Dnk-biskop: - Slik kan vi ikke ha det

- Dette er uakseptabelt, mener biskop Halvor Nordhaug. På Raufoss var de to valgene kun skilt med et forheng. Foto: Siri Engen.

Dnk-biskop: - Slik kan vi ikke ha det

- Bildene i Fritanke.no viser at man enkelte steder helt klart har tråkket over streken, sier biskop i Den norske kirke, Halvor Nordhaug. Kirkerådet er ikke like selvkritisk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.09.2009 kl 09:48

Se bildet større

Halvor Nordhaug er biskop i Bjørgvin bispedømme av Dnk. Han mener at det er "en kirke med lav selvtillit" som arrangerer valg samtidig med offentlige valg. Foto: WIKIMEDIA

Se bildet større

- Jeg kan ikke se noe kritikkverdig i dette. Når først valgene arrangeres samtidig, må man jo regne med at skilt for de to valgene kan komme med på samme bilde, sier Trude Evenshaug i Kirkerådet.

Se bildet større

Kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke, Trude Evenshaug, sier ikke at valget har vært "perfekt", men vil heller ikke være for bastant i sine konklusjoner. Valget skal nemlig evalueres av MF og KIFO, forteller hun.

Faktaboks

- Kirken kan ikke ta ansvar for at det offentlige valget har vært dårlig skiltet. Også det offentlige må ta sin del av jobben med å holde de to valgene adskilt.

Trude Evenshaug, Kirkerådet

- Litt reklameplakater på utsiden synes jeg man kan akseptere, men åpenbar sammenblanding inne i selve stortingsvalglokalet er uakseptabelt, sier biskop i Bjørgvin bispedømme av Den norske kirke (Dnk), Halvor Nordhaug, til Fritanke.no.

Han synes flere av de bildene Fritanke.no la ut fra ulike valglokaler i forrige uke (se her og her) viser en uheldig sammenblanding mellom de to valgene.

- Spesielt bildet fra Raufoss er kritikkverdig. Her har valgene tydeligvis blitt holdt i samme gymsal, bare med et lite forheng mellom. Jeg forstår godt at humanetikere og andre ikke-medlemmer av Den norske kirke blir opprørt over slikt. Det burde ha vært mulig å la stortingsvalget ha gymsalen i fred, og heller arrangert kirkevalg i et klasserom eller noe. Det har aldri vært meningen fra kirkens side med en slik sammenblanding, sier han.

Nordhaug har følgende kommentar til historien til Siri Borthen Flatås i Trondheim.

- Det er klart at når man skal stemme i et stortingsvalg, må man slippe pågående agitasjon for kirkevalget. Her er det tydeligvis noen som har vært litt for ivrig. Dette er ikke akseptabelt, sier han.

Bør kvalitetssikres bedre neste gang

Nordhaug mener kirkevalget bør kvalitetssikres langt bedre om to år. Da skal nemlig neste kirkevalg, og offentlige valg, holdes.

- De praktiske løsningene på dette har i for stor grad har blitt overlatt til lokale krefter. Eksemplene i Fritanke.no viser at man noen steder har tråkket over grensen. Derfor trenger vi strengere retningslinjer neste gang, sier biskopen.

Han mener prinsipielt sett at de to valgene bør arrangeres slik at man ikke kan få inntrykk av at det å være norsk statsborger er synonymt med å være medlem i statskirken.

- Bildet på Fritanke.no fra Ruseløkka skole (se nederst her), viser etter min mening en ryddig avvikling av valgene, gitt de politiske føringene. Her ser det ut som valgene er godt adskilt med to inngangsdører. Reklame for kirkevalget inne i stortingsvalglokalet er ikke akseptabelt, understreker han.

Nordhaug understreker ellers at det ikke er Kirkemøtet men Stortinget som har bestemt denne samlokaliseringen av valgene.

Ikke noe åpenbart kritikkverdig i bildene

Trude Evenshaug, kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke, er ikke nødvendigvis enig med biskop Nordhaug i at det er behov for en "bedre kvalitetssikring" etter å ha sett bildene på Fritanke.no.

- Min første reaksjon er ikke "her må det ryddes opp". Når det først er fattet en politisk beslutning om å samlokalisere valgene i tid og rom, så kan jeg ikke si at disse bildene egentlig dokumenterer noe kritikkverdig. Når det først er slik må man jo for eksempel regne med at skilt for kirkevalget og det offentlige valget peker i samme retning og kan komme med på samme bilde, sier hun.

Evenshaug vil ikke ta ansvar for at det noen steder har virket som om det nærmest bare var et kirkevalg på gang.

- Jeg mener vi i kirken har gjort jobben vår når det gjelder skilting. Vi har vært opptatt av at kirkevalget skal skiltes tydelig, både for å holde vårt valg klart adskilt fra det offentlige valget, og for å vise vei for de som skal stemme. Vi kan ikke ta ansvar for at det offentlige valget har vært dårlig skiltet mange steder, sier hun.

Kommunikasjonsdirektøren tror det ville ha vært lurt hvis det for eksempel hadde stått "stortingsvalget" på skiltene som viser vei til det offentlige valget, og ikke bare "valg" eller "valglokale" slik det stod mange steder i år.

- Når det holdes to adskilte valg på samme dag, er det viktig at begge valgene skiltes spesifikt. Ellers blir det skjevt, sier hun.

Litt overivrig i Trondheim

Evenshaug synes imidlertid HEF-lokallagsleder Siri Borthen Flatås' burde ha sluppet å nærmest brøyte seg vei gjennom Frelsesarmeen og kirkevalg-innpiskere.

- Hvis beskrivelsen i Fritanke.no stemmer, tyder det på at noen har blitt litt overivrige. Man kan ikke bare gå ut fra at alle som skal stemme i stortingsvalget også skal stemme i kirkevalget. Det blir feil, sier hun.

- Hva synes du om bildet fra Raufoss der de to valgene tydeligvis ble holdt i samme gymsal?

- Det beste hadde vært om valgene hadde vært holdt mer adskilt enn dette, for eksempel ved at kirkevalget ble flyttet inn i et klasserom eller noe. Men jeg vet ikke hvorfor det har blitt løst slik akkurat her, så jeg vil ikke uttale meg bastant. Det eneste jeg kan si er at vi har gått ut med klar beskjed til alle om at valgene må holdes klart adskilt, sier hun.

Mange ville samkjøre valgene

Evenshaug forteller videre at kirken på forhånd fikk mange forespørsler fra lokalt hold om å bruke samme valgapparat ved de to valgene. Dette ble imidlertid klart avvist.

- Mange mente at det ville spare ressurser å bruke det samme valgapparatet på begge valgene, men alle disse forespørslene sa vi klart nei til. Det har vært veldig viktig for oss å hele tiden understreke at dette må være to klart adskilte valg, sier hun.

Evenshaug forteller at kirkevalget skal evalueres, og vil være forsiktig med å trekke noen bastante konklusjoner.

- Jeg sier på ingen måte at dette har vært et "perfekt valg", men jeg vil være litt forsiktig med å mene for mye om det, for da foregriper jeg den forskningsbaserte evalueringen som skal komme senere, sier hun.

Denne evalueringen skal gjøres av Menighetsfakultetet (MF) i samarbeid med Stiftelsen Kirkeforskning (KIFO), får vi vite. Mer info om evalueringen her.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook

Siste nytt i Nyheter

Sturla Stålsett fornøyd med regjeringens forslag

Sturla Stålsett er uenig med Human-Etisk Forbund. – Regjeringens lovforslag bryter ikke med prinsippet om likebehandling, mener han. Bente Sandvig er skuffet.

– Jesus er julen i et nøtteskall

Professor ved Menighetsfakultet, Heid Leganger-Krogstad, lot det ikke være noen tvil om hva julen handler om på Civitas frokostmøte i dag.

– Hvorfor er det nødvendig å «lære» dette ti ganger?

– Kirkens framstilling av «julesamlingen» på Voss er ikke troverdig, sier Magnhild Marie Bøe-Hansen, organisasjonssekretær for Human-Etisk Forbund i Hordaland.

 
Humanisme ikke anerkjent i amerikansk fengsel, tross forlik

I 2015 inngikk American Humanist Association et forlik med fengselsmyndighetene i USA om at humanisme skal likebehandles med religionene. Likevel fikk Benjamin Espinosa nei.

John Færseth overfalt av konspirasjonsteoretiker

– Det neste jeg husker er at jeg fikk hjelp av andre på stedet og noen vakter. Deretter dro jeg på legevakta, sier John Færseth.

Frp mener undersøkelsen bygger på feil premisser

– Det er vanskelig å vite hvordan man skal uttale seg for ikke å bli satt i en brunbeiset bås, sier Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsmann for Frp.