ANNONSE
Annonse

FNs generalforsamling ligger an til å vedta en uttalelse som fordømmer "nedsettende uttalelser om religion". Norge har stemt imot.

FN-resolusjon mot religionskritikk blir trolig vedtatt

Det ligger an til at en resolusjon mot "nedsettende uttalelser om religion" kan bli vedtatt av FNs generalforsamling. De muslimske landene med allierte veier tyngst.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 18.11.2009 kl 15:51

I forbindelse med FN-konferansen mot rasisme i vår (Durban II), var det i utgangspunktet foreslått en tekst til sluttdokument som fordømte "nedsettende utsagn om religion" (defamation of religion). Dette forslaget ble stoppet.

Nå er et nytt forslag på gang som søker å gjøre det samme, nemlig å hindre det man anser som "nedsettende" omtale av religion. Det er en landene Syria, Hviterussland og Venezuela som står bak forslaget.

- Vi ser med stor bekymring på nedsettende utsagn om religion som spesielt rammer de muslimske minoritetene i kjølvannet av de tragiske hendelsene 11. september 2001. Vi uttrykker også bekymring for at islam ofte og på misvisende måte blir forbundet med menneskerettighetsbrudd og terror, heter det blant annet i uttalelsen. Se hele uttalelsen her.

Vedtas trolig i FNs generalforsamling

Sist torsdag ble forslaget behandlet av en forberedende komite til FNs generalforsamling (Den sosiale, kulturelle og humanitære komiteen, SOCHUM).

Forslaget ble vedtatt med 81 stemmer for. 55 land stemte mot, mens 43 land avholdt seg fra å stemme.

Alle de muslimske landene stemte for, sammen med blant annet Russland, Cuba og Thailand. Alle de vesteuropeiske landene, inkludert Norge, stemte mot, sammen med blant andre USA og Canada (se boks nederst).

Det er ventet at FNs generalforsamling vil vedta resolusjonen med samme stemmetall som saken fikk i den forberedende komiteen. Fordelingen av land er den samme i de to organene.

Sterke reaksjoner

Det har ikke uventet kommet sterke reaksjoner mot forslaget.

- Slike resolusjoner gjør det enklere for enkeltnasjoner å innføre lover mot blasfemi og "fornærmelser mot religiøse følelser", som igjen blir misbrukt for å hindre fredlige uttrykk for uenighet rundt politikk og religion, heter det i en uttalelse fra organisasjonen UN Watch, som er signert av en lang rekke organisasjoner.

Uttalelsen peker også på at allerede eksisterende internasjonale lover tar seg av dette på en tilfredsstillende måte, uten at ytringsfriheten blir truet.

En del av en kampanje

- Vi skal ikke bare tenke på hvilke følger dette kan få for vestlige forfattere og karikaturtegnere, men heller tenke på den skremmende og tiltagende aksept for middelalderske blasfemilover som dette innebærer, sier Hilel Neuer, leder av UN Watch.

Han ser dette som en del av de muslimske landenes kampanje for å få stoppet kritikk av islam.

Jacob Mchangama, som er sjefsjurist for den liberale danske tenketanken Cepos, sier til Kristeligt Dagblad at resolusjonen ikke har noen juridisk vekt, men at den kan ha en smitteeffekt som kan ende opp i at ytringfriheten blir svekket mange steder.

- Land som ønsker å begrense ytringsfriheten kan vise til at FNs generalforsamling har vedtatt denne resolusjonen, sier Mchangama.

- Vi er alle blasfemiske

Den internasjonale humanistunionen IHEU er ikke overraskende sterkt kritisk til forslaget.

- Vi er alle blasfemiske i forhold til en eller annen religion. Enten du kritiserer at religiøse ledere misbruker sin makt, forteller en vits om religion eller ganske enkelt sier hvor du står livssynsmessig, så vil du fornærme en eller annens religiøse følelser, sier Matt Cherry, leder av IHEUs FN-delegasjon.

Han mener at det FN nå er i ferd med å vedta, vil gi store religioner et rettsvern til å straffe de som "våger å være uenige med dem".

IHEU lanserte i forrige uke en rapport kalt "Speaking Freely About Religion: Religious Freedom, Defamation and Blasphemy".

I rapporten hevdes det at begrepet "nedsettende uttalelser om religion" har sitt opphav i Pakistans blasfemilover, og at de islamske landene i FN (gjennom organisasjonen OIC) kjører en kampanje for å få FN til å innføre tilsvarende bestemmelser.

Rapporten konkluderer med følgende:

  • Konseptet "nedsettende uttalelser om religion" har ingen hjemmel i folkeretten.

  • Å forby "nedsettende uttalelser om religion" er et angrep på menneskets religions- og ytringsfrihet

  • Resolusjoner mot "nedsettende uttalelser om religion" blir det samme som lover mot blasfemi, med det samme potensialet for krenkelser av menneskerettighetene.

  • De forholdene som resolusjonen prøver å gjøre noe med, er det mye enklere å håndtere ved en mer enhetlig håndheving av eksisterende FN-regler mot intoleranse og diskriminering.

Les hele IHEU-rapporten her (pdf)

Slik stemte landene:

FOR resolusjonen:

Afghanistan, Algerie, Angola, Aserbaijan, Bahrain, Bangladesh, Barbados, Hviterussland, Benin, Bhutan, Bolivia, Bosnia Herzegovina, Brunei, Kambodsja, Kina, Komorene, Republikken Kongo, Elfenbenskysten, Cuba, Nord-Korea, Djibouti, Dominica, Den Dominikanske republikken, Egypt, El Salvador, Eritrea, Etiopia, Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Guyana, Honduras, Indonesia, Iran, Irak, Jordan, Kasakstan, Kuwait, Kirgisistan, Laos, Libanon, Libya, Malaysia, Maldivene, Mali, Mauritania, Marokko, Mosambik, Myanmar, Nicaragua, Niger, Nigeria, Oman, Pakistan, Filippinene, Qatar, Russland, Saint Vincent og Grenadinene, Saudi Arabia, Senegal, Sierra Leone, Singapore, Somalia, Sør-Afrika, Sudan, Surinam, Swaziland, Syria, Tadjikistan, Thailand, Togo, Tunis, Tyrkia, Turkmenistan, Uganda, Forenede Arabiske Emirater, Usbekistan, Venezuela, Vietnam, Jemen, Zimbabwe.

MOT resolusjonen:

Andorra, Australia, Østerrike, Belgia, Bulgaria, Canada, Chile, Kroatia, Kypros, Tsjekkia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Georgia, Tyskland, Hellas, Ungarn, Island, Irland, Israel, Italia, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Mexico, Mikronesia, Monaco, Montenegro, Nederland, New Zealand, Norge, Palau, Panama, Polen, Portugal, Sør-Korea, Moldova, Romania, Samoa, San Marino, Serbia, Slovakia, Slovenia, Spania, Sverige, Sveits, Makedonia, Ukraina, Storbritannia, USA, Uruguay, Vanuatu.

Avholdende:

Albania, Argentina, Armenia, Bahamas, Belize, Botswana, Brasil, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Kapp Verde, Colombia, Costa Rica, Den demokratiske republikken Kongo, Ecuador, Fiji, Ghana, Grenada, Guatemala, India, Jamaica, Japan, Kenya, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Mongolia, Namibia, Nepal, Papua Ny-Guinea, Paraguay, Peru, Rwanda, Saint Lucia, Solomonøyene, Sri Lanka, Øst-Timor, Tonga, Trinidad og Tobago, Tuvalu, Tanzania, Zambia.

Fraværende:
Antigua og Barbuda, Den sentralafrikanske republikken, Tsjad, Ekvatorial-Guinea, Gabon, Haiti, Kiribati, Liberia, Marshalløyene, Nauru, Saint Kitts og Nevis, Sao Tome og Principe, Seychellene.

Kilde: http://www.un.org/News/Press/docs/2009/gashc3966.doc.htm

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Siste nytt i Nyheter Vis flere

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USAs FN-ambassadør har sendt et skarpt brev til den internasjonale humanistunionen IHEU.

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

– Maajid Nawaz ville aldri ha vunnet en rettssak om dette. SPLC burde ikke ha gått med på forlik, mener en amerikansk borgerrettighetsadvokat.

Borgerrettsorganisasjon med beklagelse til antiislamist

Får endelig beklagelse

– Vi innser at det var galt å inkludere Maajid Nawaz og Quilliam Foundation i vår feltguide til anti-muslimske ekstremister, beklager Southern Poverty Law Center.

Generalsekretæren tok selvkritikk overfor landsstyret

Generalsekretæren tok selvkritikk overfor landsstyret

Men flertallet på helgens landsstyremøte i Human-Etisk Forbund var likevel positive til tankegangen bak endringene generalsekretæren vil innføre.

Human-Etisk Forbund roser Frp og SV for omskjæringsforbud

Human-Etisk Forbund roser Frp og SV for omskjæringsforbud

HEF vil fortsatt ha forbud mot omskjæring av gutter. Det bestemte landsstyret i helga.

Mer nasjonalisme og innvandringsskepsis blant kristne

Mer nasjonalisme og innvandringsskepsis blant kristne

Folk med kristen tro og identitet har en mer avvisende holdning til religiøse minoriteter og innvandring enn ikke-religiøse, ifølge en undersøkelse fra Pew Research Center.

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.