Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den 28.12. kunne Vårt Land presentere lekkasjer om Stålsett-utvalgets konklusjoner.

Den 28.12. kunne Vårt Land presentere lekkasjer om Stålsett-utvalgets konklusjoner.

Noen har lekket:

Enstemmig Stålsett-utvalg vil gi gravferd til kommunene

I dag har Den norske kirke monopol på gravferdsforvaltning i Norge. Det vil et samlet Stålsett-utvalg ha en slutt på, melder Vårt Land. På mandag legges rapporten fram.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.01.2013 kl 08:48

Sommeren 2010 satte daværende kulturminister Anniken Huitfeldt ned et utvalg som skulle utrede en ny livssynspolitikk for Norge. Utvalget ble ledet av generalsekretær i Kirkens bymisjon, Sturla Stålsett.

I september i fjor fikk utvalget et ekstraoppdrag: De skulle også utrede framtidens gravferdsforvaltning. I dag har Den norske kirke monopol på dette. Alle må henvende seg til statskirken for å få arrangert en gravferd, uansett om man er muslim, buddhist eller human-etiker. Dette er omdiskutert, blant annet i Oslo.

Det har vært gjort flere forsøk på å få en slutt på dette. Gjønnes-utvalget som utredet den nye statskirkeordningen gikk også inn for dette. Politikerne har imidlertid så langt sagt nei. Kirken skal beholde eneretten. Det ble også resultatet etter statskirkeforliket i 2008.

Borgerlig vigsel for alle

Også Stålsett-utvalget vil går inn for å gjøre gravferdsforvaltningen livssynsnøytral, skal vi tro Vårt Land. Noen med kjennskap til utvalgets arbeid har nemlig lekket til den kristne avisa hva som kommer til å stå i rapporten som legges fram for kulturminister Hadia Tajik på mandag.

– Et samlet livssynsutvalg ønsker at det fulle ansvaret for gravplassene overtas av kommunene, heter det i Vårt Lands artikkel fra 28.12.

Andre avsløringer avisa kommer med er at utvalget ønsker borgerlig vigsel for alle. Det vil at den juridiske delen av et giftemål utføres av det offentlige, mens livssynssamfunnene tar seg av det sermonielle i etterkant. Det betyr at Den norske kirke, Human-Etisk Forbund og de andre ikke lenger skal «gifte» folk rent juridisk, men kun arrangere seremonien. Venstre, Høyre og SV har så langt signalisert at de er positive til forslaget.

Ja til hijab i politi og rettsvesen?

Det kan også se ut som om utvalget går inn for at det skal bli tillatt å bære religiøse hodeplagg for ansatte i politiet og i rettsvesenet. Vårt Land melder at et mindretall har tatt dissens mot dette, men sier ikke noe spesifikt om hva flertallet går inn for.

Utvalget skal ha formulert åtte punkter for en framtidig livssynspolitikk, der hovedprinsippet er at Norge skal være et «mangfoldig trosrom». Utvalget mener at ordningene med fengselsprest og sykehusprest og lignende bør bestå, men at det bør åpnes for representanter også fra andre livssyn på disse arenaene.

Synd med lekkasje

Nestleder i Stålsett-utvalget og fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, vil ikke kommentere opplysningene som kommer fram i Vårt Land. Hun synes det er dumt at det har blitt lekket informasjon om utvalgets konklusjoner.

– Vi var enige om at vi skulle gå ut samlet, og at statsråden skulle være den første som fikk vite hva vi går inn for. Dette er selvsagt uheldig, sier hun til Fritanke.no

– Er de opplysningene som kommer fram i Vårt Land korrekte?

– Det vil jeg verken bekrefte eller avkrefte. Vi legger fram vår rapport på mandag.

– Har dere funnet ut hvordan informasjonen kan ha kommet ut?

– Nei, det har vi ikke, og vi har ikke prøvd heller. Dette ser vi bare på som en uheldig hendelse, sier Bente Sandvig.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.