Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Også i år vil det komme ut en leiravis hver eneste dag under sommerleiren, lover Humanistisk Ungdom. Se bildeserie til høyre.
 Foto: Torbjørn Vik Lunde

Også i år vil det komme ut en leiravis hver eneste dag under sommerleiren, lover Humanistisk Ungdom. Se bildeserie til høyre. Foto: Torbjørn Vik Lunde

Dødskafe, yoga og mindfulness på HUs sommerleir

«Hvordan sikre at humanister ikke selv krenker noen av humanismens beste idealer?» Det er ett av spørsmålene Humanistisk Ungdom stiller på årets sommerleir – den åttende i rekka.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.06.2014 kl 10:50

OBS: Det er fortsatt noen ledige plasser igjen – meld deg på leiren mens du har mulighet.

I sommer er det på nytt klart for Humanistisk Ungdoms sommerleir. Denne sommeren skal sommerleiren være på Ringerike folkehøgskole på Hønefoss fra lørdag 26. til torsdag 31. juli. Årets leir er den åttende i rekka. Den første leiren var i 2007 på Tjøme.

Programmet er ikke klart ennå, men Humanistisk Ungdom har lagt ut noen små «lekkasjer» fra programmmet.

Humanistisk avspenning og tilstedeværelse

Ungdomsorganisasjonen følger opp voksenorganisasjonen HEFs satsing på yoga og mindfulness – et område som det kanskje kan virke litt overraskende at en påstått «hard og rasjonalistisk» bevegelse som den humanistiske begir seg inn på.

Leder i HU, Anders Garbom Backe, synes ikke det er noe merkelig.

– Dette er en leir der vi skal utforske litt hva det humanistiske livssynet er. Humanisme innebærer å være åpen og undersøkende, og prøve å finne ut hva som gir mening for deg. Yoga og mindfulness handler om avspenning, tilstedeværelse og det å bli bevisst på sin egen kropp. Det er mange som forbinder det med spiritualitet, men her trenger det ikke være noen sammenheng. Avspenning og tilstedeværelse er i høyeste grad menneskelig, og bør derfor ikke være noe fremmed for oss, sier han.

Didrik Søderlind er maskot

Livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Didrik Søderlind, er en fast gjest på HUs sommerleire, og har nå opparbeidet seg status som «HUs maskot». Temaet Søderlind skal snakke om er imidlertid ikke bare tøys og tull.

HEF-rådgiveren skal snakke om at det kan være vanskeligere enn man tror å leve med mennesker som tror og mener andre ting enn en selv.

«Når skal vi leve og la leve, og når skal vi kjempe til siste bloddråpe? Og ikke minst, hvordan kan humanister sørge for at de ikke selv krenker noen av humanismens beste idealer?»

Dette er utgangspunktet for drøftingen Søderlind og Humanistisk Ungdom vil ha leirdeltagerne med på.

Søderlind skal også lede en samtale med unge voksne med ulik livssynsbakgrunn. Disse skal forhåpentligvis få humanistungdommene til å få et mer kritisk blikk på eget livssyn.

Ungdommer snakker om døden

Deltagerne på sommerleiren kan også delta på noe som kanskje ikke høres så veldig festlig ut, nemlig Dødskafe. Det er et konsept der folk samles for å snakke om døden.

HU-leder Garbom Backe forklarer at målet er å bli mer bevisst på hva som gjør livet verdt å leve.

– Hvis man er bevisst og gjennomtenkt på sitt forhold til døden, setter man også større pris på det livet vi lever her og nå, sier han.

– Er du sikker på at unge folk virkelig er så opptatt av døden?

– Ja, det tror jeg. Forhåpentligvis er døden mer fjern i tid for unge enn for eldre folk. Men eksistensielt er det jo det samme. Vi må alle forholde oss til at vi skal dø, uansett hvor gamle vi er. Og mange ganger er jo dessverre ikke døden så fjern for unge mennesker heller, sier han.

Leirfilosof Kiraly

En sist lekkasje Garbom Backe kan avsløre for Fritanke.no, er at sommerleiren også i år får sin egen leirfilosof. Dermed gjentar HU suksessen fra i fjor. Da hadde filosof Elin Kiraly timeplanen full av samtaler med leirdeltagere.

– Vi er veldig glad for at Elin kommer i år også. Det var et tilbud mange satte stor pris på i fjor, sier HU-lederen.

Han understreker at det fortsatt er ledige plasser, og oppfordrer alle unge humanister til å melde seg på.

Meld deg på HUs sommerleir her.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus