Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Nyfødte barn blir automatisk oppført som "tilhørig" til Den norske kirke, hvis en av foreldene er medlem av kirken. Foreldrene får ikke beskjed.
 Foto: istockphoto.com + Fritanke.no

Nyfødte barn blir automatisk oppført som "tilhørig" til Den norske kirke, hvis en av foreldene er medlem av kirken. Foreldrene får ikke beskjed. Foto: istockphoto.com + Fritanke.no

Opprørt mor:

– Dette er et overgrep

HEF-medlem Kjersti Jacobsen fra Tønsberg har hatt Humanistisk navnefest for datteren, og var overbevist om at barnet ikke hadde noe med kirken å gjøre. Der tok hun feil.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.06.2013 kl 16:08

I går fikk Kjersti Jacobsen et brev fra Human-Etisk Forbund der det stod at datteren Nora «står som medlem i et annet tros- og livssynssamfunn», og at Human-Etisk Forbund derfor ikke vil få offentlig støtte for henne, med mindre det avklares fra foreldrenes side at det er Human-Etisk Forbund som skal ha støtten.

Tidligere har Jacobsen erklært overfor forbundet at Human-Etisk Forbund skal ha den offentlige støtten for barnet, noe forbundet etterspurte i fjor høst. Foreldrene har også hatt Humanistisk navnefest for henne.

Jacobsen er sterkt provosert over at datteren tydeligvis har blitt tilknyttet Den norske kirke, uten at verken hun eller faren har vært klar over det.

– Dette gjør meg forbannet. Ja, jeg synes det er et overgrep. Nora har ingenting i kirkeregisteret å gjøre! Jeg trodde at da vi valgte navnefest for henne, og meldte fra til Human-Etisk Forbund om at de skulle få den offentlige støtten, så kunne hun ikke lenger ha noe med kirken å gjøre. Så feil kan man ta. Vi gjorde et klart livssynsvalg da vi valgte Humanistisk navnefest. Det er respektløst av kirken å registrere henne som tilhørig til tross for dette klare og bevisste livssynsvalget fra oss foreldre, sier Jacobsen til Fritanke.no.

Det Kjersti Jacobsen har opplevd er helt i tråd med norsk lov.

Helt i tråd med norsk lov

Man skulle kanskje tro at det hele skyldes en glipp. Men det gjør det ikke. Det Kjersti Jacobsen har opplevd er helt i tråd med norsk lov. Faren til Nora er nemlig medlem av Den norske kirke. Da krever Kirkeloven at datteren automatisk skal føres opp som «tilhørig» til Den norske kirke, og bli stående som dette fram til hun er 18 år. Foreldre får ingen melding om dette. Tilhørige regnes som fullverdige kirkemedlemmer i all statistikk.

Kjersti Jacobsen var ikke klar over at det fungerte på denne måten, og er mildest talt sjokkert over å oppdage levninger av det hun mener er rester av før-moderne lovgiving.

– Jeg kan skjønne at de drev med slikt i middelalderen da de trodde alle som ikke var døpt kom til helvete. Men at det fortsatt finnes rester fra denne antikvariske tankegangen i fungerende lover i 2013 er intet mindre enn sjokkerende. Det hadde jeg virkelig ikke trodd, sier hun.

Må ha to samtykkende, aktive foreldre for utmelding

Jacobsen vil nå selvsagt melde fra til kirken om at datteren ikke lenger skal være «tilhørig», men er opprørt også over et annet krav i den sammenhengen.

For å stryke et barns status som tilhørig, trengs nemlig underskrift fra begge foreldre. Det trengs altså bare ett passivt kirkemedlemsskap for at barnet skal registreres uten at det gis beskjed, mens det trengs to samtykkende, aktive foreldre for å få barnet strøket.

– Dette er dypt problematisk, og jeg skjønner ikke hvorfor disse grove urimelighetene ikke er bedre kjent. Dette bør Human-Etisk Forbund rope ut til hele verden. Heldigvis er Noras far og jeg enige om at hun skal strykes, men poenget er jo den grove urettferdigheten i lovgivingen, sier Jacobsen.

Vanskelig å få oppmerksomhet

Human-Etisk Forbund er sterke motstandere av tilhørigordningen, og har protestert mot skjevhetene som ligger i dagens lovgiving en rekke ganger, men proiblematikken er så kompleks det er vanskelig å få oppmerksomhet i ledende medier.

Se en oversikt over saker om tilhørigordningen og tilhørende problematikk i faktaboksen øverst til høyre.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.