plager og lidelser, og at «Jesus har helbredet dem». Etter at de har fortalt historien sin, rykker Maldonado overkroppen framover i lufta uten å røre dem, noe som «fører til» at de faller bakover, angivelig påvirket av Guds kraft kanalisert gjennom den amerikanske predikanten.

Se eksempel her.

– Hvis du er lei av tradisjoner og religion, og ingenting skjer i livet ditt, og du vil ha noe friskt og nytt… hvis du vil se en overnaturlig Gud med tegn, undre, mirakler, så bør du komme til dette overnaturlige møtet, sier Maldonado i dette klippet der Maldonado selv og Jan Hanvold fra Visjon Norge reklamerer for stevnet.

– Har ikke disse folkene begrep om personvern?

Tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Levi Fragell, har sett sendingene fra i går og i dag. Han blir deprimert av det han ser, men håper samtidig flere kan få øynene opp for hvor ille det er i disse miljøene.

– Det er fint at de publiserer alt dette, for da får folk flest sett med egne øyne hvor bedragersk dette miljøet er. Selvsagt er det ikke dokumentert at «Jesus kan helbrede» folk. Dette er massesuggesjon og kynisk utnyttelse av sårbare mennesker. Likevel får de holde på uten at så mange bryr seg, sier han.

Spesielt sterkt reagerer han på et par mennesker som kom opp på scenen i går kveld, og som opplagt hadde psykiske problemer.

– Det kom en fem-seks stykker opp og sa de hadde depresjoner, angst og så videre. Så ba Maldonado for dem, og dyttet dem bakover på en vanlige måten for å demonstrere «Guds kraft». Det var opplagt at de hadde psykiske problemer. Likevel blir de eksponert for tusenvis av mennesker på tv og internett. Det er nedverdigende og krenkende. Hadde det sittet psykiatere eller psykologer i salen, ville de ha gått. Har ikke disse folkene begrep om personvern? spør Fragell.

Han mener helsemyndighetene bør gripe inn og sørge for at dette ikke gjentar seg, og stille arrangøren til ansvar for krenkelsene.

– En skam at Listhaug legitimerer dette

Det som er spesielt ille denne gangen, sier han, er at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) skal besøke stevnet i kveld.

– Det er en skam at en norsk statsråd bidrar til å legitimere svindel av denne typen. Dette bør føre til grundig oppvask både i Frp og i det politiske liv. Denne typen religion ødelegger mennesker. Det bør virkelig ikke en statsråd støtte opp under, sier han.

Fragell mener denne typen helbredelseskristendom er i vekst. Og det er ikke lenger bare pinsebevegelsen som driver med det.

– Det er verre enn noensinne. Frikirker som tradisjonelt ikke har vært en del av pinsekristendommen, som for eksempel indremisjonsbevegelsen og Oase-bevegelsen, har begynt å ta i bruk disse virkemidlene. Det kommer for eksempel en ny mirakelpredikant til Oase-bevegelsen til sommeren. Det var slik Aril Edvardsen bygde seg opp også, gjennom udokumenterte påstander. Gang på gang ser vi disse juksemakerne fra USA komme, og de drar folk. Det er til å bli deprimert av, sier han.

OPPDATERT 11.5.16:

Jan Hanvold fra Visjon Norge sier at de av prinsipp aldri uttaler seg om utspill fra Levi Fragell :

– Levi Fragell er en god og flott mann som jeg har respekt for. Men han jobber med sine ting ut fra sitt perspektiv. Og da blir det veldig subjektivt på en slik måte at vi ikke ønsker å kommentere det, sier Hanvold.

Fritanke.no beklager at vi i en tidligere versjon av denne artikkelen skrev at Jan Hanvold er tilknyttet Evangeliesenteret. Det er feil.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus