Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I stedet for å skrive en bok om kreasjonisme, som Erik Tunstad synes er veldig kjedelig, bestemte han seg for å gjøre en positiv vri og å skrive en bok om evolusjon som forklarer hele poenget. Resultatet er Evolusjon. Basert på en sann historie.
 Foto: Arnfinn Pettersen

I stedet for å skrive en bok om kreasjonisme, som Erik Tunstad synes er veldig kjedelig, bestemte han seg for å gjøre en positiv vri og å skrive en bok om evolusjon som forklarer hele poenget. Resultatet er Evolusjon. Basert på en sann historie. Foto: Arnfinn Pettersen

– Folk må lære å tenke kritisk

Det finnes ikke noe kulere i verden enn evolusjon, mener Erik Tunstad. Han ga opp å skrive bok om kreasjonisme, for heller å skrive om noe virkelig.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.02.2015 kl 16:07

– Det er ingenting annet som er interessant. Hvis du ikke ser verden gjennom evolusjon, så skjønner du den ikke. Hvorfor er vi mørkredde? Fordi alle som ikke var det ble spist. Evolusjonen har svar på nesten alt. Det er gøyalt, sier biolog og vitenskapsformidler Erik Tunstad.

Basert på en sann historie

Denne uka slipper han boka «Evolusjon – basert på en sann historie». Her gir han en enkel og etter eget utsagn; velskrevet innføring i evolusjonsteori.

– Hovedpoenget er undertittelen: Basert på en sann historie. Hvordan i hule heiteste er det mulig å ikke forstå evolusjonsteorien. Den skriker deg i trynet, sier Tunstad.

– Det skal være mulig å forstå evolusjon når du leser denne. Og det er hele poenget mitt. Det er egentlig en bok om kritisk tenkning, men det skjønner en først litt ut i. Det er det ene viktige temaet vi kan skrive om i dag.

Kreasjonisme er kjedelig

Først hadde han tenkt å skrive en bok om kreasjonisme. En filosofisk retning som benekter evolusjonsteorien og i stedet fremmer pseudovitenskapelige argumenter for at verden er skapt av en gudommelig makt på et gitt tidspunkt beskrevet i religiøse tekster. Retningen finnes i bokstavtro miljøer innenfor alle de monoteistiske religionene.

– På et tidspunkt innså jeg at det ble for kjedelig. Kreasjonisme er jo møkkakjedelig. Jeg besluttet derfor å gjøre en positiv vri, og skrive en bok om evolusjon som forklarer hele poenget. Jeg ville heller skrive en bok om hvordan det virkelig er enn hvordan det ikke er.

Kreasjonismen står ikke så sterkt i Norge. Du er ikke redd for å slå inn såkalte åpne dører?

– Nei, og det er en av grunnene til at jeg tonet det litt ned. Noe av poenget her er å utstyre mennesker til bakgrunn for egne meninger, slik at de vet hva de skal si hvis de skulle komme i situasjoner hvor de møter mennesker som hevder kreasjonistiske forestillinger.

– Det viser seg at det der litt i underkant av 10 prosent av Norges befolkning er kreasjonister. I utvidet forstand opp mot 20, om man tar med dem som mener at Darwin nok hadde rett men det kan jo ikke være helt slik han sa det. Veldig ofte er det politikere som er åpne for at evolusjon bare skal være en tolkning av biologien. De har ikke dannelse. De forstår ikke vitenskap.

Vitenskapelig sant

Tunstad understreker at evolusjonsteorien er ikke en tolkningsvitenskap i noe større grad enn fysikk er det. Det er derfor han gjentar og gjentar at boken er basert på en sann historie.

– Hva er sannhetsbegrepet i vitenskapen? Hvordan forstår vi sannhetsbegrepet i vitenskapen? Det er klart at ingenting er sant vitenskapelig sett. Og evolusjonsteorien er alltid oppe til revisjoner. Men står relativt stødig. Jeg tror fransk grammatikk står noe mindre stødig.

