Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Sherif Gaber er arrestert i Egypt etter å ha vært åpen om at han er ateist. Han har allerede måttet tåle å bli utstøtt av familien, naboer og venner. Men han får mye støtte på nettet.

Sherif Gaber er arrestert i Egypt etter å ha vært åpen om at han er ateist. Han har allerede måttet tåle å bli utstøtt av familien, naboer og venner. Men han får mye støtte på nettet.

Egyptisk student arrestert for ateisme

Nok en person er arrestert i Egypt for å ha «fornærmet religion». Sherif Gaber Abdel Azim var åpen om sin ateisme og dermed var det gjort.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.11.2013 kl 15:35

Politiet i den egyptiske byen Ismailia har arrestert den 20 år gamle studenten Sherif Gaber Abdel Azim for å ha stått offentlig fram som ateist og dermed «fornærmet religion».

Ifølge en annen forfulgt egyptisk ateist, Alber Saber, kom Sherif Gaber i konflikt med forelesere på universitetet som ble kjent med hans ateistiske skrifter. De startet et arbeid med å få anmeldt og utvist ham. Den 26. oktober ble Gaber arrestert. Han sitter nå i varetekt, i første omgang fram til midten av november mens politiet etterforsker saken, ifølge Ahram Online.

– Bedre å dø for sannhet enn å leve i løgn

Britiske Council of Ex-Muslims, gjengir en tekst Sherif Gaber skal ha postet på Facebook der han blant annet forteller hvordan han mistet troen og ble ateist.

– Jeg ble opplært til å være muslim. Faren min sendte meg til skriftlærde. Jeg lærte Koranen og mer enn tusen hadither. Først var jeg veldig religiøs, men så begynte jeg å se motsetningene mellom Koranen og vitenskapelige fakta. Dag for dag, etter å ha søkt og lest, innså jeg til slutt sannheten, skriver Gaber.

Etter å ha holdt ateismen skjult noen måneder, fortalte han andre om det. På grunn av dette har ikke familien snakket med ham på fire måneder, naboene har sluttet å snakke med ham og han har mistet kontakten med de fleste vennene sine, forteller han i teksten.

– Hver eneste dag får jeg trusler på telefonen og Facebook-kontoen min, legger han til.

Gaber avslutter med en oppfordring om å stå fram med sannheten selv om man risikerer å miste livet.

– Jeg er ikke redd for å si at jeg er en ateist hvis noen spør hvilken religion jeg har. Å dø for sannheten er mye bedre enn å leve på en løgn, slår Gaber fast.

Han blir nå holdt fengslet på bakgrunn av paragraf 98 i den egyptiske straffeloven der det heter at de som latterliggjør eller fornærmer en himmelsk religion (islam, kristendom eller jødedom) kan bli fengslet i opp til fem år.

Internasjonal protest

Det dras nå i gang internasjonale protester mot arrestasjonen av Sherif Gaber. Facebook-gruppa "Free Sherif Gaber" er i skrivende stund bare på arabisk, men den vil trolig bli mer internasjonal etterhvert.

Huffington Post har allerede skrevet om saken.

Livsfarlig å være åpen ateist i Egypt

Da Fritanke.no var på besøk i Egypt i februar i år, var en av de svært tydelige beskjedene vi fikk at ateisme må være forbudt i Egypt, fordi det rett og slett er livsfarlig å stå fram som ikke-troende.

– Er du ateist, bør du rett og slett holde kjeft. Samfunnet her er ikke modent for dette. Åpen ateisme kan rett og slett få deg drept, sa vår guide Tarek Ali Yousef.

Fotograf Emad Saleh ordla seg på følgende måte da vi spurte hvordan han ville ha reagert på en demonstrasjonstog for ateisme gjennom Kairos gater:

– Jeg ville ha vært uenig, og det ville ha provosert meg sterkt. Revolusjonen har lært meg at heller ikke en slik ytring kan være forbudt. Men du skal vite at det ville ha vært veldig dumt å gjøre noe slikt i Egypt. Det ville ha vært livsfarlig.

Samme beskjed fikk vi også fra en av Tareks venner på en kafe.

– Jeg skjønner prinsippet med ytringsfrihet, men åpen ateisme kan ikke være tillatt i Egypt. Vi er nødt til å ha lover mot slikt. Egypt ville eksplodere hvis blasfemilovene ble fjernet, sa han mens de andre rundt bordet nikket.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus