Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund vil nå få en utsending i Forsvaret. Forbundet skal etter avtalen ha tilsyn med vedkommende.

Human-Etisk Forbund vil nå få en utsending i Forsvaret. Forbundet skal etter avtalen ha tilsyn med vedkommende.

Søkerlista er klar:

Femten personer vil bli felthumanist

Prestene skal ikke lenger ha monopol på omsorgstjenester i Forsvaret. Sjekk søkerlista.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.08.2016 kl 08:20

I juni utlyste Forsvaret to stillinger – en som «feltlivssynshumanist» og en som feltimam. Nå har søknadsfristen gått ut. Fritanke.no har fått innsyn i søkerlistene.

Det mest kjente navnet på lista er Baard Borthner Thalberg. Han har vært fast representant eller vararepresentant i Human-Etisk Forbunds hovedstyre i tilsammen ni år. Han er gravferdstaler og forbundets mest populære vigsler. I dag er Thalberg styremedlem i Oslo fylkeslag, samt Human-Etisk Forbunds representant i styret til European Humanist Federation (EHF). Thalberg arbeider til daglig i Forsvaret.

Fritanke.no har vært i kontakt med Thalberg. Han ønsker ikke å kommentere saken.

På lista finner vi også de filosofiske praktikerne Leif Magne Vollan, Marianne Vahl og Ida Helene Henriksen. Sistnevnte har blant annet arrangert yoga-kurs for Human-Etisk Forbund.

Anniken Fleisje er også blant søkerne. Hun har skrevet en rekke artikler for Fri tanke og Fritanke.no som frilansjournalist. Fleisje jobber for tiden som dialog- og informasjonskonsulent i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL).

Maarten Andersen er også et kjent navn i Human-Etisk Forbund. Han har blant annet jobbet som organisasjonssekretær for forbundet i Rogaland og som kampanjeleder for Humanistisk Ungdom ved hovedkontoret i Oslo.

Kosberg ikke blant søkerne

I 2014 ble Norunn Kosberg tilsatt som rådgiver i livsynshumanisme i Forsvarets feltpresttjeneste. En av hovedoppgavene hennes har vært å utrede den nye stillingen. Kosberg har imidlertid ikke søkt på den nyopprettede stillingen selv.

– Dette er en annerledes stilling enn den jeg har hatt i snart to år. Felthumanisten skal drive mye med livssynssamtaler, og det er ikke min styrke. Jeg visste i tillegg at vi ville få en del kompetente søkere, samt at jeg har et bokprosjekt på gang som jeg velger å prioritere. Kanskje jeg vil søke på en slik stilling senere, men ikke nå, sier hun til Fritanke.no.

Positivt med jevn kjønnsbalanse

Kirke- og religionsrådgiver ved feltprostens kontor, Tor Simen Olberg, synes det er positivt at så mange har søkt.

– Jeg er fornøyd med søkerlista. Det er positivt at det er en jevn kjønnsbalanse, sier han.

Olberg gleder seg til å sette i gang med tilsettingsprosessen.

– Vi tror og håper at vi vil finne en god kandidat blant disse søkerne. Ut over det er det vanskelig å si noe akkurat nå. Vi har nettopp fått lista selv, sier han.

Seks vil bli feltimam

Seks menn har søkt på den andre stillingen som feltimam. Her finner vi blant annet Oslo-imamene Najeeb ur Rehman Naz, Fazal Hadi og Hamid Ali Farooq.

Sistnevnte protesterte mot terror etter angrepet på Charlie Hebdo i Paris i januar 2015 og oppfordret til dialog om karikaturtegninger.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.