– Den versjonen av evolusjonsteorien som Darwin la frem er ikke sann i hermetegn med stor S fordi den kan alltid revideres, en kan alltid finne unntak, en kan finne nye måter å se den på. Men i det store og hele er det et poeng at livet utvikler seg, det er sant. Det er det som er sant i det.

Er det for lite vitenskapsforståelse i Norge?

– Ja. Et av mine nye prosjekt er å skrive om kritisk tenkning. Det må vi ha mer av. Folk må lære seg å tenke. Folk må forstå verdien, vekten, av kunnskap. Derfor bruker jeg et relativt greit kapittel til å skrive om kritisk tenkning i denne boka. Nemlig hvordan skal vi tenkte om evolusjonsteorien.

– Dette er et forsøk på å danne de lærende klasser. Mitt håp er jo at de som tar sin utdannelse på øvre Blindern (Humaniora og samfunnsvitenskapene red. anm) lærer seg å gå litt nedover til naturvitenskapene også. De mener jo de er dannede, men man er jo ikke dannet før man kan sin evolusjon. Sorry.

Pragmatisk hverdagsfilosofi

Tunstad er bekymret for den manglende kritiske bevisstheten han ser rundt seg. Han er derfor sterk tilhenger av å få kritisk tenkning inn i skolen, og aller helst alt på barneskolen.

– De må lære seg å analysere sine egne tanker. Det er det viktigste. Det vi snakker om er egentlig filosofi. På ex.phil lærer en om Aristoteles og Kant, men det er ikke det vi trenger. Det vi må lære er pragmatisk hverdagsfilosofi. Hvordan vurderer jeg mine egne tanker? Er det jeg sier og tenker nå sant i noen forstand? Det er det vi skal lære.

Forstå evolusjon

Arbeidet med boka startet for nærmere et liv siden. I mange år har Tunstad hatt som hobby å kjøpe alle bøker han kom over med ordet «evolusjon» i tittelen. Det var disse bøkene han tok frem, etter å – etter eget utsagn – har rotet bort altfor mye tid på kreasjonistene.

– Jeg brukte flere uker, ja kanskje flere måneder, på å bla gjennom det jeg har av lærebøker om evolusjon. Det var en ganske svær jobb. Men jeg tenkte det var greit å være systematisk. Når du ser at ti forskjellige lærerbøker på universitetsnivå omhandler et tema, da skal det med. Da er det ansett å være viktig hos alle.

– Min metode er at noen skal bli i stand til å forstå noe om evolusjon. Så er det selvfølgelig rom til et bibliotek med alternative bøker om dette. Men først må du ha støttepillarene på plass. Den boka her er støttepillarene.

Evolusjon forklarer «alt»

Tunstad viser til at det selvsagt finnes en rekke verk allerede som tar for seg evolusjonsteorien etter at Darwin i sin kom med Artenes opprinnelse. Flertallet av disse mener han imidlertid enten er for mange tusen sider lange, eller innlegg i en debatt.

– Det er skrevet mange bøker med en populær tilnærming til evolusjon. Det som slår meg med dem, er at de griper en bitteliten del av evolusjonsteorien, og kommer med sin mening om dette.

– Jeg prøver å ikke skrive et debattinnlegg. I løpet av de 400 sidene skal det være mulig å danne seg et selvstendig bilde av hva evolusjonen er. Det skal være lett å komme igjennom. Og det skal være morsomt. Jeg bruker humor hele veien.

Hans egne meninger om teorien mener han imidlertid at han har klart å holde utenfor boken. Der er det en deskriptiv gjennomgang av et tema som etter hans syn er utømmelig. Faktisk kunne han fortsette å skrive om det resten av livet, om han ville.

Kan du forstå at ikke alle deler din entusiasme?

– Det er fordi de ikke har lest boka eller snakket med meg. Det er ikke noe kulere i verden enn evolusjon. Take my word. Det er et helt umettelig tema for kunnskap. Det er gøyalt å se ting i sammenheng når du ser det på den måten der.

– Alt kan forklares. Ikke forklares fyllestgjørende, men evolusjonen har noe å bidra med til de fleste områder. Det har den. Noen fortellinger har mer med virkeligheten å gjøre. Denne er basert på en sann historie.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.