Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I Kentucky, USA, finnes det et påkostet «Creation museum» der du kan lære at Bibelen har rett, og at vitenskapen tar feil.

I Kentucky, USA, finnes det et påkostet «Creation museum» der du kan lære at Bibelen har rett, og at vitenskapen tar feil.

– Dette betyr i praksis grønt lys for kreasjonisme i kristne privatskoler

Utdanningsdirektoratet har «tillit til at kristne privatskoler gjør fornuftige vurderinger».

Publisert:

Sist oppdatert: 09.02.2017 kl 09:12

På tirsdag skrev vi om organisasjonen «Skaper.no» som prøver å komme inn i norsk skole og undervise i såkalt ung-jord kreasjonisme. Det er en religiøs tro om at universet, jorden og alt liv på jord ble skapt av en gud for mindre enn 10.000 år siden. Påstanden er i strid med alt vi vet om jorda, livet og universet.

Fritanke.no har spurt Utdanningsdirektoratet om det finnes noen formelle hindringer i veien for at kristne privatskoler kan undervise i kreasjonisme, enten som en erstatning for Darwins evolusjonslære, eller at man setter dem opp som to likestilte forklaringer.

Ifølge rådgiver i Utdanningsdirektoratet, Peter Tryggestad, har kristne privatskoler frihet til å utforme undervisningen i tråd med sin overbevisning.

– På et generelt grunnlag er det slik at skoler som vi godkjenner på et religiøst grunnlag har anledning til å gjennomføre opplæringen i samsvar med sitt syn og sin overbevisning, så lenge den gir opplæring om andre syn og norsk lovgivning på området, skriver han i en epost.

Tryggestad legger til at Utdanningsdirektoratet har tillit til at skolene selv kan trekke en fornuftig grense mellom hva som er egen religion og andre syn.

– I forbindelse med godkjenning av en friskole, vurderer Utdanningsdirektoratet også blant annet skolens læreplaner. Hvor grensen mellom egen religion og andre syn går for skoler som har godkjenning på et religiøst grunnlag, må vi ha tillit til at friskolene gjør fornuftige vurderinger av selv, skriver han.

– De ville ikke ha akseptert en skole som lærte bort at jorda er flat

Biolog Erik Tunstad har skrevet to bøker om Charles Darwin og utviklingslæren; Darwins teori og Evolusjon. Han er oppgitt over hvor svakt det norske regelverket er når det gjelder å demme opp for krefter som vil ha kreasjonisme inn i skolen på linje med vitenskap.

– Dette betyr i praksis grønt lys for kreasjonisme i kristne privatskoler. Så lenge skolene også forteller om evolusjonslæren, er det fritt fram.

Tunstad kjenner godt til at det ikke finnes regler som setter en stopper for kreasjonisme i norsk skole. Han mener politikerne bør stramme grepet.

– All undervisning i norsk skole, også alle de private, må i så stor grad som mulig være basert på dokumentert vitenskap, sier han.

Tunstad tror årsaken til de svake reglene er at politikere har for lite kunnskap om evolusjon.

– De ville aldri ha godkjent en skole som lærte bort at jorda er flat, eller som erstattet kjemi med alkymi. Men når det gjelder evolusjon er det akseptert å ha «ulike syn». Jeg tror ikke de hadde ment dette, hvis de var klar over at evolusjon er like godt dokumentert som gravitasjonskraften, sier han.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus