Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Helseminister Bjarne Håkon Hanssen er overbevist om at det var Snåsamannen som kurerte sønnen hans for kolikk i 1997.

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen er overbevist om at det var Snåsamannen som kurerte sønnen hans for kolikk i 1997.

- Et vindu for irrasjonalitet er åpnet

- Når ledende politikere tror på Snåsamannen og helbredelse ved bønn, tyder det på at det har kommet en sprekk inn i rasjonaliteten, sier Thomas Hylland Eriksen.

Publisert:

Sist oppdatert: 29.01.2009 kl 13:47

For noen dager siden stod helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) fram i VG og fortalte hvordan Snåsamannen Joralf Gjerstad skal ha "helbredet" hans nyfødte barn for kolikk i 1997.

Helbredelsen skal ha skjedd over telefon, uten at Gjerstad var fysisk i nærheten av babyen. Likevel mener helseministeren at det var Snåsamannens fortjeneste at barnet sluttet å gråte.

Hanssen har fått støtte av tidligere næringsminister Ansgar Gabrielsen (H) og fiskeriminister Helga Pedersen (Ap).

- Jeg blir provosert av forskere og eksperter som bare skal kritisere saker som dette. De har ingen respekt for opplevelser som vanlige folk har hatt, sier Helga Pedersen til VG.

I dag gikk i tillegg stortingsrepresentant for SV og lege Olav Gunnar Ballo ut i VG og slo fast at "blødninger kan stanses ved bønn".

Ballo mener det er viktig å være åpen for påstander av denne typen.

- Vi lever i et samfunn der mange har en religiøs tro. Hvis man avviste alle religiøse mekanismer fullstendig, som bare humbug, måtte man nesten også stilt spørsmål om Jesus hadde rent mel i posen, sier Ballo til VG.

Åpent vindu for irrasjonalitet

- Det er noe ganske nytt at statsråder og ledende politikere går ut og forsvarer påstander av denne typen. Det tyder på at det har åpnet seg et vindu for irrasjonalitet. Det er tydeligvis ikke flaut lenger å stå fram med slikt, sier professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, Thomas Hylland Eriksen.

Han synes det er spesielt at Ap-politikere går ut på denne måten.

- Arbeiderpartiet er jo et parti som tradisjonelt har vært sterkt knyttet til et vitenskapsbasert, rasjonalistisk verdensbilde, sier han.

Hylland Eriksen legger smilende til at vi kanskje fikk et forvarsel på dette da Ap-politikeren Saera Khan nylig måtte gå av fordi hun hadde brukt alt for mye av Stortingets penger på å ringe til spåkoner.

Han trekker også fram det høye salget av boka "The Secret" som et tegn på den samme utviklingen. Denne boka forkynner at hvis man bare tenker positivt og konsentrerer seg om et mål, så vil det skje, nærmest uansett hva det er.

Hylland Eriksen er ikke spesielt overrasket over at folk tror på slikt.

- Denne typen irrasjonalitet har hele tiden levd side om side med økt grad av rasjonalitet i det moderne samfunnet. En gang i blant åpner det seg et vindu, hvor det blir litt mer fritt fram for slikt. Det har tydeligvis åpnet seg nå. Kanskje dette vinduet blir lukket igjen senere, tror Thomas Hylland Eriksen.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook