Johan Galtung, her fra da han innledet under fjorårets humanistiske verdenskongress. Foto: Reidar Thorsen

Johan Galtung som konspirasjonsteoretiker:

– Et intellektuelt og moralsk selvmord

Fredsprofessor Johan Galtung åpner for at Sions Vises protokoller ikke er et falsum, og bruker nazistisk materiale som kildegrunnlag. – Diskrediteringen er fundamental, sier Holocaustsenterets Terje Emberland.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 24.04.2012 kl 09:10

– Jeg lurer på hvor mange som har så sikre meninger om Sions Vises Protokoller, som har lest dem? Det er umulig å gjøre det i dag uten å tenke på Goldman-Sachs. Og her er jeg på linje med Erik Rudstrøm: det er vanskelig å tro at det hemmelige russiske politi var i stand til å skrive en slik analyse, skriver Johan Galtung i et leserinnlegg i tidsskriftet Humanist, som slippes i dag.

I samme innlegg forsvarer Galtung en artikkel, som "bringer inn hypotesen om at Mossad + kunne ha stått bak Breivik, og nevner tempelriddernes inntog i Jerusalem i 1099, terrorbombingen av hotell King David i 1946, og Regjeringsbygningen-Utøya 2011: alle på samme dag. Tilfeldig? Neppe."

Om å leke med ilden

Utgangspunktet for innlegget er en debatt med John Færseth etter Galtungs foredrag den 30. september, ”Ti teser om 22. juli”, på Universitetet i Oslo. Medieviteren Færseth publiserte 7. oktober kronikken ”Galtung leker med ilden”, og nå svarer altså Galtung på Færseths kritikk i det nyeste Humanist.

Les hele innlegget her.

Redaktør for Humanist, Didrik Søderlind, omtaler Galtungs vage formuleringer som typiske for antisemittiske konspirasjonsteoretikere, som må ses i lys av hva han ellers sier.

– Og hva sier han ellers? Vel, han bruker en nedredigert nazipamflett som kildegrunnlag, sier Søderlind, som i forbindelse med Galtungs innlegg skrev en redaksjonell klargjøring: ”Normalt ville ikke Humanist publisert et innlegg med et så ekstremt innhold som det Johan Galtung leverer her."

– Helt hinsides

Søderlind påpeker at nettkilden Galtung oppgir i fotnote 1, er en nedkortet versjon av en annen nettartikkel, som er å finne rett under den første. Originalteksten heter ”Who rules America?” og spores enkelt tilbake til nazistorganisasjonen National Alliance, etablert av William Pierce, forfatteren av The Turner Diaries.

En av dem som reagerer sterkt på Galtungs innlegg, er religionshistoriker og seniorforsker ved Holocaustsenteret, Terje Emberland:

– Å vise til artikler fra National Vanguard, etablert av William Pierce, er helt hinsides. Pierce er en notorisk nazist, som har vært sentral i å formulere nazistisk kampstrategi i etterkrigstiden, og inspirerer til ”leaderless resistance” – enmannsterrorisme – som blant annet har inspirert Breivik og Lasermannen, sier religionshistorikeren.

Galtung og humanistbevegelsen

Emberland mener Galtung nå stiller seg i ledtog med noen av historiens verste antisemitter.

– Dette en litt formildet versjon av hvordan han tidligere har omtalt protokollene, der han antyder at selv om ikke alt i boka er sant, så forteller den ”sannheten om jødene”. Hitler omtalte Protokollene på samme måte. Greit nok, les protokollene for å forstå jødehatets historie, men ikke bruk dem som sannhetskilde, som sier noe reelt om jødene, sier Emberland.

– Diskrediteringen er fundamental, og Humanistbevegelsen kan ikke ha noe som helst med Galtung å gjøre, mener religionshistorikeren, og argumenterer for at Galtung har satt seg selv utenfor enhver akademisk sammenheng ved å bruke en artikkel som denne,som kildemateriale.

"Den jødiske verdenskonpirasjon"

– Siden Galtung bruker tynt forkledd nazipropaganda som kildemateriale, er det kanskje heller ikke overraskende at han også forsvarer Sions Vises Protokoller, mener Didrik Søderlind, og sier Galtung nå spiller ut et av historiens blodigste kort – forestillingen om den jødiske verdenskonspirasjonen.

– Om protokollene sier Galtung at ”russerne ikke kan ha forfalsket noe slikt”, og professoren stiller seg på linje med Erik Rudstrøm, som eksplisitt forsvarer dem. Han antyder at protokollene har en annen tilblivelse enn den forskerne kjenner, og at den kaster lys over dagens begivenheter, skriver Søderlind.

Kristin Mile, Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, synes Galtungs leserinnlegg er trist lesning.

– Galtung gjør ubehangelige koplinger mellom jøder, Israel, religion og politikk. Når han oppfordrer til lesing av protokollene på den måten, blir det bare trist, sier Mile.

Uheldig utvikling

Galtung var invitert som hovedtaler ved den humanistiske verdenskongress i Oslo sist høst, få uker etter 22. juli. Mens enkelte i publikum ga professoren stående applaus, valgte andre å forlate foredraget i protest. Mile var blant dem som fant Galtungs foredrag ubehagelig, men hun forsvarer invitasjonen.

– Vi må stå for invitasjonen, han var en av flere hovedtalere ved verdenskongressen, og det var dessuten før han skrev dette. Nå har han fulgt en uheldig utvikling flere hakk videre. Galtung er et stort navn innen internasjonal humanistbevegelse – vi skal ikke ta fra ham det – men innlegget han holdt under kongressen, få uker etter 22. juli, var også upassende, sier Mile.

John Færseth foredrar om emnet ved kveldens slippfest og Humanistiske salong.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Nå starter studiet som kan gjøre det mulig.

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Leeds-spilleren Eunan O'Kane og glamourmodellen Laura Lacole vant en stor seier i Belfast i går. Britiske humanister jubler.

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

TRONDHEIM: Avtroppende sykehumanist Cathrine Bang Hellum startet med å kommentere møtelederens innledning under et debattmøte i Trondheim.

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USAs FN-ambassadør har sendt et skarpt brev til den internasjonale humanistunionen IHEU.

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

– Maajid Nawaz ville aldri ha vunnet en rettssak om dette. SPLC burde ikke ha gått med på forlik, mener en amerikansk borgerrettighetsadvokat.

Borgerrettsorganisasjon med beklagelse til antiislamist

Får endelig beklagelse

– Vi innser at det var galt å inkludere Maajid Nawaz og Quilliam Foundation i vår feltguide til anti-muslimske ekstremister, beklager Southern Poverty Law Center.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon