Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ahmed Rashid Tutul (i midten) er sjef i forslaget Shuddho-Shor. Han ligger nå kritisk skadet på sykehus etter å ha blitt angrepet av machete og kjøttøks.

Ahmed Rashid Tutul (i midten) er sjef i forslaget Shuddho-Shor. Han ligger nå kritisk skadet på sykehus etter å ha blitt angrepet av machete og kjøttøks.

En død og tre skadet i nytt angrep på sekulære i Bangladesh

Volden mot ateister i Bangladesh eskalerer. På lørdag angrep islamister to forlag. En ble drept, tre skadet.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.11.2015 kl 11:28

Det var forlaget Shuddho-Shor som ble angrepet. Dette er et forlag for progressive og sekulære bøker i Dhaka, Bangladesh. Angriperne var bevæpnet med macheter og skytevåpen. Trolig er det utgiver Ahmed Rashid Tutul, som hadde fått en rekke drapstrusler fra islamister, som var hovedmålet. Det rapporteres at de seks angripere lurte seg inn forlagslokalene ved å presentere seg som seg som interesserte kunder.

Angrepet på forlaget Shuddho-Shor ble etterfulgt av et angrep mot forlaget Jagriti Prakashani. Utgiveren Faysal Arefin Dipon ble drept. Jagriti Prakashani har blant annet publisert Avijit Roys bok «Philosophy of Disbelief», som først ble publisert av Shuddho-Shor. Forfatteren Avijit Roy ble drept i et machete-angrep i februar.

Angrepet på forlagene Shuddho-Shor og Jagriti Prakashani er de neste i rekka av dødelige voldelige angrep mot sekulære forfattere og ateistbloggere. Angrepene skjer alltid med macheter eller kjøttøkser.

I 2015 mistet fire mennesker mistet livet i disse angrepene: Avijit Roy i februar, Washiqur Rahman i mars Ananta Bijoy Das i mai og Niloy Neel i august.

I 2013 ble bloggeren Ahmed Rajib Haider hakket til døde. Bloggeen Asif Mohiuddin ble også angrepet, men overlevde. Han ble senere arrestert for å ha «såret religiøse følelser».

IHEU mener Bangladesh ikke tar drapene på alvor

«Shuddho-Shor», navnet på det ene forlaget, betyr «Ren stemme». Det er et populært forlag blant sekulære forfattere og lesere i Bangladesh. Forlaget har fortsatt å publisere religionskritiske og sekulære tekster til tross for en rekke dødstrusler.

Den internasjonale humanistunionen IHEU har gjentatte ganger kritisert politi og tjenestemenn i Bangladesh for deres håndtering av angrepene mot ateister og sekulære skribenter i landet. I august sendte IHEU, i samarbeid med en rekke sekulære forfattere og akademikere, et protestbrev til myndighetene i Bangladesh.

Kommunikasjonsdirektør i IHEU, Bob Churchill, har ikke noe tro på at myndighetene i landet vil ta angrepene på alvor nå heller.

– Vi vet hva som kommer, fordi vi har sett det før. I løpet av noen uker eller måneder vil politiet vise fram noen personer som er arrestert i forbindelse med angrepet, men det blir ingen rettssak, ingen sann rettferdighet. Det samme vil skje igjen og igjen, tror Churchill.

Han spør hvor mange ganger må vi se denne blodige hatkriminaliteten mot ateister før myndighetene våkner opp og tar det på alvor.

– Myndigheten må slutte å skylde på ateistene for at de skriver bøker og blogger. De legger skylden på offeret. Dermed styrkes de fundamentalistiske morderne og grunnlaget for det sekulære demokratiet undergraves.

Churchill understreker at det siste angrepet representerer en betydelig forverring og en ytterligere intensivering i klappjakten på humanister, ateister og sekulære i Bangladesh.
– Myndighetene må innse at deres manglende vilje til å stille gjerningsmennene til ansvar ikke fungerer, men koster stadig flere liv, sier han.

Også Mutko-Mona, Center For Inquiry og American Humanist Association har kommet med tydelige fordømmelser av drapene, melder Friendly Atheist.

HEF fordømmer på det sterkeste

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, er sjokkert over at dette kan fortsette, og at bangladeshiske myndigheter ikke ser ut til å ta hatet på alvor.

– Her slutter vi oss selvsagt til vår internasjonale organisasjon IHEU og fordømmer disse gjentatte angrepene på det sterkeste. Bangladeshiske myndigheter må ta dette på alvor.

«Isolerte hendelser»

Innenriksminister i Bangladesh, Asaduzzaman Khan Kamal, la seg på en defensiv linje da han kommenterte drapene på søndag. Han mente de var isolerte hendelser.

– Dette var isolerte hendelser. Slike angrep skjer i andre land også, uttalte han, og forsikret at politiet selvsagt skal etterforske saken grundig.

Bloggeren Hemant Mehta på The Friendly Atheist er oppgitt over ministerens defensive holdning.

– Særlig at dette var isolerte hendelser. De var alle ateister! Det å overse det opplagte er nok et eksempel på inkompetansen bangladehiske myndigheter har utvist i disse sakene. De gjorde ikke nok for å beskytte de fem ateistene som allerede har blitt drept i år, og de mange andre som står på terrorgruppens dødsliste, skriver Mehta.

Kilde: Nyhetsmelding fra IHEU

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus